Γιατί γράψατε ένα βιβλίο για την ελληνική κρίση; «Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά από τις εκδόσεις Ροrtobello Books. Αρκετά ξένα ΜΜΕ μετέδιδαν ανοησίες για την ελληνική κρίση ή μετέδιδαν σωστά τα στοιχεία και τους αριθμούς χωρίς να αντιλαμβάνονται τι κρύβεται πίσω τους. Θέλησα μέσα από μια σειρά ιστοριών να δείξω πώς δούλευαν τα πράγματα και πώς οδηγηθήκαμε εδώ».


Γράφοντας για το ξένο κοινό υπήρξαν φορές που αυτολογοκριθήκατε; «Προφανώς σκοπός δεν ήταν να επιδεινωθεί η εικόνα της χώρας. Θεωρώ ότι υπήρξα αρκετά αντικειμενικός και στις ιστορίες που καλύπτω προσπάθησα να αναδείξω και το φως στο τούνελ».
Πάντως το βιβλίο αφήνει την αίσθηση ότι οι καλές προσπάθειες πνίγονται από το σύστημα. Για παράδειγμα, η απόπειρα αλλαγής του Ασφαλιστικού επί Σημίτη… «Εχουν γίνει θετικά πράγµατα, όπως το πρόγραµµα Διαύγεια ή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το πλαίσιο όµως είναι ασφυκτικό και θα περάσει καιρός για να αλλάξει η εικόνα. Πρόσφατα στέλεχος της Παγκόσµιας Τράπεζας, σύµβουλος σε θέµατα απλοποίησης διαδικασιών, είπε ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δηµιουργηθεί στην Ελλάδα 171.000 ρυθµίσεις για την επιχειρηµατική δραστηριότητα. Πώς να βγει άκρη;».
Επιλέγετε να ξεκινήσετε το βιβλίο από τις ταραχές της Κερατέας. Γιατί; «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δείγμα του πολιτισμού μιας χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε στον πάτο της κατάταξης πανευρωπαϊκά. Τα γεγονότα στην Κερατέα ξέσπασαν λίγους μήνες μετά το Μνημόνιο και η περιοχή έγινε μήτρα για κάθε είδους αντιμνημονιακό ρεύμα, από το «Δεν πληρώνω» μέχρι τους αντιεξουσιαστές. Η Κερατέα αποτελεί σύμβολο της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών αλλά και των πολιτών μεταξύ τους».

Γιατί συνέβη αυτό; «Εγκειται στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Τα διάφορα τοπικά συμφέροντα δεν ήθελαν να απολέσουν την εξουσία τους και αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικά στην πορεία του χρόνου. Τότε μιλούσαμε για κοτζαμπάσηδες, σήμερα για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και άλλες μορφές προσοδοθηρίας».
Στο βιβλίο αποτυπώνεται η αντίδραση των πολιτών στις αλλαγές. «Ο κόσµος θέλει πάντα περισσότερες παροχές και λιγότερους φόρους. Και η Καλιφόρνια χρεοκόπησε γιατί εν µέρει µέσω δηµοψηφισµάτων οι πολίτες ψήφιζαν συνέχεια υπέρ της µείωσης των φόρων».
Το ψάρι βρωμά από το κεφάλι λοιπόν; «Μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή οι υπόλοιποι δεν πήγαν κόντρα σε αυτά που ζητούσε ο λαός. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου που ήταν χαρισματικός και σπουδαίος οικονομολόγος έχει μεγάλη ευθύνη. Εθεσε τα θεμέλια του κράτους που χρεοκόπησε το 2009».
Η κρίση μάς έχει αφυπνίσει ή μας έριξε στην εσωστρέφεια; «Υπάρχει ένα κομμάτι που έχει αφυπνιστεί, αλλά η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση πως θα κάνουμε ό,τι θέλουμε και οι ξένοι θα μας χρηματοδοτούν δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τις ευθύνες μας».
Πάντως στο βιβλίο φαίνεται να αναγνωρίζετε την αδιέξοδη πολιτική της Γερμανίας. «Βεβαίως. Οι αποφάσεις της Γερµανίας δεν παίρνονται µε γνώµονα τι είναι καλό για τη χώρα που είναι σε πρόγραµµα αλλά µε γνώµονα τι είναι καλό για τη Γερµανία. Ας σκεφθούµε όµως πρώτα γιατί φτάσαµε εδώ».
Στο βιβλίο εξετάζετε την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Γιατί οι Ελληνες τους έβαλαν στη Βουλή; «Πέρα από την ύφεση και το Μεταναστευτικό νομίζω ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής έχει να κάνει με την αίσθηση πως δεν υπήρξε πολιτική κάθαρση. Δείτε το σύνθημα «Xρυσή Αυγή για να ξεβρωμίσει ο τόπος»».
Ο Γιώργος Καμίνης στο βιβλίο σας προσθέτει ότι η κουλτούρα μας «δεν ανέχεται το διαφορετικό».«Φυσικά. Στις εκλογές του 1977 η χουντική και βασιλική Εθνική Παράταξη πήρε ποσοστό κοντά στο 7%. Υπήρχε το έδαφος για να ανθήσει ένα τέτοιο µόρφωµα».


Το βιβλίο σταματά πριν από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα γράφατε αν καλύπτατε αυτό το κεφάλαιο; «Οσο κάποιοι μύθοι δεν δοκιμάζονται, παραμένουν μύθοι. Ισως στις επόμενες εκλογές δείξουμε περισσότερο σκεπτικισμό σε αυτούς που υπόσχονται εύκολο δρόμο. Και ο Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος που το έκανε. Και ο Σαμαράς έδωσε μεγαλόστομες υποσχέσεις, που ευτυχώς ξέχασε αμέσως».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ