Οι εμφανίσεις σας είναι μετρημένες. Μήπως με αυτή την επιλογή κατά κάποιον τρόπο τροφοδοτείτε τον μύθο που σας περιβάλλει; «Εννοείτε πως όταν είμαι σπίτι μού κάνει παρέα αυτός ο μύθος στον οποίο αναφέρεστε; Οχι βέβαια, οι καλλιτέχνες, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουμε ups and downs στη ζωή μας και μαζευόμαστε όπως το σαλιγκάρι στο καβούκι του για να βρούμε την ψυχή μας».
Η σειρά συναυλιών που θα δώσετε, στις 14 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο του Αλσους Ηλιούπολης, στις 16 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δόρα Στράτου στου Φιλοπάππου και στις 19 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Παπάγου, ονομάζονται «Ταξίδι στο όνειρο». Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο; «Ισως επειδή η μουσική είναι ικανή να μας κάνει να ονειρευόμαστε. Αυτό επιδιώκουμε».
Θεωρείστε η μεγάλη εκπρόσωπος της τζαζ στη χώρα μας. Πιστεύετε ότι η φωνή σας αδικήθηκε επειδή γεννηθήκατε στην Ελλάδα και όχι στην Αμερική; «Δεν συμπαθώ τις ταμπέλες! Για μένα η προσέγγιση της τζαζ είναι μια διάθεση, μια ξεκούραση. Είμαι ελληνίδα τραγουδίστρια και μoυ αρέσει να τραγουδώ ό,τι μου κινεί τη συναισθηματική ή καλλιτεχνική περιέργεια. Στην εποχή μας οι μουσικοί ορίζοντες των ελλήνων μουσικών έχουν διευρυνθεί αρκετά και υπάρχουν νέες γυναίκες στην τζαζ με εκπληκτικά προσόντα. Δεν έχετε παρά να τις ψάξετε!».
Στη νυχτερινή διασκέδαση σήμερα το κοινό μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο να «δει» παρά να «ακούσει». Γεννιούνται επίσης φαινόμενα όπως η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης… «Σε γενικές γραμμές, η νυχτερινή διασκέδαση βαδίζει στους ίδιους κώδικες. Πάνω στο δίπτυχο «ακούω – βλέπω», αν θέλουμε μόνο να ακούσουμε, βάζουμε μουσική στο σπίτι μας. Οταν βγούμε, ζητάμε κάτι περισσότερο. Και τα μάτια απαιτήσεις έχουν. Τα ονόματα που αναφέρετε δεν τα έχω δει live! Δεν έχω άποψη».


Ποιο τραγούδι θα επιλέγατε να αντηχήσει για μία ημέρα από τα μεγάφωνα της πόλης; «Οποιο τραγούδι περιέχει τη φράση «Αδέλφια, ξυπνήστε, πνιγόμαστε!»».


Eίστε, όμως, αισιόδοξη για την Ελλάδα; Θεωρείτε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση; «Παρόλο που νιώθω ότι μας δένουν χειροπόδαρα, είμαι αισιόδοξη!».
Ποιες φωνές ξεχωρίζετε από τους νέους έλληνες ερμηνευτές; «Από τους καινούργιους σταρ μού αρέσουν η Νατάσσα Μποφίλιου, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Πάνος Μουζουράκης. Παρ’ όλα αυτά, αν κανείς έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε μικρούς χώρους, θα ανακαλύψει εξίσου καταπληκτικές τραγουδίστριες και τραγουδιστές».
Αν και βέρα Αθηναία, έχετε επιλέξει να ζείτε στη Ραφήνα. Τι σας κούρασε στην πρωτεύουσα; «Δεν ξέρω αν κάτι με κούρασε στην Αθήνα, είμαι άλλωστε παιδί της πόλης, απλώς ανακάλυψα –στα πίσω πίσω, όπως λέει χαριτολογώντας μια φίλη –τη φύση, την ησυχία αλλά και τον θυμό της, και την απρόσμενη συντροφιά της θάλασσας, όταν έχεις την τύχη να ζεις δίπλα της. Η Ραφήνα απέχει 27 χλμ. από την Αθήνα! Στο πρώτο της κάλεσμα είμαι εκεί».


Για ποια πράγματα έχετε «χαϊδέψει» και για ποια έχετε «μαλώσει» τον εαυτό σας; «Οταν τεμπελιάζω, πιστεύω τον χαϊδεύω! Αλλά για τον ίδιο λόγο τον μαλώνω κιόλας. Αβυσσος η ψυχή!».
Ποια είναι η σχέση σας με τον χρόνο; Τι πιστεύετε για όσες γυναίκες προσπαθούν να παρατείνουν τη νεότητα; «Προσπαθώ να έχω καλές σχέσεις μαζί του. Δεν ζητάει μόνο, χαρίζει και καλά δώρα! Οσο για τον χειρισμό του χρόνου, είναι προσωπική υπόθεση για κάθε γυναίκα. Αρκεί να είναι ευχαριστημένη!».
Εχετε γίνει και γιαγιά. Λέτε κάποιο τραγούδι στην εγγονή σας; «Συνήθως μου λέει εκείνη τραγούδια που μαθαίνει στον παιδικό».
Ενα αγαπημένο σας τραγούδι λέει πως «οι γυναίκες που ερωτεύονται μένουν πάντα μόνες». Πιστεύετε ότι ισχύει ως έναν βαθμό; «Καλά, ένας στίχος τραγουδιού είναι μόνο. Εύχομαι και να ερωτεύονται και να μην είναι μόνες».

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ