Η Πολυάννα
Τα φωτορεπορτάζ στα ενημερωμένα λαϊφστάιλ περιοδικά είναι σίγουρα ρομαντικά. Εκείνος κάνει κατακόρυφο και εκείνη, υπερήφανη, τον φωτογραφίζει. Σε ένα στιγμιότυπο αποχωρούν επιβαίνοντας σε μια βέσπα, ενώ σε κάποιο άλλο συμμετέχουν σε μαραθώνιο. Φιλιά, αγκαλιές, διαχυτικότητες. Οι φιλομαθείς του ανάλαφρου gossip έχουν πειστεί. Η βουλευτής της ΝΔ Ελενα Ράπτη περνάει καλά. Είναι ερωτευμένη με τον κατά έντεκα χρόνια μικρότερό της αοιδό Λούκα Γιώρκα και το αποδεικνύει σε κάθε πιθανό ενσταντανέ.
«Ενιωσα τόσο άβολα, που μια στιγμή που ένιωθα ότι είμαι μόνη μου προβλήθηκε τόσο πολύ, που ήταν σαν να με βλέπει όλη η Ελλάδα» δήλωσε η συμπαθής βουλευτής για τις φωτογραφίες. Σίγουρα δεν ήταν μόνο μία στιγμή. Ηταν πολύ περισσότερες. Οφείλουμε, ωστόσο, να παραδεχτούμε ότι συχνά είναι πολύ δύσκολο για τα δημόσια πρόσωπανα προστατεύσουν την προσωπική τους ζωή. Πόσω μάλλον όταν τα ίδια έχουν ανοίξει την κερκόπορτα για την επέλαση της light infotainment του μεσημεριού και της παραλίας. Και η κυρία Ράπτη πολλές φορές ξέχασε την πόρτα ανοιχτή, με αποτέλεσμα σήμερα, αν και καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες, να είναι δύσκολο να την κλείσει.
Μπήκε στην πολιτική ζωή της χώρας πολύ μικρή, όταν το 1998 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Με το ξανθό χρωμοσαμπουάν της και μια εμφάνιση πιστή στο κλασικό πρότυπο μιας καλλονής του Βορρά αρκούντως ποθητής, αρκούντως συντηρητικής, αρκούντως θρήσκας, αλλά και με κοινωνική συνείδηση Πολυάννας, εισήλθε πανηγυρικώς στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η ανάγκη μιας Ελλάδας για περισσότερολαϊφστάιλενσαρκώνεται στο πρόσωπο της κυρίας Ράπτη, που δεν χρειαζόταν τίποτε περισσότερο από την ομορφιά της για να ξεχωρίσει. Πάντα καλών προθέσεων, έχει επιδείξει δράση στον εθελοντισμό, αγγίζοντας μέσα από εκδηλώσεις ευαίσθητα θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και η δωρεά οργάνων, χωρίς όμως να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αναλάβει κάποιο προβεβλημένο πόστο.
Το όνομά της ακούστηκε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ελενα θα γοήτευε τους Θεσσαλονικείς, περισσότερο από τον Σταύρο Καλαφάτη, διαθέτοντας το DNA της πολιτικού μιας περασμένης εποχής υψηλών αισθητικών προτύπων και χαμηλών πολιτικών πτήσεων. Αλλά η εποχή αυτή έχει παρέλθει…

Στη Βουλή

Είναι η Ελενα Ράπτη θύμα της ομορφιάς της; Γιατί, μολονότι εκλέγεται ανελλιπώς από το 2004, δεν έχει καταφέρει να ανελιχθεί υψηλότερα στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ; Ισως είναι πραγματικά αδικημένη, ισχυρίζονται οι κακές γλώσσες. Σε μια κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θα είχε προ πολλού αναλάβει υπουργικό θώκο.

Απλές κακεντρέχειες. Η Ελενα Ράπτη είναι από τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία είναι απαραίτητα σε κάθε κοινοβούλιο για να σπάνε τη μονοτονία της γκρι γραβάτας και του μαύρου ταγέρ. Ας το παραδεχτούμε και αυτό: σε ένα μάλλον σεξιστικό περιβάλλον όπως η ελληνική Βουλή, είναι εύκολο για μια όμορφη γυναίκα, όπως η κυρία Ράπτη, να παρεξηγηθεί. Είναι, μάλιστα, γεγονός ότι, συνήθως πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις, διάφορες κακοήθειες και αναλήθειες σχετικά με την προσωπική της ζωή διαδίδονται, καθώς εκείνη σπεύδει να τις διαψεύσει.

Αναμφίβολα, όμως, φέρει και η ίδια κάποια ευθύνη. Εχει σκεφθεί γιατί οι δημοσιογράφοι δεν τη ρωτούν σχεδόν ποτέ για το Μνημόνιο, αλλά, αντιθέτως, αγωνιούν για το πότε θα γίνει μανούλα; Επίσης, έχει αναρωτηθεί γιατί, ενώ αποτελεί αγαπημένη καλεσμένη του Γρηγόρη Αρναούτογλου, του Γιώργου Λιάγκα και των λοιπών συγγενών, δεν τη βλέπουμε και τόσο συχνά στα πολιτικά πάνελ;

Σε μια εποχή που η πολιτική και οι πολιτικοί απαξιώνονται, το ιδιωτικό μοιάζει να ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από το δημόσιο. H όμορφη Ελενα έδινε τροφή στην αχόρταγη αγορά των ταμπλόιντ από την εποχή που, όπως έγραφαν οι στήλες των παραπολιτικών, γυμναζόταν με τον πρώην σύντροφό της στο γυμναστήριο της Βουλής.

Πλέον, στα 38 της χρόνια, αποκαλύπτει μια απελευθερωμένη εκδοχή του εαυτού της, εμπλεκόμενη συναισθηματικά με έναν αρκετά νεαρότερό της άνδρα. Τον δρόμο μπορεί να άνοιξε η πρωτοπόρος Αννα Βίσση και τη σκυτάλη να πήρε επάξια η Ναταλία Γερμανού, για μία πολιτικό, όμως, η απόφαση αυτή είναι πιο δύσκολη. Η Ελενα σίγουρα διαθέτει το πολιτικό σθένος και επειδή ταυτοχρόνως δείχνει και αρκετά παραδοσιακή, μέσα από την καρδιά μας της ευχόμαστε κάθε ευτυχία, άνευ εμποδίων.

Αδέκαστη

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ