Τι καινούργιο σας έμαθε το Ευρωκοινοβούλιο για την πολιτική;
«Ανάμεσα σε 28 χώρες με ιστορικές διαφορές πρέπει να πατάς γερά στη λογική ώστενα σε καταλάβουν ακόμη και από πολιτικούς χώρους και κράτη που δεν το περιμένεις».

Οι Γερμανοί πώς μας αντιμετωπίζουν;
«Αποδέχονται να ακούσουν όσα τους καταλογίζουμε, όχι όμως άκριτα, καθώς έχουν ισχυρή λογική και πιστεύουν στη δουλειά. Σε αρκετά επίπεδα μας στηρίζουν και πιέζουν για αλλαγή πολιτικής, γιατί αισθάνονται άβολα απέναντι στα όσα περνάει ο Νότος εξαιτίας λαθών στα οποία επιμένουν οι ηγεσίες τους».

Τι είδους στερεότυπα έχετε συναντήσει στο Ευρωκοινοβούλιο;
«Στα ευρωπαϊκά όργανα δεν υπάρχουν “ανδρικές” ή “γυναικείες” θεματικές. Μια γυναίκα πολιτικός τυγχάνει τελείως διαφορετικής αντιμετώπισης και πολιτικού “fair play” απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Μάλιστα, ήδη μου έχουν ανατεθεί σημαντικά reports, όπως για την ετήσια φορολογική πολιτική της ΕΕ, όταν ολόκληρη πενταετία στην Ελλάδα δεν μου δόθηκε τέτοια ευκαιρία».

Αλήθεια, ο Σωκράτης Ξυνίδης σάς ζήτησε συγγνώμη μετά τον σεξιστικό χαρακτηρισμό «καλτσοδέτα»;
«Οι πολιτικοί κρίνονται από τους ψηφοφόρους. Οι Θράκες περιθωριοποίησαν αυτές τις νοοτροπίες, αποφασίζοντας πως εκφράζονται πολιτικά από άλλους πολιτικούς.Συγγνώμη οφείλει στις γυναίκες ψηφοφόρους του, τις οποίες δεν τίμησε με τη συμπεριφορά του και δεν τόλμησε ξανά να διεκδικήσει την ψήφο τους».

Τα χαμηλά ποσοστά του ΠαΣοK σάς έχουν κάνει να σκεφτείτε ποτέ τον εαυτό σας εκτός κόμματος;
«Οπως απέδειξα και στις τελευταίες εκλογές, δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να συμπεριφερθεί σαν ποντίκι που εγκαταλείπει το καράβι στην τρικυμία, καθώς αυτή είναι η “λογική” μιας κάστας πολιτικών που σε ρόλο “τζάμπα μάγκα” εξακολουθούν να έχουν έναν μικρό ρόλο στην τελευταία πράξη της πολιτικής τραγωδίας της Ελλάδας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει θέση στο ΠαΣοΚ;
«Εφόσον ο κόσμος τον τίμησε κάποτε με την ψήφο του να αναλάβει την προεδρία του κόμματος, έχει θέση αλλά και ευθύνη να στηρίξει τη μετεξέλιξη του Κινήματος σε ένα υγιές δημοκρατικό κόμμα, το οποίο θα περάσει στα χέρια μιας άλλης γενιάς πολιτικών, εκείνων που δεν επιζητούν βολέματα».

Προτιμάτε τον ρόλο του βουλευτή ή του ευρωβουλευτή;
«Θα προτιμούσα οι έλληνες βουλευτές να λειτουργούσαν όπως οι ευρωβουλευτές, γιατί στις Βρυξέλλες η ποιότητα της δουλειάς του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι πολύ σημαντική και οι κανόνες απαραβίαστοι».

Στην Ελλάδα έχει ενταθεί η φημολογία για πρόωρες εκλογές. Τι ακούγεται στις Βρυξέλλες;
«Στην Ελλάδα αρκετές φορές οι εκλογές είναι λιγότερο πολιτικές και περισσότερο “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”. Αν τα κόμματα της Ελλάδας λειτουργήσουν σαν “συμμορίες ξεκαθαρίσματος λογαριασμών” θα προκληθούν καθυστερήσεις και μεγαλύτερη ασάφεια. Ομολογώ πως στις Βρυξέλλες τους βλέπω ιδιαίτερα προβληματισμένους για το αν πραγματικά αισθανόμαστε πως έχουμε τέτοια περιθώρια».

Η εξωτερική σας εμφάνιση στάθηκε εμπόδιο στην πολιτική σας σταδιοδρομία;
«Εκ του αποτελέσματος απαντώ ότι με ανάγκασε να προσπαθώ πολύ περισσότερο να κατακτήσω το δικαίωμα να εκφέρω δημόσια τη δική μου γνώμη. Η τιμή που μου έκαναν οι Ελληνες δείχνει πως αν μη τι άλλο τελικά δεν υπερίσχυσε το στερεότυπο».

Οι κακεντρεχείς σάς προσάπτουν lifestyle εξώφυλλα και φωτογραφίσεις…
«Οι πολιτικοί των γκρίζων κοστουμιών, σκυθρωποί και σοβαροφανείς, αμέριμνοι και αναπολόγητοι, έκαναν την πολιτική απωθητική, άχαρη και αναξιόπιστη, αποθαρρύνοντας κάθε φυσιολογικό άνθρωπο από την ενασχόληση με τα κοινά. Στην κακεντρέχεια κάθε υποκριτή απαντώ με τη σκληρή δουλειά μου».

Ποιες είναι οι μικρές πολυτέλειες που επιτρέπετε στον εαυτό σας όταν έχετε χρόνο;
«Να κοιμάμαι χωρίς ξυπνητήρι, να συναντώ φίλους, να πηγαίνω θερινό σινεμά ή να μαγειρεύω με παρέα στο σπίτι».

Είστε καλή μαγείρισσα, λοιπόν;
«Πλέον έχω αφήσει και πάλι στη μητέρα μου τον ρόλο αυτόν. Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μικρά Ασία είναι οι επιρροές μας».

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014