Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το δημοψήφισμα; «Εύχομαι να μην υπήρξε δόλος. Δεν μπορεί ο λαός να μπαίνει σε τέτοια δοκιμασία ενώ οι διαφορές ανάμεσα στις δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών, φαίνεται ότι ήταν τελικά ελάχιστες».
Ποιο εύχεστε να είναι το αποτέλεσμα; «Το μόνο που εύχομαι είναι να μη βγούμε εκτός ευρώ. Μια τέτοια έξοδος είναι πολύ επικίνδυνη ενώ βαλλόμαστε πανταχόθεν. Με ποιους θα πάμε; Με τη Συρία ή με τη Λιβύη».
Τον Αλέξη Τσίπρα δεν τον εμπιστεύεστε; «Τον Τσίπρα τον εκτιμώ. Θυμάμαι όμως μια φράση του Γκάτσου. Πολλές φορές ο Χατζιδάκις ήταν εκνευρισμένος με κάποιον και έλεγε «Θα τον κάνω, θα τον ράνω» κ.λπ. Ο Γκάτσος απαντούσε «Ηρέμησε. Μην κάνεις τον γκιουλέκα», τον παλικαρά δηλαδή. Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τον γκιουλέκα».
Στο δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο τι απαντάτε; «Τα μνημόνια πάντα τα είχαμε. Οι ξένοι μάς είχαν σε ζυγό. Οι στρατιωτικές δαπάνες που πληρώναμε κάθε χρόνο αρκούσαν. Ξεκαθαρίζω ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μου αρέσει καθόλου, είναι απλώς μια σκληρή ένωση τραπεζών. Τίποτε άλλο».
Η σχέση σας με τον Αντώνη Σαμαρά ποια είναι; «Είμαστε φίλοι από το 1971, τότε που ερχόταν φοιτητής και με άκουγε στο «Ζουμ» και δεν θα τον προδώσω ποτέ. Δεν σημαίνει ότι συμφωνώ πάντα με όλες τις επιλογές του. Στη ζωή μου δεν υπήρξα δεξιός. Αυτό δείχνει το παρελθόν. Αναρωτιέμαι, πάντως, πώς ένας πρωθυπουργός τόσο δημοφιλής πριν από τις εκλογές τελικά τις χάνει. Μήπως τα γκάλοπ καθοδηγούνται;».
Μέσα στη δικτατορία γεννήθηκαν μεγάλα τραγούδια. Σήμερα γιατί υπάρχει αυτή η ένδεια; «Δεν υπάρχουν εταιρείες και μεγάλοι παραγωγοί. Επίσης σήμερα οι παραγωγοί του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έχουν περιθωριοποιήσει το καλό τραγούδι. Μας άλλαξαν τα γούστα».


Και εμείς δεν φταίμε για αυτό; «Φυσικά. Οπως έλεγε και ο Χατζιδάκις, το καλό τραγούδι το ανακαλύπτεις, δεν σ’ το προσφέρουν. Δεν αποκλείεται, αν ζούσε στις ημέρες μας, να μην έκανε ούτε εκείνος καριέρα. Και τότε θυμάμαι, όταν είχαμε κάνει με τον Χατζιδάκι και τον Γκάτσο την «Αθανασία», η μπουάτ που τραγουδούσα στην Πλάκα είχε κλείσει. Μετά κατάλαβαν τι τραγούδια ήταν αυτά».
Καλό τραγούδι υπάρχει σήμερα; «Ναι, επάνω στην ποίηση έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά συνθέτες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Ηλίας Ανδριόπουλος. Μου αρέσουν πολύ και οι αδελφοί Κατσιμίχα».


Αρκεί μόνο η φωνή για έναν τραγουδιστή ή χρειάζεται και μια στάση ζωής; «Καλή φωνή έχει η μισή Ελλάδα. Είναι η στάση ζωής που χρωματίζει τη φωνή σου. Δεν μπορείς να τραγουδάς Θεοδωράκη και να μην έχεις φάει χαστούκι από αστυνομικό, να είσαι με το ένα πόδι πάνω στο άλλο στην πλατεία Κολωνακίου».
Εχετε κρατήσει κάποια συμβουλή που σας έδωσαν στην αρχή της καριέρας σας; «Ο Γκάτσος, όταν του ζητούσα συμβουλή, έλεγε μια φράση: «Μόνο εσύ ξέρεις». Δεν σου έλεγε «Κάνε αυτό». Αργότερα κατάλαβα τι εννοούσε όταν έγραψε στο «Ρεμπέτικο» «Μονάχος βρες την άκρη της κλωστής κι αν είσαι τυχερός ξεκίνα πάλι»».
Γιατί επιλέξατε τον τίτλο «Εν αρχή ην ο λόγος» για την επικείμενη συναυλία σας στη Λίμνη Βουλιαγμένης; «Τα τραγούδια που θα ερμηνεύσω τα έγραψαν οι σημαντικότεροι άνθρωποι. Ποιητές και στιχουργοί όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Γκάτσος, ο Ελευθερίου, η Νικολακοπούλου, ο Παπαδόπουλος, ο Αλκαίος. Αν δεν είχαν αυτούς τους στίχους, ίσως αυτές οι μουσικές να μην είχαν την ίδια αξία».


Τι θυμάστε από τον Μάνο και τον Μίκη; «Πολλά. Δεν χωράνε σε μία πρόταση. Τον Μάνο στο στούντιο να μου λέει να τραγουδήσω τον «Γιάννη τον φονιά» συνωμοτικά, να συναντάω τον εξόριστο Μίκη στο Παρίσι το 1970 ενώ είμαι φαντάρος και με έχει στείλει η χούντα να τραγουδήσω εκεί. Μολονότι είχα ήδη περάσει δίκη ως αντιστασιακός, κατάφερα να ξεφύγω από τον φρουρό μου, να τρέξω στο σπίτι του Μίκη και να μεταφέρω στην Ελλάδα κρυπτογραφημένη τη δήλωσή του «Οταν τα τανκς σκουριάσουν, η μουσική μου θα ζει»».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ