Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Solidarity Now λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια από το δίκτυο Open Society Foundations. Ποιος ήταν ο σκοπός της δημιουργίας του; «To Solidarity Now προσφέρει βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες Ελλήνων και μεταναστών. Ξεκίνησε με χρηματοδότηση του δικτύου Open Society Foundations. Είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων στην Ελλάδα που συνεργάζονται για να βοηθήσουν αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».

Θα μπορούσατε να κάνετε συνοπτικά έναν απολογισμό των ως τώρα δράσεων;
«Εχει ιδρύσει, οργανώσει, χρηματοδοτήσει τα Κέντρα Αλληλεγγύης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, τα οποία και λειτουργεί, ενώ χρηματοδοτεί και προγράμματα περίπου 50 ΜΚΟ στην Ελλάδα».

Τι ποσό έχει διατεθεί για τις δράσεις σας;
«Εχουν διατεθεί ως σήμερα περίπου 6 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 8 εκατ. ευρώ ως το 2016. Εχουν ωφεληθεί από τις υπηρεσίες περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη και 11.000 άνθρωποι στην Αθήνα ως τώρα».

Μετά το Κέντρο Αλληλεγγύης που δημιουργήσατε στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα εγκαινιάστηκε και το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας. Τι υπηρεσίες προσφέρουν;
«Τα δύο κέντρα μας στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα προσφέρουν βασικές υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, νομική συμβουλευτική υποστήριξη, υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής και οικογενειακή συμβουλευτική. Στην Αθήνα λειτουργεί ακόμη η τηλεφωνική γραμμή 11525 για ανήλικα παιδιά».

Σύνθημά σας μεταξύ άλλων είναι η αλληλεγγύη από την Ευρώπη προς τη χώρα μας. Ποιες χώρες συμμετέχουν ενεργά και με ποιον τρόπο στις δράσεις σας;
«Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας λειτουργεί με την οικονομική υποστήριξη της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λίχτενσταϊν (European Economic Area Grants), ενώ
το Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης λειτουργεί με δωρεά ανώνυμου δωρητή».

Στα χρόνια της λειτουργίας του Solidarity Now στην Ελλάδα έχετε έρθει αντιμέτωποι με χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες…
«Ως σήμερα τα κέντρα έχουν συνδράμει σε 20.000 περιπτώσεις συνανθρώπων μας».

Υπάρχει κάποια ιστορία που σας έχει αγγίξει προσωπικά;
«Γνώρισα τον Χorriyadda από τη Σομαλία. Είχε έρθει με τους γονείς του σε ηλικία πέντε ετών. Οταν ήρθε στο κέντρο, ήταν θλιμμένος και απελπισμένος, σύντομα όμως έφυγε με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας και ελπίδας. Στοχεύουμε να προστατεύσουμε παιδιά από κακουχίες και κακές συνθήκες υγείας και διαβίωσης».

Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν περισσότεροι εύποροι Ελληνες να συμβάλουν στην ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα;
«Ασφαλώς θα μπορούσαν».

Είχατε ανταπόκριση;
«Ευτυχώς υπήρξαν δωρεές από ανώνυμους Ελληνες της αλλοδαπής, όπου η κουλτούρα της φιλανθρωπίας είναι πιο ανεπτυγμένη. Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα».

Μπορεί κάποιος πολίτης εθελοντικά να βοηθήσει στις δράσεις σας;
«Βεβαίως μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς. Ηδη έχουμε εθελοντές στον οργανισμό και στα κέντρα μας, αλλά οι ανάγκες είναι πάρα πολλές, οπότε κάθε διάθεση προσφοράς είναι ευπρόσδεκτη».

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για το Solidarity Now;
«Ο άμεσος στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη λειτουργία των δύο Κέντρων Αλληλεγγύης με επιπρόσθετες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα εξετάζουμε την ίδρυση κέντρων και σε άλλες πόλεις στη χώρα μας. Επόμενο βήμα είναι η παρέμβασή μας στην ελληνική κοινωνία για ουσιαστικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Επίσης στόχος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση της ένταξης στην κοινωνία».

Θα ασχοληθείτε και με το θέμα της μετανάστευσης; «Πράγματι στοχεύουμε στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής επιτροπής για τη μετανάστευση. Είναι επιτακτική η συνεργασία όλης της Ευρώπης και η αλληλεγγύη προς τις χώρες που λόγω γεωγραφικής θέσης καλούνται να διαχειριστούν αυξανόμενα ρεύματα μεταναστών».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ