Το πρόσωπο του Μ. Αλεξάνδρου έχει θέση στη σημαία της Θεσσαλονίκης; «Προφανώς και έχει, όπως θα είχαν κι άλλα σύμβολα της δισχιλιετούς και πλέον Ιστορίας της πόλης».
Βαθμολογήσατε την προηγούμενη θητεία σας με 5,5-6 βαθμούς. Τι δεν καταφέρατε; «Αντιμετωπίσαμε έναν ορυμαγδό γραφειοκρατίας, περικοπών και «πληγών» όπως η υπεξαίρεση που μας εμπόδισαν να υλοποιήσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας. Το κυκλοφοριακό, η διαχείριση απορριμμάτων, η ενδοδημοτική αποκέντρωση, οι δομές κοινωνικής μέριμνας, η αφύπνιση της κοινωνίας των πολιτών και ο πολιτισμός είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας. Ομως βασική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση –ακόμη και αν οι δήμοι δεν διαθέτουν τα εργαλεία –της ανεργίας».
Αναφερθήκατε στην περίφημη υπεξαίρεση. Τα χρήματα έχουν επιστραφεί; «Οχι μόνο δεν έχουν επιστραφεί, αλλά επιπλέον ο δήμος αναγκάζεται να καταβάλει αυτά τα χρήματα (περίπου 7 εκατ. ευρώ) σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή τα πληρώνει δύο φορές, μία που υπεξαιρέθηκαν και μία τώρα. Είναι σκανδαλώδες και παράλογο, αλλά με τέτοιο κράτος τι άλλο να περιμένει κανείς;».


Θεωρείτε ότι η πολιτική απόχρωση που λαμβάνει η ΔΕΘ αλλοιώνει τον χαρακτήρα της, ώστε να αποτελεί τελικά ένα πολιτικό γεγονός εσωτερικής κατανάλωσης; «Ακριβώς. Εξαιτίας του πολιτικού «θεάτρου του παραλόγου», η ΔΕΘ ως εμπορικο-οικονομικό δρώμενο χάνεται στο φόντο. Δέχτηκα πρόταση από τον Σταύρο Θεοδωράκη να διοργανώνεται ένα ευρωπαϊκό οικονομικό φόρουμ, χωρίς απαραίτητα να συνδέεται με τη ΔΕΘ, στο οποίο πολιτικοί και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα αναλύουν θέματα που απασχολούν τη χώρα και την Ευρώπη. Νομίζω ότι είναι μια λύση για να αναδειχθεί το εμπορικό σκέλος».
Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τους χρυσαυγίτες στο δημοτικό συμβούλιο; «Θεσμικά. Δεν πρόκειται να τους ηρωοποιήσω ή να τους θυματοποιήσω με αποκλεισμούς. Θα τηρηθούν, όμως, όλες οι διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου και σε περίπτωση παρεκτροπών θα εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας. Αν χρειαστεί, δεν θα διστάσω να απευθυνθώ στην Αστυνομία. Αλλά πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί».
Πώς θα βλέπατε τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στη Θεσσαλονίκη; «Ως υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, στην οποία περιλαμβάνω και την αυτοδιοίκηση, να μεριμνήσει για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των ετερόδοξων πολιτών. Και στη συνέχεια, τη βλέπω και ως προαπαιτούμενο για την προσέλκυση επιπλέον τούρκων επισκεπτών».
Θα τελούσατε πολιτικό γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών; «Ναι, εφόσον προβλεπόταν από τον νόμο, οπότε απλώς θα εφάρμοζα τη νομιμότητα. Κατά τα άλλα, πιστεύω πως όλοι οι πολίτες της χώρας δικαιούνται ίσα δικαιώματα».
Δηλώσατε ότι δεν κάνετε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ποιο πρόσωπο από όσα έχουν συζητηθεί κρίνετε κατάλληλο; «Σχετικά με την προεδρολογία, θα επαναλάβω την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και θεσμική συνέχεια. Το ζήτημα είναι η σοβαρότητα απέναντι στους θεσμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι ευχαριστημένος με το πώς πηγαίνουν τα πράγματα ή ότι βάζω πλάτη στην κυβέρνηση –κάθε άλλο. Αλλά επιτέλους πρέπει να μάθουμε ότι οι εθνικές εκλογές έχουν οριστεί να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια».
Ποια είναι η άποψή σας για τον εντεταλμένο της κυρίας Μέρκελ, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ; «Κανονικά δεν θα έπρεπε να ερωτώμαι για την άποψή μου για τον κ. Φούχτελ, ο οποίος έχει οριστεί για αυτή τη δουλειά από τη γερμανική κυβέρνηση και ο ομόλογός του είναι ο έλληνας υπουργός Εσωτερικών. Eγώ έχω άποψη για την ελληνογερμανική αυτοδιοικητική συνεργασία, η οποία ως σήμερα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Εχει σημασία, όμως, η ελληνογερμανική συνεργασία να υλοποιηθεί σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και επ’ αυτού έχουμε καταθέσει την κριτική πρότασή μας».
Το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ανακινείται. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη; «Ναι. Μια κοινής αποδοχής λύση είναι προς όφελος όλων. Βέβαια, πρέπει να ξεπεραστεί η απίστευτη εμμονή του Γκρούεφσκι στην παραχάραξη της Ιστορίας».
Κακώς ονομάζεται η Θεσσαλονίκη συμπρωτεύουσα; «Πολύ κακώς. Η έννοια «συμπρωτεύουσα» είναι γέννημα μεγαλομανίας, παλαιικού λαϊκισμού και χωριατο-κομπλεξισμού. Είναι πιο σημαντικό η Θεσσαλονίκη να γίνει μια αξιοπρεπής, βιώσιμη επαρχιακή πόλη, μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη εν τέλει, παρά να βαυκαλιζόμαστε με χάντρες και καθρεφτάκια».


Εχετε πει ότι δεν θα είστε ξανά υποψήφιος. Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας μετά το τέλος της θητείας σας; «Κανονική. Ξεκούραστη, ξέγνοιαστη».

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ