Ως αθλητής, όταν αγωνιζόσασταν στο εξωτερικό, δεν αντέχατε πολύ µακριά από την Ελλάδα. Ως ευρωβουλευτής, θα «αντέξετε» στις βροχερές Βρυξέλλες; «Η αλήθεια είναι ότι τις καθηµερινές στις Βρυξέλλες µπορεί να µην προλάβεις καν να δεις τι καιρό κάνει. Ως αθλητής, πάντοτε έκανα τη δουλειά µου όσο καλύτερα µπορούσα. Φυσικά, όταν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η επιστροφή µου στην Ελλάδα ήταν η πρώτη µου προτεραιότητα».

Σήµερα σας ενδιαφέρει µια επιστροφή στην Ελλάδα συνοδευόµενη από κάθοδο στις εθνικές εκλογές; «Οχι. Ξεκάθαρα όχι».

Το 1999 δηλώνατε ότι δεν θέλετε να µάθετε αγγλικά. Σήµερα έχετε αναθεωρήσει την άποψή σας; «Εδώ και χρόνια… Η γνώση ξένων γλωσσών ανοίγει επιπλέον ορίζοντες».

Κάποιοι αµφισβητούν τη χρησιµότητα ενός αθλητή στην πολιτική. Τι απαντάτε; «Γιατί; Δεν υπάρχουν αθλητές στην κοινωνία; Η πολιτική είναι ή θα έπρεπε να είναι µικρογραφία της κοινωνίας. Ολοι πρέπει να εκπροσωπηθούν και όλοι µπορούν να εκπροσωπήσουν. Οι πολίτες είναι οι µοναδικοί κριτές».

Ζήσατε έντονες στιγµές την περίοδο της προεδρίας σας στον ΠΑΟΚ. Μετανιώσατε για την απόφαση να πάρετε αυτό το ρίσκο;
«Η πορεία της ζωής µου και οι επιλογές µου έχουν διαµορφώσει τον χαρακτήρα µου µέχρι και σήµερα. Ο ΠΑΟΚ είναι αναπόσπαστο κοµµάτι αυτής της πορείας».

Μπορεί να αντιµετωπιστεί η βία στα ελληνικά γήπεδα; «Μπορεί και πρέπει. Η βία δεν σκοτώνει µόνο τον αθλητισµό και τις οµάδες, αλλά στιγµατίζει και τους ίδιους τους ανθρώπους που την προκαλούν. Τα παιδιά µας πρέπει από πολύ µικρή ηλικία να µάθουν όχι µόνο πώς να αθλούνται, αλλά και πώς να είναι σωστοί φίλαθλοι. Ασφαλώς και το παιχνίδι δεν είναι χαµένο».

Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει προτείνει για τη Θεσσαλονίκη τη δηµιουργία µιας και µόνο επαγγελµατικής οµάδας σε κάθε άθληµα. Πώς το κρίνετε; «Κάθε οµάδα έχει την ιστορία της. Βρίσκω την πρόταση λίγο αυθαίρετη».

Από την εµπειρία σας, είναι καλύτερα να φοβούνται ή να σέβονται τον αρχηγό; «Υπάρχουν στιγµές που χρειάζονται και τα δύο».

Πού φυλάτε το µετάλλιό σας από το Εuro 2004; «Θα µου επιτρέψετε να µη σας απαντήσω. Αυτό που µπορώ να πω είναι πως το µετάλλιο αυτό αποτελεί για εµένα έµπνευση και σύµβολο. Εµπνευση για τους επόµενους στόχους και σύµβολο για το τι µπορεί να φέρει η οµαδική προσπάθεια σε συνδυασµό µε την ελληνική ψυχή».

Στη µάστιγα των αναβολικών υπάρχει λύση;
«Βεβαίως! Εδώ σηµαντικό ρόλο παίζει η ενηµέρωση, όχι µόνο των αθλητών, αλλά και των οικογενειών µε µικρά παιδιά που µπαίνουν στον πρωταθλητισµό. Εχω ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ενώ είστε ένας άνθρωπος ιδιαίτερα χαµηλού προφίλ, το πρόσωπό σας απασχολεί και τα λάιφσταϊλ έντυπα. Πώς το εξηγείτε αυτό; «Σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο για εµένα και ποτέ δεν ήταν επιδίωξή µου. Με ενοχλεί το ψέµα…».

Πότε βάλετε για τελευταία φορά ποδοσφαιρικά παπούτσια; «Σήµερα».

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014