Η παράσταση «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ» στην οποία παίζετε και υπογράφετε τη σκηνοθεσία είναι αφιερωμένη στον μεγάλο αυτό γάλλο φιλέλληνα. Τι σας γοήτευσε σε εκείνον;

«Ως συγγραφέας, ποιητής και “εραστής” της Ελλάδας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ακολουθεί το πάθος του. Δεν χρηματοδοτείται από κανένα ίδρυμα. Ταξιδεύει από την ανάγκη του να συναντά την “ομορφιά” με όλα της τα πιθανά πρόσωπα».

Tι θα δούμε επί σκηνής;

«Μουσικοί και ηθοποιοί, υφαίνουμε τις περιηγήσεις του Λακαριέρ στην Ελλάδα. Παράλληλα, προβολές και ζωγραφιές που δημιουργούνται από τους ηθοποιούς ζωντανά, στη διάρκεια της παράστασης, αναβιώνουν το ταξίδι του, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις λέξεις “μιζέρια κι ομορφιά”».

Εσείς πώς θα περιγράφατε την Ελλάδα σε έναν ξένο που δεν έχει ιδέα πώς είναι η χώρα μας;

«“Μιζέρια κι ομορφιά, σύζευξη των αντιθέτων”, όπως γράφει ο Λακαριέρ. “Αρμονίη κόσμου παλίντροπος”, όπως είπε ο Ηράκλειτος».

Ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν σήμερα το μήνυμά του στους Ελληνες;

«Να κάνουν μια στροφή, να ανακαλύψουν, να θυμηθούν, να έρθουν σε επαφή με σημαντικά κεφάλαια του πνεύματος που άνθησε εδώ. Ιστορία, λογοτεχνία, ποίηση…».

Η Ελλάδα παράγει σήμερα πολιτισμό;

«Φυσικά και παράγει πολιτισμό, ίσως περισσότερο από ποτέ. Διαπιστώνω όμως με όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση ότι πολλοί άξιοι καλλιτέχνες φεύγουν σε Ευρώπη και Αμερική».

«Δεν μπορώ εκείνους που διαλαλούν ότι άλλο η αρχαία Ελλάδα και άλλο η σύγχρονη» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Zακ Λακαριέρ. Το ασπάζεστε, βλέποντας συμπεριφορές του Νεοέλληνα;

«Αυτό που αποκαλούμε “συμπεριφορές του Νεοέλληνα” υπήρχε σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής Ιστορίας. Ο Λακαριέρ, όπως και ο Σεφέρης, λένε ότι η ελληνική γλώσσα επιβίωσε μέσα στους αιώνες. Και εμείς είμαστε οι γέφυρες του ελληνικού λόγου».

Συμπληρώσαμε επτά χρόνια κρίσης. Τι είναι αυτό που δεν μας βοηθά να ξεφύγουμε;

«Η Ελλάδα βιώνει μια ιδιαίτερη υποτέλεια, αιώνες τώρα. Δηλώνουμε ελεύθεροι ενώ ξέρουμε ότι δεν είμαστε.
Τα λάθη του παρελθόντος και του παρόντος ταυτίζονται. Εσωτερικά συμφέροντα συνεργάζονται με ξένα μεγαλύτερα και ελέγχουν το κράτος, το οποίο έχει πλέον καταρρεύσει».

Ηθοποιός, τραγουδίστρια και συγγραφέας. Θυμάστε, αλήθεια, την πρώτη σας καλλιτεχνική πράξη;

«Νομίζω ότι η πρώτη μου καλλιτεχνική, ποιητική σκέψη ήταν όταν στα επτά μου αναρωτήθηκα: “Αν δεν υπήρχε η οδός στην οποία μένουμε, το σπίτι και οι γονείς μου, εγώ πού θα ήμουν;”».

Ποιο βιβλίο βρίσκεται πιο συχνά στο κομοδίνο σας;

«Βίος και Λόγοι Αγίου Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου».

Ποια είναι τα προσεχή σχέδιά σας για τη σεζόν που ακολουθεί;

«Αρχίζω πρόβες για την επόμενη μουσική παράστασή μας, με τίτλο “Οταν σε λίγο κατεβήκαμε στη θάλασσα”, που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών, στις 21, 22 και 23 Ιουνίου. Θα προηγηθεί η διοργάνωση Elaionas Festival 2017».

Εχετε ήρωες;

«Ολους τους καλλιτέχνες που αδιαφόρησαν για την εμπορικότητα και την προσωπική τους επιτυχία. Αυτούς που συνέχισαν να μελετούν, να μαθαίνουν και να προσπαθούν να εξελιχθούν, όντας αναγνωρισμένοι. Ελάχιστους…».

Τι μουσική θα βρει κανείς στο iPod σας;

«Δυστυχώς τίποτε, γιατί δεν έχω iPod! Ομως για να απαντήσω στην ερώτηση, συχνά ακούω αγαπημένους τζαζ, βραζιλιάνους και κλασικούς συνθέτες, τώρα τελευταία ιδιαίτερα Μπιλ Εβανς, Ντεμπισί και κλασική άρπα!…». l

«Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ»: Εθνικό Θέατρο (Αίθουσα εκδηλώσεων κτιρίου Τσίλλερ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24), Πέμπτη-Σάββατο, έως 27/05.