Ησασταν μικρή αυτό που ονομάζουμε «παιδί-θαύμα»; «Μάλλον το αντίθετο. Αγαπούσα τα µαθηµατικά, αλλά δεν µου άρεσε το σχολείο. Περισσότερη φασαρία έκανα µεγαλώνοντας. Η µητέρα µου µόνο «θαύµα» δεν θα µε αποκαλούσε!».


Απόφοιτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα 25 σας επινοήσατε την τεχνολογία πιστοποίησης καρδιακού παλμού HeartID. «Η τεχνολογία αναγνώρισης ανθρώπου από τον καρδιακό παλµό ήταν το αντικείµενο της διδακτορικής µου διατριβής στο Πανεπιστήµιο του Τορόντο. Στόχος ήταν να αποδείξουµε πως το ανθρώπινο καρδιογράφηµα έχει µοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία µπορούν να χρησιµοποιηθούν για ταυτοποίηση».
Τι ακολούθησε; «Ιδρυσα την εταιρεία Nymi, η οποία έφερε στην αγορά το οµώνυµο έξυπνο βραχιόλι. Οταν κάποιος φορέσει το βραχιόλι, αναγνωρίζεται ο καρδιακός του παλµός και µπορεί να το χρησιµοποιήσει αντί για password σε υπολογιστές, για πληρωµές καθώς και για πρόσβαση σε χώρους υψηλής ασφάλειας».
Σήμερα είστε διευθύντρια έρευνας στη Royal Bank του Καναδά (RBC). «Εχω ιδρύσει ένα ερευνητικό ινστιτούτο που ονοµάζεται Borealis AI και το οποίο στηρίζεται και χρηµατοδοτείται από τη RBC. Δουλεύουµε τεχνολογίες προστασίας του Διαδικτύου, όπου χρησιµοποιούµε τεχνητή νοηµοσύνη για την αυτόµατη αναγνώριση κακόβουλης κίνησης. Ασχολούµαστε επίσης µε τεχνολογίες ανάλυσης φυσικής γλώσσας».


Δηλαδή; «Η ανάλυση φυσικής γλώσσας επιτρέπει στους υπολογιστές να «καταλαβαίνουν» τον τρόπο µε τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι. Χρησιµοποιούµε την τεχνολογία αυτή για να αναλύουµε γεγονότα που συµβαίνουν σε όλον τον κόσµο αυτόµατα. Για παράδειγµα, κάποιος µπορεί να αναφέρει ότι υπάρχει έντονη βροχόπτωση σε µια περιοχή της Ασίας. Ο αλγόριθµός µας θα το εντοπίσει και θα υπολογίσει την πιθανότητα αυτό να εξελιχθεί και να επηρεάσει τις ντόπιες επιχειρήσεις και κατά συνέπεια τις παγκόσµιες αγορές».


Σας ενδιαφέρει όμως και η έρευνα στο πεδίο της αναγνώρισης του κόσμου των συναισθημάτων. «Ναι, έρχεται να γεφυρώσει το χάσµα της επικοινωνίας µεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή. Φανταστείτε να µπορεί η τεχνολογία να σας ενηµερώνει για τυχόν αισθήµατα µοναξιάς που µπορεί να αισθάνεται ένα ηλικιωµένο µέλος της οικογένειάς σας όταν ζει σε απόσταση. Υπάρχουν και εφαρµογές, όπως στον χειρισµό εξοπλισµού και µηχανηµάτων υψηλού κινδύνου, όπου θα θέλαµε να αφαιρέσουµε τον συναισθηµατικό παράγοντα από την ανθρώπινη κρίση».
Δεν είναι επικίνδυνο να γνωρίζει κάποιος τι αισθάνεται ο απέναντι; «Ο τρόπος µε τον οποίο σχεδιάζονται τα συστήµατα αυτά είναι τέτοιος ώστε να εξασφαλίζει στον χρήστη τον απόλυτο έλεγχο των δεδοµένων του».
Ο χώρος σας ανδροκρατείται. Ηρθατε αντιμέτωπη ποτέ με σεξιστικές συμπεριφορές; «Ναι, έχω έρθει αντιµέτωπη µε το είδος του σεξισµού που δεν είναι οφθαλµοφανής (το οποίο θεωρώ και πιο επικίνδυνο). Είναι αναπόφευκτο ότι θα το αντιµετωπίσεις όταν εργάζεσαι σε «άνισα» περιβάλλοντα ή προσπαθείς να πείσεις λευκούς άνδρες επενδυτές να στηρίξουν την εταιρεία σου. Κάποτε µε καθήλωνε. Τώρα µε εξοργίζει και απλώς δεν το δέχοµαι».
Η Ελλάδα μπορεί να παίξει το χαρτί της καινοτομίας; «Και βέβαια µπορεί. Θα πρέπει οι νέοι επιστήµονες να δουν την επιχειρηµατικότητα ως έναν πιθανό τρόπο εξέλιξης της καριέρας τους εκτός των παραδοσιακών οδών. Εχουµε όλο το υπόβαθρο που χρειάζεται για να φτάσουµε ψηλά. Η φιλοδοξία µάς λείπει και όχι τα χρήµατα, όπως νοµίζουν πολλοί».
Σκέφτεστε μια ενδεχόμενη επιστροφή στην Ελλάδα; «Συχνά. Προς το παρόν στόχος µου είναι να βοηθήσω τη χώρα από εδώ που βρίσκοµαι, κυρίως µε την προώθηση ελληνικών επιχειρήσεων σε αµερικανικές αγορές».


Το όνομά σας συμπεριελήφθη στη λίστα «Canada’s Τop 40 Under 40» για το 2017. Αν είχατε παραμείνει στην Ελλάδα, θα τα είχατε κατορθώσει όλα αυτά; «Ο τίτλος αυτός δεν είναι κατόρθωµα αλλά ευθύνη. Ο Καναδάς µε εµπιστεύτηκε µε στόχο να βοηθήσω στην αύξηση της παραγωγικότητας του κράτους. Δεν ξέρω τι θα είχε συµβεί αν ήµουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει τόση σηµασία όση έχει το γεγονός πως στην Ελλάδα εδρεύουν εξαιρετικοί επιστήµονες και επιχειρηµατίες που κρατάνε το µέλλον στα χέρια τους».
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ