Ξεκινάτε εμφανίσεις στον εξωτερικό χώρο του Polis Art Cafeμε τραγούδια για το καλοκαίρι. Εχουν θέση σε μια τόσο σκοτεινή εποχή; «Το να μπορείς να ξεφύγεις –έστω για ένα δίωρο –από τη στενόχωρη αυτή ψυχολογία είναι κάτι σημαντικό. Η ανάταση της ψυχής που παίρνει κανείς είναι μια μικρή πράξη αντίστασης. Αντίσταση στη μιζέρια και στον πεσιμισμό της εποχής. Επιβάλλεται να κρατηθούμε όρθιοι».
Κυκλοφόρησε μια καινούργια διασκευή του τραγουδιού «Δεν έχει αρχή», όπου τραγουδάτε μαζί με τον Σταύρο Ξαρχάκο. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κομμάτι; «Αγγίζει τις πιο σκοτεινές πτυχές της ψυχής μου, σαν ένα χάδι παρηγορητικό, με μια μελαγχολία λυτρωτική. Ηταν δική μου ιδέα να διασκευαστεί. Ο συνεργάτης και φίλος μου Νεοκλής Νεοφυτίδης ανέλαβε την ενορχήστρωση. Στην πρόζα είχα την ιδέα να μπει η τόσο αισθαντική φωνή του Σταύρου Ξαρχάκου. Στιγμές αυθόρμητες».
Μετράτε συνεργασίες με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Μάνο Ελευθερίου. Σε ποιον βαθμό σάς διαμόρφωσαν; «Και από τους τρεις αυτούς καλλιτέχνες που αναφέρατε αλλά και από όλες τις συνεργασίες μου με σημαντικούς ανθρώπους, όπως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Αφροδίτη Μάνου, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Νίκος Μαμαγκάκης κ.ά., διαμορφώθηκε μέσα μου μια συγκεκριμένη αισθητική και ένας τρόπος σκέψης που καθορίζει την πορεία μου και το πώς κινούμαι σε δουλειά και ζωή».
Αν σας ζητούσαν να κατατάξετε τον εαυτό σας στο ελληνικό μουσικό τοπίο, πού θα τον τοποθετούσατε; «Στους Δον Κιχώτες που ονειρεύονται και κυνηγούν τα όνειρά τους».
Η κρίση θεωρείτε ότι έκανε καλό στο ελληνικό τραγούδι; «Η κρίση μόνο κρίση έφερε τελικά, σε όλους τους τομείς».
Στον διαχωρισμό μεταξύ έντεχνου και εμπορικού τραγουδιού πιστεύετε; «Πιστεύω στο καλό τραγούδι. Αναμφισβήτητα ένα καλό τραγούδι μπορεί να είναι εμπορικό, φτάνει να του δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί από πολύ κόσμο. Δεν πιστεύω στην «εσωστρέφεια» του έντεχνου».
Αυτή τη στιγμή ένα ακόμη talent show λαμβάνει χώρα στην ελληνική τηλεόραση… «Κατανοώ τα παιδιά που αναζητούν μια τύχη στα παιχνίδια αυτά, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, αλλά προσωπικά τα talent shows δεν με αφορούν. Είναι μόνο για κατανάλωση, αν και συχνά ακούς πολύ καλές φωνές».
Πώς σας φαίνεται ότι ακόμη ως χώρα στέλνουμε τραγούδι στη Εurovision; «Υπάρχουν τόσα πράγματα που θα έπρεπε να αλλάξουμε και δεν το κάνουμε, πολύ σημαντικότερα από τη Eurovision. H Eurovision δεν ωφελεί, δεν βλάπτει κιόλας. Αν θέλει κανείς τη βλέπει, αν δεν θέλει, όχι. Τα πάντα είναι θέμα αισθητικής».
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος της γενιάς σας. Πώς σας φαίνεται; «Αν και ποτέ εκ πεποιθήσεως δεν ανήκα σε κάποιο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα πρόσωπο στο οποίο πίστεψα. Οι προσδοκίες δεν φαίνεται να εκπληρώνονται όμως. Eχω επιστρέψει και πάλι στην αρχική μου πεποίθηση: η χώρα στερείται ηγετών και κάθε κόμμα υπάρχει για να εξυπηρετείται και όχι για να υπηρετεί τη χώρα».
Σε μια τόσο δύσκολη εποχή δεν θα έπρεπε να γράφονται περισσότερα πολιτικά τραγούδια; «Γράφονται ακόμη πολιτικά τραγούδια, και μερικά πολύ ωραία μάλιστα, σίγουρα όμως όχι πολλά. Αλλωστε, κάθε εποχή έχει και τα ανάλογα «προϊόντα» τέχνης. Πώς να γεννήσει πολιτικό τραγούδι η εποχή μας από τη στιγμή που ο εχθρός είναι αόρατος και ο ατομικισμός κυριαρχεί; Οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια δεν αντιδρούμε. Τα πολιτικά τραγούδια παλαιότερα εξέφραζαν και έδιναν νόημα σε αγώνες μαζικούς. Σήμερα, τα πάντα είναι ισοπεδωμένα. Ισως οι τρεις δεκαετίες που πέρασαν έκαναν μεγαλύτερο κακό από ό,τι αντιλαμβανόμαστε…».
Ποιο είναι το πιο ωραίο σύνθημα που έχετε δει γραμμένο σε τοίχο; «Κοίταξε τον ουρανό κι ας σε θέλουνε σκυφτό».
«Νύχτες καλοκαιριού»: Από αύριο Δευτέρα 16/05 και για πέντε Δευτέρες, στο Polis Art Cafe(Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου).

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ