Πασίγνωστες μπαρόκ άριες των Χέντελ, Πέρσελ και Μοντεβέρντι αλλά και άγνωστα διαμάντια της opera seria θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Τζόις Ντιντονάτο στις 22 Ιουνίου στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η μεσόφωνος από το Κάνσας, η «τέλεια ντίβα για τον 21ο αιώνα» σύμφωνα με τους «New York Times», θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα ονόματα του σύγχρονου λυρικού τραγουδιού και θα επισκεφθεί την Αθήνα για να ερμηνεύσει ζωντανά, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival που πραγματοποιείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη βραβευμένη δισκογραφική δουλειά της «In War & Peace», συνοδευόμενη από την ορχήστρα Il Pomo D’ Oro.

Εχετε αναφέρει πως το «In War & Peace» ήταν ουσιαστικά μια αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Εναν χρόνο μετά, ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Επηρέασε αυτή η εξέλιξη την πορεία του εγχειρήματός σας; «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει ένα έστω άτομο στον πλανήτη που έχει μείνει ανεπηρέαστο από το αποτέλεσμα εκείνων των εκλογών. Κάθε φορά που ανεβαίνουμε στη σκηνή για αυτή τη συναυλία, ο κόσμος έχει μετακινηθεί λίγο και μια καινούργια πρόκληση έχει αναδειχθεί –κάθε βράδυ νιώθουμε ένα δυνατό κάλεσμα να φέρουμε αρμονία και ειρήνη».

Οσο διαμορφωνόταν το πρότζεκτ σας, ρωτούσατε ανθρώπους να σας πουν πώς βρίσκουν ηρεμία και ειρήνη μέσα στο χάος του κόσμου. Ποια είναι η δική σας απάντηση σε αυτή την ερώτηση; «Αγαπώντας».

Υποστηρίζετε με θέρμη τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ανταποδίδετε με τη στάση σας την αγάπη που σας δείχνει το πολυάριθμο γκέι κοινό της όπερας; «Οχι. Απλώς δεν μου αρέσει καθόλου η ανισότητα. Στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ανήκουν κάποιοι από τους πιο γενναίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ και παρ’ όλο που δεν είναι μόνοι, ως ομάδα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με φοβερές διακρίσεις σε πολλούς τομείς. Νιώθω όμως αντίστοιχο θυμό και για τις ρατσιστικές εκδηλώσεις στη χώρα μου, όσο και για την ανισότητα των φύλων. Υποθέτω πως τελικά είμαι ουμανίστρια και δεν ανέχομαι να μένω σιωπηλή απέναντι στην αδικία».

Οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στη μουσική αναφέρονται συχνά στον σεξισμό του συγκεκριμένου χώρου. Υπάρχει κάποια βελτίωση μετά το κίνημα #MeToo; «Σκέφτομαι πως θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μπορέσουμε να κοιτάξουμε πίσω και να αποφασίσουμε αν ήμασταν αρκετά θαρραλέοι ως κοινωνία και αν αντιδράσαμε στους συναγερμούς που ήχησαν χάρη στους γενναίους άνδρες και στις γενναίες γυναίκες που πήραν το ρίσκο να μιλήσουν. Αν είμαστε έξυπνοι και νοιαζόμαστε πραγματικά για το μέλλον μας, θα βελτιώσουμε τα πράγματα».

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά τού να υπόκειται κανείς στην κριτική των ρεκτών της όπερας, οι οποίοι συνήθως έχουν έντονη (και συχνά απόλυτη) άποψη για όλα; «Βλέπω μόνο τα καλά, γιατί αποστασιοποιούμαι απόλυτα από τα αρνητικά. Νιώθω ωστόσο περηφάνια που είμαι κομμάτι μιας τέχνης η οποία προκαλεί τόσο έντονα πάθη. Δεν έχω καμία ανεκτικότητα απέναντι σε όποιον χρησιμοποιεί οποιαδήποτε πλατφόρμα για να μειώσει ή να προσβάλει τους συναδέλφους μου ή εμένα. Αγαπώ πολύ τη ρήση του Θίοντορ Ρούζβελτ που μου υπενθυμίζει ότι «τα εύσημα ανήκουν σε εκείνον που βρίσκεται πραγματικά μέσα στην αρένα, που το πρόσωπό του έχει λερωθεί με σκόνη και ιδρώτα και αίμα»».

Η φωνή σας θεωρείται έξοχη, και όμως έχετε δηλώσει σε συνεντεύξεις σας ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανασφάλειάς σας. Είστε η πιο αυστηρή κριτής του εαυτού σας; «Νομίζω πως ναι –και έτσι πιστεύω ότι θα έπρεπε. Είναι υποχρέωσή μου να δίνω στο κοινό το καλύτερο δυνατό. Η διαφορά είναι πως τώρα πια έχω βρει τον τρόπο να είμαι ακριβής και να κρίνω νηφάλια τις επιδόσεις μου, χωρίς να είμαι σκληρή με τον εαυτό μου. Δεν με ενδιαφέρει μια ζωή γεμάτη θλίψη επειδή έχασα μία νότα».

Τι σκοπεύετε να κάνετε όταν αποσυρθείτε από την ενεργό δράση; «Ισως να κάνω πεζοπορία με γορίλες στη Ρουάντα, ή να βγάζω φωτογραφίες στο Μάτσου Πίτσου ή να ακούω την επόμενη σπουδαία φωνή, ή να φυτεύω δέντρα στην αυλή μου –η λίστα είναι ατελείωτη! Σκοπεύω πάντως να απολαμβάνω ό,τι και να κάνω».

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζατε όταν ήσασταν παιδί; «Ηθελα να κάνω φωνητικά στον Μπίλι Τζόελ. Και φυσικά κανένας για εμένα δεν συγκρινόταν με τον Φρέντι Μέρκιουρι!».

Την περασμένη χρονιά επισκεφθήκατε με το El Sistema Greece τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; «Ηταν αφυπνιστική, σαρωτική και με άλλαξε –τόσο που σκοπεύω να τους επισκεφτώ ξανά και τώρα». l
«In War & Peace: Harmony Τhrough Music»: Εθνική Λυρική Σκηνή, Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος», στις 22 Ιουνίου.