Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την BNI; «Πρόκειται για ένα σύστημα ανταλλαγής επαγγελματικών συστάσεων που ακολουθείται από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο. Οι άνθρωποι έρχονται σε εμάς και τους βοηθούμε να δημιουργήσουν ομάδες με άλλους επιχειρηματίες με στόχο την αύξηση του τζίρου της επιχείρησής τους».
Αλληλοβοήθεια στον κόσμο των επιχειρήσεων; «Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση ότι ο νόμος της αγοράς επιβάλλει την αλληλοεξόντωση. Στις ομάδες της ΒΝΙ δεν υφίσταται ανταγωνισμός. Τα μέλη κάθε ομάδας προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους, με διαφορετικά backgrounds. Συνυπάρχουν ο γιατρός, ο πολιτικός μηχανικός, ο μεταφορέας, ο διακοσμητής. Τι τους συνδέει; Οι συστάσεις που μπορεί να παρέχουν ο ένας στον άλλον, εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο γνωριμιών τους».
Στην πράξη πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα; «Τα μέλη συναντώνται μία φορά την εβδομάδα, ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εβδομαδιαία παρουσίαση διάρκειας 60 δευτερολέπτων του κάθε μέλους σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο της εργασίας του. Το να μιλήσει κάποιος άνθρωπος κατανοητά και σύντομα για το τι ακριβώς κάνει στη δουλειά του δεν είναι τόσο εύκολο. Και σε αυτό το σημείο έρχεται η εκπαίδευση που παρέχουμε».
Και έπειτα; «Αν γνωρίζεις καλά τι κάνει κάποιος μπορείς να τον συστήσεις με άνεση στον επαγγελματικό σου κύκλο. Και ακόμη παραπέρα, εάν γνωρίζεις τι επαφές αναζητεί ο άλλος προκειμένου να προχωρήσει ένα έργο που ετοιμάζει, μπορείς να αναζητήσεις στις γνωριμίες σου τους σωστούς ανθρώπους προκειμένου να τον διευκολύνεις. Στην ΒΝΙ το λέμε Givers Gain®: σε βοηθώ και με βοηθάς και έτσι πηγαίνουμε όλοι καλύτερα, ούτε προμήθειες ούτε άλλη συναλλαγή, μόνο άνθρωποι που βοηθούν ανθρώπους».
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των μελών; «Ο κόσμος αρχικά νομίζει ότι όποιος πληρώσει τη συνδρομή μπορεί να γίνει μέλος, η αλήθεια είναι όμως ότι μόλις ενδιαφερθεί κάποιος για την ΒΝΙ πρέπει να συμφωνήσει σε κάποια απλά πράγματα: ότι θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του μέλους, βοηθητικός στους άλλους και ότι θα έχει θετική διάθεση».
Μπορούμε να μιλήσουμε για μετρήσιμα αποτελέσματα; «Κατά μέσο όρο ένα μέλος που συμμετέχει στην ΒΝΙ Greece προσβλέπει σε αύξηση του τζίρου του κατά 15%-20% ετησίως. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις μελών μας που δηλώνουν ότι π.χ. το 2017 το 70% του τζίρου τους προήλθε από συστάσεις μελών της ομάδας τους. Είμαστε ακόμη στην αρχή στην Ελλάδα. Μετράμε τρία χρόνια και 100 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Οσο περνάει ο καιρός και ωριμάζουν οι σχέσεις, αλλά και καθώς προστίθενται νέα μέλη, τόσο θα αυξάνεται και ο κύκλος εργασιών ανά μέλος».
Ποια είναι η μεγαλύτερη κακοδαιμονία του ελληνικού επιχειρείν; «Η αρνητική ενέργεια, η έλλειψη ελπίδας. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι το πρόβλημα της αγοράς θα λυθεί μόνο με εξωγενείς παρεμβάσεις. Το θέμα είναι να μην πέσουμε μόνοι μας στην αδράνεια, σαν τη γάτα που μένει κοκαλωμένη μπροστά στα φώτα του αυτοκινήτου όσο έρχεται καταπάνω της. Βλέποντας τις δουλειές που κερδίζουν τα μέλη μας συνειδητοποιώ ότι δουλειές υπάρχουν εκεί έξω, αρκεί να βρεις τον τρόπο να τις κερδίσεις».
Eίστε μια επιτυχημένη επιχειρηματίας. Εχετε βιώσει σεξισμό; «Δεν έχω βιώσει κάτι τραγικό. Δεν είναι όμως κάτι που δεν παρατηρώ γύρω μου. Μια φορά, σε μια εκδήλωση, κάποιος με ανήγγειλε από μικροφώνου ως «όμορφη κυρία». Τον ευχαρίστησα για τον χαρακτηρισμό, αλλά του εξήγησα δημοσίως ότι δεν βρίσκομαι εκεί γιατί μπορεί να τυγχάνει να γεννήθηκα όμορφη ή άσχημη, ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Θυμάμαι ότι όταν γνωρίστηκα με τον σύζυγό μου τού έλεγαν: «Με αυτή την bitch βγαίνεις;». Τις γυναίκες που ασχολούνται με το επιχειρείν συνήθως τις χωρίζουν στις ανέραστες και στις «bitches», τις σκύλες. Αν πρέπει να διαλέξω, προτιμώ τον ρόλο της «σκύλας», αλλά νομίζω ότι είναι στο χέρι μας εμείς οι γυναίκες να μην επιτρέπουμε και να εξαλείψουμε τέτοιες συμπεριφορές». l
Περισσότερα στο
www.bni-greece.com

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ