Τον τελευταίο χρόνο έχεις ανέβει περισσότερες από 200 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ATP. Ζεις μια φυσιολογική ζωή για την ηλικία σου; «Οχι. Ισως πρόκειται για µια φυσιολογική ζωή για έναν αθλητή. Αν διασκεδάζω; Σίγουρα οι φίλοι µου διασκεδάζουν περισσότερο από εµένα. Εγώ δεν µπορώ να το κάνω. Αν το επιχειρήσω, θα είµαι κουρασµένος και στο τένις πρέπει κάθε εβδοµάδα να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση γιατί το ένα τουρνουά διαδέχεται το άλλο».
Υπάρχουν φορές που βαριέσαι να πας στην προπόνηση; «Πολλές φορές. Οταν όµως κερδίζω τους αγώνες συνειδητοποιώ ότι άξιζε τον κόπο. Νοµίζω ότι το να βαριέσαι κάποιες φορές είναι κάτι που συµβαίνει σε κάθε επαγγελµατία αθλητή».
Πόσο δύσκολο είναι να παραμένεις ήρεμος μέσα στο γήπεδο; «Πολύ. Μερικές φορές έχω νευριάσει και έχω σπάσει µια-δυο ρακέτες. Γενικά, όµως, είµαι ήρεµος και αυτό είναι ένα από τα δυνατά µου σηµεία».

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν κερδίζεις και ποιο όταν χάνεις έναν αγώνα;
«Κανονικά και στις δύο περιπτώσεις θα έπρεπε να κάνω διατάσεις. Οταν κερδίζω, είµαι χαρούµενος και τις κάνω. Οταν χάνω, συνήθως δεν έχω όρεξη και κάποιες φορές κλείνοµαι στο δωµάτιό µου. Πάντως, ύστερα από έναν αγώνα ούτε πρέπει να χαίρεσαι ούτε να απογοητεύεσαι υπερβολικά, γιατί πάντα σε περιµένει το επόµενο παιχνίδι».
Το 2014 συναντηθήκατε στο Αυστραλιανό Οπεν με τον Ραφαέλ Ναδάλ. Τι θυμάσαι πιο έντονα; «Απίστευτη εµπειρία. Ηµουν 17 ετών και πολύ κοκαλιάρης. Ηµουν νευρικός, αλλά για 17 ετών νοµίζω ότι έπαιξα καλά. Μάλιστα, ο Ναδάλ είπε πολύ θετικά λόγια για εµένα µετά τον αγώνα».
Και ήσουν και συμπαίκτης της Βίνους Γουίλιαμς στο μεικτό Hopman Cup το 2013… «Ναι. Ηµουν λίγο νευρικός
στην αρχή και δεν ήµουν σίγουρος αν έπρεπε να χτυπήσω το µπαλάκι ή να το αφήνω για εκείνη (γέλια). Ηταν, πάντως, πολύ καλή µαζί µου».
Ως προσκεκλημένος του ΟΤΕ ΤV, πέρα από τον αγώνα με τον τενίστα Στέφανο Τσιτσιπά, έκανες μάθημα και σε μικρά παιδιά. Ποια συμβουλή τούς έδωσες; «Οτι πρέπει να διασκεδάζουν όταν παίζουν τένις. Αν δεν το διασκεδάζουν, ας κάνουν κάτι άλλο που θα τους αρέσει, γιατί ειδικά όταν είσαι νέος είναι σηµαντικό να δοκιµάσεις πολλά σπορ για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Μακάρι, βέβαια, στο τέλος το σπορ που θα διαλέξουν να είναι το τένις».

Μεγάλωσες στην Αυστραλία. Αντιμετώπισες ρατσιστικές συμπεριφορές;
«Οχι. Στην Αυστραλία ζουν πολλοί Ελληνες και στη Μελβούρνη η ελληνική κοινότητα είναι τεράστια. Οπότε όταν παίζω εκεί έρχονται να µε δουν και Ελληνες και Αυστραλοί. Η υποστήριξη είναι απίστευτη».
Το όνομά σου ακούγεται πολύ ελληνικό. Σου δημιούργησε προβλήματα; Σκέφτηκες να το αλλάξεις; «Oχι, ποτέ. Μου αρέσει. Στο σχολείο ήταν δύσκολα. Οι περισσότεροι δάσκαλοι δεν είχαν ιδέα πώς να το προφέρουν, οπότε για να τους βγάλω από τη δύσκολη θέση σήκωνα το χέρι µου και έλεγα «αυτός είµαι εγώ»».
Για την ελληνική κρίση τι γνωρίζεις; «Εχω διαβάσει κάποια πράγµατα. Δεν ξέρω πολλά βέβαια. Είναι µια άσχηµη κατάσταση, αλλά κάθε φορά που έρχοµαι εδώ φαίνεται ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να περνούν καλά. Το σηµαντικό είναι να παραµένουµε χαρούµενοι, παρά τις δυσκολίες».
Ο Νικ Κύργιος σε ανέμειξε σε ένα απρεπές σχόλιο που έκανε στον αντίπαλό του Σταν Βαβρίνκα την ώρα του αγώνα. Ποια είναι η σχέση σας σήμερα; «Τον γνωρίζω αρκετό καιρό. Κάποιες φορές έχω θυµώσει µαζί του, αλλά γενικά τα πάµε καλά. Μοιραζόµαστε κοινά ενδιαφέροντα, µας αρέσει το µπάσκετ, παίζουµε PlayStation µαζί. Μέσα στο γήπεδο είµαστε εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Οσον αφορά το επεισόδιο µε τον Βαβρίνκα, το συζητήσαµε, ζήτησε συγγνώµη και είµαστε καλά».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ