Συμπληρώνετε σχεδόν έναν χρόνο στη δημοτική αρχή. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας; «Πολύ. Oταν είσαι δήµαρχος σε ένα νησί που συγκεντρώνει εκατοµµύρια επισκέπτες, ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Με τους συνεργάτες µου είµαστε αποφασισµένοι να πετύχουµε. Η τρέχουσα πολιτική και κοινωνική συγκυρία, βέβαια, καθώς και αρκετές παθογένειες που χαρακτήριζαν διαχρονικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδίως στον Δήµο Μυκόνου, δηµιουργούν προβλήµατα. Ωστόσο ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».
Το «οικονομικό θαύμα» του νησιού πώς εξηγείται; «Το «θαύµα» της Μυκόνου στηρίζεται στη µοναδική οµορφιά της, που αναδεικνύεται χάρη στο φιλότιµο του κάθε Μυκονιάτη και της κάθε Μυκονιάτισσας, χάρη στον επαγγελµατισµό των κατοίκων και των επιχειρηµατιών του νησιού».
Πάντως, έχει μπει στο στόχαστρο ως ένα σύμβολο πρόκλησης… «Πάνω από όλα η Μύκονος είναι σύµβολο κοσµοπολιτισµού, οµορφιάς, φιλοξενίας και ποιοτικών υπηρεσιών. Στο νησί είναι όλοι προσκεκληµένοι, γιατί υπάρχει ο χώρος και ο τρόπος να ευχαριστηθούν. Πιθανώς να υπάρχουν µεµονωµένες προκλητικές συµπεριφορές. Ολα είναι µέσα στο παιχνίδι . Οι προκλητικές συµπεριφορές, βέβαια, «πουλάνε», δεν είναι όµως κανόνας. Μένουµε στην ουσία».
Η υπερβολική ανάπτυξη του νησιού έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα του; «Ο χαρακτήρας ενός τόπου δεν αλλοιώνεται, όσο –και εφόσον –δεν αλλοιώνεται η µνήµη του. Προσπαθούµε να διατηρήσουµε την παράδοση παντρεύοντάς την µε τον δυναµισµό που χαρακτηρίζει το παρόν του νησιού».
Σήμερα η Μύκονος είναι τόσο ακριβή που ο μέσος Ελληνας μπορεί να έρθει μόνο για κάμπινγκ; «Εχουµε κατορθώσει να υπάρχει χώρος για όλους. Διαθέτουµε το υψηλότερο επίπεδο παροχών σε όλη την επικράτεια, εξυπηρετούµε όλες τις ανάγκες, και µε βεβαιότητα δηλώνω πως οι όποιες υψηλές τιµές ανταποκρίνονται στο επίπεδο των υπηρεσιών».
Το νησί υποδέχεται περίπου 2 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο.Υπάρχει χώρος για νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα; «Η φέρουσα ικανότητα του νησιού, ιδίως σε επίπεδο υποδοµών, ενδεχοµένως και να έχει ξεπεράσει τα όριά της. Προκρίνουµε την αναβάθµιση και βελτίωση και δευτερευόντως την επέκταση των υφιστάµενων επιχειρήσεων. Με την αρωγή του κράτους το νησί πρέπει να αποκτήσει και τις υποδοµές ώστε να ανταποκριθεί στη νέα πραγµατικότητα».
Πώς ένας τόσο νέος άνθρωπος αποφασίζει να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; «Το νησί έπρεπε να αλλάξει σελίδα, να διοικηθεί από άτοµα που το αντιλαµβάνονται µε όρους τού σήµερα. Η αγάπη για τον τόπο σου και η επιθυµία να προσφέρεις δεν έχουν ηλικία. Η επαγγελµατική και ακαδηµαϊκή εµπειρία µου µε βοηθούν».
Η ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σάς ενδιαφέρει; «Ως την ολοκλήρωση της θητείας µου, το 2019, η µατιά µου είναι στραµµένη αποκλειστικά στη Μύκονο. Εχουµε πολλά ακόµη να κάνουµε».
Ακολουθείτε στο λάιφσταϊλ του νησιού ή δεν σας εκφράζει; «Αγαπώ τον τόπο µου και συµµετέχω σε κάθε έκφρασή του. Αυτό άλλωστε επιτάσσει και ο θεσµικός µου ρόλος. Παρευρίσκοµαι εξίσου ευχάριστα σε ένα κοσµικό γεγονός και σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι».
Ποια είναι τα μέρη που πρέπει κάποιος οπωσδήποτε να επισκεφθεί στη Μύκονο; «Μην περιµένετε από τον δήµαρχο ενός τόπου να ξεχωρίσει σηµεία. Μπορώ όµως να αναφέρω, πέρα από τα γνωστά, τη Δήλο, ίσως τον σηµαντικότερο σε ευρήµατα αρχαιολογικό χώρο της Ευρώπης, την πλατεία της Ανω Μεράς που είναι ο τόπος καταγωγής µου και βεβαίως τη θάλασσα που ατενίζω από το γραφείο µου».
Πόσο μοιάζει η σημερινή Μύκονος με εκείνη των παιδικών σας χρόνων; «Η ενέργεια του νησιού είναι πάντα η ίδια, η θάλασσα το ίδιο δροσερή και διάφανη, τα σπίτια πάντα άσπρα, οι κάτοικοι της Μυκόνου πάντα φιλόξενοι».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ