Υπάρχει πιο ωραίος ήχος στον κόσμο από αυτόν της μουσικής;

«Ω ναι… Η φωνή της κόρης μου όταν λέει “μαμάκι”. Ετσι με φωνάζει».

Πρώτη φορά στη ζωή σας τραγουδήσατε από λύπη ή από χαρά;

«Ωραία ερώτηση, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ. Οι πρώτες αναμνήσεις μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εικόνα ενός παιδιού που τραγουδάει πάντα και για όλους τους λόγους».

Η παράσταση «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, που παρουσιάστηκε πριν από έναν χρόνο στο Θέατρο Βadminton, ανασύρει στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του Νίκου Καββαδία. Tι θα δούμε φέτος στην καλοκαιρινή της περιοδεία ανά την Ελλάδα;

«Νομίζω πως η ουσία δεν είναι σε αυτά που θα δει ο κόσμος ή που θα ακούσει, αλλά σε αυτά που τελικά θα νιώσει. Είναι όμορφο όταν μια παράσταση μπορεί να σου προσφέρει αυτό το αίσθημα ανάτασης».

Ο Θάνος Μικρούτσικος θα βρίσκεται μαζί σας επί σκηνής. Αλήθεια, ποια η σχέση σας μαζί του;

«Είναι πια σχέση ζωής. Για εμένα είναι οικογένεια. Γνωριστήκαμε το 2006 μέσω του Γιάννη Κούτρα και λόγω της βαθιάς μου επιθυμίας να συνεργαστώ μαζί του, γιατί ένιωθα πως μπορώ να ταιριάξω στη μουσική του».

Εσείς έχετε προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις από τη θάλασσα;

«Οχι, αλλά αυτό είναι το μαγικό με την ποίηση του Νίκου Καββαδία και τη μελοποίηση του Θάνου Μικρούτσικου. Μπαίνεις μέσα και ταξιδεύεις σαν να είναι όλο αυτό κομμάτι σου».

Στη σκηνή δείχνετε ότι βιώνετε ιδιαίτερα τους στίχους που ερμηνεύετε. Αποτελεί αυτό συστατικό της επιτυχίας ενός τραγουδιστή;

«Δεν το έχω σκεφθεί ως απαραίτητο συστατικό επιτυχίας, αλλά ως απαραίτητο συστατικό. Τελεία».

Πιστεύετε στον διαχωρισμό μεταξύ έντεχνου και εμπορικού τραγουδιού;

«Αυτά είναι ταμπέλες για να συνεννοούμαστε απλοϊκά. Ενα έντεχνο τραγούδι όπως το εννοούμε σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι απολύτως εμπορικό ή και ένα εμπορικό να βαφτιζόταν έντεχνο αν το τραγουδούσε τραγουδιστής του χώρου αυτού».

Γράφονται, λοιπόν, ωραία τραγούδια στις μέρες μας;

«Πολύ, και αυτό είναι υπέροχο και παρήγορο. Απλώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα μάθετε ποτέ ή ότι θα τα ακούσετε σε κάποιο ραδιόφωνο».

Θα πηγαίνατε ως κριτής σε talent show;

«Δεν μου αρέσει να είμαι κατηγορηματική για τίποτε, αλλά θέλω απλώς να απαντήσω όχι. Οχι!».

Η τέχνη επηρεάζεται από την κρίση ή η εσωτερική ανάγκη του δημιουργού βρίσκει πάντα διέξοδο ανεξάρτητα από το οικονομικό περιβάλλον;

«Η δημιουργία δεν σταματά λόγω κοινωνικοπολιτικών συνθηκών. Μπορεί απλώς να ακολουθεί τις συγκυρίες, αλλά η Ιστορία έχει αποδείξει περίτρανα ότι δεν σταματά».

Είναι δύσκολο όμως να ασχολείσαι με το ποιοτικό τραγούδι στην Ελλάδα του 2017, φαντάζομαι…

«Είναι δύσκολο, ναι. Από την άλλη, κάνω αυτό που αγαπώ και μπορώ εγώ και η κόρη μου να ζούμε από αυτό. Είμαι ευγνώμων κι ας χρειάζεται να παλεύω».

Διάβασα ότι σας φωνάζουν «Μις φυσιολογική», δεν πίνετε, δεν καπνίζετε, δεν ξενυχτάτε αν δεν υπάρχει λόγος…

Η επιτυχία στον καλλιτεχνικό χώρο είναι συμβατή με μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή; «Αν βρίσκεις την ισορροπία μέσα σου, τότε όλα μπορούν να βρίσκουν τη θέση τους πιο εύκολα. Ολα στη ζωή θέλουν προσπάθεια και καλή πρόθεση».

Πώς σας φαίνεται που το καλοκαίρι θα είστε με μια βαλίτσα στο χέρι για τις ανάγκες της περιοδείας;

«Φυσιολογικό. Είναι η ζωή μου και την έχω επιλέξει».