Χρυσόστομη
Η Βούλα Πατουλίδου είναι σίγουρα επίμονος άνθρωπος, όπως άλλωστε οφείλει να είναι κάθε καλός αθλητής. Ετσι, μπορεί το 2006 να μην κατάφερε να εκλεγεί νομάρχης Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του ΠαΣοΚ –ο τότε «εθνικός» μας νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, τη νίκησε –αλλά σήμερα ίσως έχει την ευκαιρία να εκλεγεί αντιπεριφερειάρχης, στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Η ίδια υποστήριξε την απόφασή της με επιχειρήματα. O Aπόστολος Τζιτζικώστας «επέδειξε αντιστασιακή ευγένεια» είπε. Επίσης, μας αποκάλυψε ότι δέχθηκε προτάσεις από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ώστε να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής, καθώς και πρόταση από τον έτερο υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ιωαννίδη. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι τα πράγματα έγιναν ακριβώς όπως τα περιγράφει. Εδώ ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής…
Το κορίτσι που ξεκίνησε από τον Τριπόταμο Φλώρινας έγραψε τη δική του χρυσή σελίδα στον ελληνικό αθλητισμό, σφραγίζοντας μια ολόκληρη εποχή με το περίφημο «για την Ελλάδα, ρε γαμώ το!». Η συμβολή της στον ελληνικό στίβο, τεράστια. Δεν ήταν τόσο το ίδιο το μετάλλιο, όσο το γεγονός ότι με το παράδειγμά της απέδειξε ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο, ανατρέποντας μια για πάντα το κόμπλεξ του «αθλητή της μικρής χώρας». Κάπως έτσι, η χρυσή μας Βούλα ήταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε τη λεγόμενη «dream team» του ελληνικού στίβου, ήταν η αθλήτρια που έδωσε όραμα σε μια σκονισμένη, βαλκανική Ελλαδίτσα να ντυθεί στα γαλανόλευκα και να καμαρώνει δοξάζοντας τα παιδιά της στο Καλλιμάρμαρο. Η χώρα δεν μπορούσε να μην αγκαλιάσει εκείνο το αυθόρμητο μελαχρινό κορίτσι: έφτιαξε στην ιδιαίτερη πατρίδα της το Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο και με ειδική ρύθμιση του Νόμου 2109 διόρισε εκείνη και τον Πύρρο Δήμα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οταν έχεις προσφέρει τόση χαρά, τόση περηφάνια, πώς να μη νιώθεις ότι μια ολόκληρη χώρα σού χρωστά για πάντα;
Η πορεία της Βούλας δεν συνεχίστηκε με επόμενα μετάλλια. Αλλαξε άθλημα, πέρασε στο μήκος στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, μετά πάλι στο Σίδνεϊ αγωνίστηκε στα 100 μ. και κρέμασε τα αθλητικά παπούτσια της μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας για να φορέσει σιγά σιγά τα ψηλά τακούνια της πολιτικής. Οι κακεντρεχείς μίλησαν για έναν διάττοντα αστέρα του αθλητισμού. Αδικος χαρακτηρισμός για την πρώτη χρυσή ελληνίδα ολυμπιονίκη. Αν κάποιος, κάπου, μπορεί να της προσάψει ασυνέπεια είναι ίσως στη διαδρομή που ακολούθησε μετέπειτα: από το ΠαΣοΚ στον Τζιτζικώστα.

Πρωταθλήτρια

Τον Σεπτέμβριο του 2007 η Βούλα Πατουλίδου συνέδεσε το όνομά της με μια όχι και τόσο κολακευτική ιστορία. Δυσαρεστημένη επειδή της προσέφεραν την πέμπτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠαΣοΚ, κατηγόρησε τον τότε αρχηγό του, Γιώργο Παπανδρέου, για ασυνέπεια. Τι είχε συμβεί; Οταν έναν χρόνο νωρίτερα, το 2006, είχε διεκδικήσει τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, δέχθηκε να τεθεί υποψήφια και να παραιτηθεί, λόγω ασυμβίβαστου, από το Πολεμικό Ναυτικό όπου υπηρετούσε, επειδή ακριβώς ο Γιώργος Παπανδρέου τής είχε υποσχεθεί μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας στις επερχόμενες εκλογές. Η πέμπτη θέση θεωρήθηκε επισφαλής από τη Βούλα και έτσι… απασφάλισε.

Εστειλε μια οργισμένη επιστολή στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Του γνωστοποίησε την παραίτησή της από το αξίωμα της νομαρχιακής συμβούλου. Προχώρησε σε βαριές κουβέντες. «Δεν δείξατε να σέβεστε το γεγονός ότι απέναντί σας είχατε τη Βούλα Πατουλίδου, ενώπιον της οποίας είχατε δεσμευθεί προσωπικά» έγραφε, τονίζοντας ότι με την απόφασή της να παραιτηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό «θα παρέμενα, λοιπόν, χωρίς μισθό, χωρίς γιατρό και χωρίς σύνταξη, δηλαδή χωρίς δουλειά, για την υπόλοιπη ζωή μου».

Aπό τη μία πλευρά, είχε το δίκιο της. Από την άλλη, βέβαια, αυτή η κοσμοθεωρία του επαγγελματία πολιτικού δεν ταιριάζει και τόσο στα ολυμπιακά ιδεώδη της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας. Η απόσταση από το «για την Ελλάδα, ρε γαμώ το!» στο «για τη Βούλα, ρε γαμώ το!» ήταν μικρή και έμοιαζε με μικρογραφία της κοσμοθεωρίας μιας ολόκληρης χώρας. Η Βούλα μάς αντιπροσώπευε με κάποιον τρόπο και πάλι.

Η πρόσφατη συστράτευσή της με τον Τζιτζικώστα την έφερε ξανά στην επικαιρότητα. Δυστυχώς, στην επικαιρότητα ήρθαν από τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκο Μπόλαρη, και κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έκανε για τη Χρυσή Αυγή τον περασμένο Φεβρουάριο. Καλεσμένη στην ίδια εκπομπή με τον Ηλία Κασιδιάρη, έπειτα από σχετική παρατήρηση δημοσιογράφου για νομικά αστήρικτο και πολιτικά επικίνδυνο διωγμό της Χρυσής Αυγής, σχολίασε: «Τις μονές ημέρες έχουμε δημοκρατία και τις ζυγές κάνουμε ό,τι θέλουμε; (…) Ειλικρινά, γιατί βλέπετε ο καθένας προσπαθεί, αλλά τα ποσοστά δεν φεύγουν. Γιατί δεν φεύγουν; Γιατί δεν υπάρχει μια τόση δα μικρή αλήθεια. Δεν υπάρχει μια αλήθεια λόγων που τουλάχιστον να ταιριάξει και με την πράξη».

Λένε ότι οι αθλητές δεν είναι καλοί στα λόγια. Μάλλον η Βούλα δεν διαψεύδει τον κανόνα.

Αδέκαστη

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ