Το ενδεχόμενο ενός Grexit έχει εκλείψει; «Oπως όλοι οι γερµανοί τουρίστες, το Grexit έχει απλώς πάει διακοπές. Φοβάµαι ότι θα επιστρέψει µε τα πρωτοβρόχια, µαζί µε όλες τις κακές µας συνήθειες».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει τη συμφωνία; «Οι ηµέρες του Ιουλίου έδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι από όλους τους χώρους που δεν θέλουν να βλέπουν τη χώρα να βουλιάζει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα µπορούσε –αν έβγαινε από το καβούκι της –να τους αξιοποιήσει. Ατυχώς, δεν αρκεί το ότι µπορεί –χρειάζεται να το θέλει κιόλας. Φοβάµαι ότι δεν θέλει».
Πώς σας φάνηκε η υπουργοποίηση του Παύλου Χαϊκάλη; «Ο ανασχηµατισµός έδειξε ότι η προσπάθεια να διατηρηθεί η εξουσία στον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζει τις δυνατότητες της χώρας. Τώρα, ως προς τον υφυπουργό για τις συντάξεις: ο Ρόναλντ Ρίγκαν ως ηθοποιός ίσως να µην ήταν καλύτερος από τον κ. Χαϊκάλη και ίσως δεν ήξερε περισσότερα για το αντικείµενο που αναλάµβανε. Αν υπάρξει αυτογνωσία και κατάλληλη στήριξη, ελπίζω να µας εκπλήξει».

Η γνώμη σας για την πρόεδρο της Βουλής;
«Η κυρία Κωνσταντοπούλου µάς κάνει να χάνουµε τον ύπνο µας µε ψηφοφορίες που αρχίζουν στις 4 το πρωί. Επί της ουσίας: η κυρία Κωνσταντοπούλου αξιοποιεί τον θεσµικό της ρόλο για να επιβάλει προσωπικές πολιτικές απόψεις. Η µεθόδευση αυτή δυσφηµεί τιςσυγκεκριµένες απόψεις, αλλά επιπλέον πλήττει και τους θεσµούς».
Βλέπετε εκλογές το φθινόπωρο; «Οι εκλογές υπάρχουν για να επιτρέπουν στον λαό να επιλέγει. Στην περίπτωσή µας, η µόνη επιλογή που θα έχει σηµασία είναι η κατάρτιση της λίστας του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Τσίπρα προκειµένου να αποκλείσει αυτούς που δεν τολµά να διαγράψει. Oπως και σε άλλες περιπτώσεις, θα µπει σε δοκιµασία η χώρα για να λυθεί ένα εσωκοµµατικό πρόβληµα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο φιλελευθερισμός είναι παρεξηγημένος στην Ελλάδα; «Ο φιλελευθερισµός του Ελευθέριου Βενιζέλου προσέκρουσε πρώτα στον αυταρχισµό του καραµανλισµού και µετά στον κρατισµό του παπανδρεϊσµού. Το κράτος µοίραζε υποσχέσεις ότι θα λύσει τα προβλήµατα του κάθε Ελληνα και χρεοκόπησε».
Τι σας συνδέει και τι σας χωρίζει πολιτικά με την εξαδέλφη σας Ντόρα Μπακογιάννη; «Αλλο οι πολιτικές θέσεις και άλλο οι οικογενειακές σχέσεις. Για εµένα η οικογένεια είναι µόνο θέµα προσωπικής θαλπωρής».

Η δήλωσή σας ότι οι φτωχοί κάνουν λάθος επιλογές σάς έβαλε στο στόχαστρο. «Είχα πει ότι οι φτωχές χώρες κάνουν, πολλές φορές, λανθασµένες επιλογές. Αναφερόµουν στη Ζιµπάµπουε και στο χαρτονόµισµα των 100 τρισ. δολαρίων. Οι λάθος επιλογές εξηγούν γιατί κάποιες χώρες παραµένουν φτωχές. Πέραν αυτού, οι φτωχοί έχουν και αυτοί την ευθύνη των επιλογών τους. Το να θεωρείς ότι ο φτωχός είναι αλάθητος είναι λαϊκισµός».
Είστε παντρεμένη με τον οικονομολόγο Πλάτωνα Τήνιο. Πώς είναι η συμβίωση δύο οικονομολόγων; «Μια µικρή οικογενειακή επιχείρηση –όπως τόσες άλλες στην Ελλάδα. Η παραγωγή µας είναι χωρίς πιστοποίηση ποιότητας, αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα. Εµάς, πάντως, µας αρέσει».
Φοράτε σκουλαρίκι στη μύτη σας. Σκεφθήκατε να το βγάλετε μπαίνοντας στην πολιτική; «Το σκουλαρίκι αυτό το έβαλα πριν από τριάντα χρόνια. Δεν µπορώ να µε φανταστώ χωρίς αυτό. Η αισθητική, και η πολιτική, δεν πρέπει να είναι βιτρίνα. Είµαι αυτή που είµαι».
Εχοντας ασχοληθεί με την ΑctionAid τι αναθεωρήσατε για τη ζωή; «Ασχολήθηκα µε τη φτώχεια σαν θέµα ανάπτυξης µακροσκοπικά. Στην ΑctionAid γνώρισα πολλούς φτωχούς ανθρώπους, την είδα σαν θέµα ατοµικό. Δεν χωράει συγκατάβαση, ούτε πατερναλισµός. Η ανάπτυξη δεν είναι για τους φτωχούς, πρέπει να έρθει από τους ίδιους τους φτωχούς».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ