To ραντεβού μας δόθηκε το πρωί μιας ηλιόλουστης Πέμπτης του Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» στο Γουδί. Η Μαριάννα Λαιμού, η Τατιάνα Μπλάτνικ και η Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη βρίσκονταν εκεί από νωρίς. Τις συναντώ στο λιτό σαλόνι του Ξενώνα στον πρώτο όροφο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο βρίσκεται στολισμένο πίσω μας, ενώ αντικείμενα από το πρόσφατο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του Συλλόγου είναι συγκεντρωμένα επάνω στους πάγκους της αίθουσας. «Μου φαίνεται σαν χθες, αλλά έχουν περάσει τρία χρόνια. Τρία χρόνια από τη δημιουργία της Επιτροπής Εlpida Youth. Απίστευτο δεν είναι;» λέει χαμογελώντας η Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη. Κάθονται και οι τρεις απέναντί μου. Τις παρατηρώ. Τρεις όμορφες, νεαρές γυναίκες. Η οικειότητα μεταξύ τους είναι φανερή.
Τι τις ένωσε λοιπόν; Μήπως μια εκλεκτική συγγένεια που ακουμπά στα ενδιαφέροντα γενεαλογικά τους δέντρα; Γιατί η Μαριάννα Λαιμού είναι κόρη του Γιώργου Γουλανδρή και της Χριστιάννας Βαρδινογιάννη και εγγονή του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Αντίστοιχα η Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη, κόρη του Κωστή Μακρόπουλου και της Αικατερίνης Λαλαούνη, είναι η εγγονή του πατέρα του ελληνικού κοσμήματος, του αείμνηστου Ηλία Λαλαούνη. Και η Τατιάνα Μπλάτνικ, κόρη του Σλοβένου Βλαντίμιρ Λάντισλαβ και της Γερμανίδας Μαρί Μπλανς Μπιερλίν, με γιαγιά την κόμισσα Ελίνκα φον Αϊνζιντελ που κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια της περιοχής της Εσσης, παντρεύτηκε το 2010 τον πρίγκιπα Νικόλαο. Τα τελευταία χρόνια οι δυο τους μετακόμισαν μόνιμα στην Ελλάδα, έναν τόπο που όπως αναφέρει στο ΒΗΜAgazino «έχω ερωτευθεί και υπερήφανα τον αποκαλώ και δικό μου».
Αυτό όμως που τελικά διασταύρωσε τις ζωές των τριών αυτών νεαρών δυναμικών γυναικών δεν ήταν το «βαρύ» επίθετό τους, αλλά η Επιτροπή Εlpida Youth, το νεανικό κομμάτι του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ». Η αποστολή της είναι ξεκάθαρη: να εξελίξει το όραμα του Συλλόγου, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση επάνω στην ψυχολογική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά τη δημιουργία της Εlpida Youth, ένας σύντομος απολογισμός του έργου της επιτροπής κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητικός. Πρώτα από όλα, μέσω των εσόδων που συγκέντρωσε από διάφορες δράσεις που ανέλαβε καθώς και από δωρεές, προχώρησε πριν από έναν χρόνο στην ανακαίνιση του δεύτερου ορόφου του Ξενώνα στο Γουδί και ολοκλήρωσε εφέτος, πριν από μόλις μερικές ημέρες, την ανακαίνιση και του πέμπτου ορόφου. «Θα θέλατε να τον δείτε;» προτείνει η Μαριάννα Λαιμού αυθόρμητα καθώς συζητάμε.
Ανεβαίνουμε στον 5ο όροφο. Τα φωτεινά χρώματα κυριαρχούν στον ζεστό ανακαινισμένο χώρο, με τα καινούργια κρεβάτια των δωματίων να είναι στρωμένα με παπλώματα σε έντονα χρώματα, έτοιμα σε λίγες ημέρες να υποδεχθούν τους πρώτους τους ενοίκους. «Το να έχουν τα παιδιά και οι γονείς τους ένα ασφαλές μέρος διαμονής κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας, ένα μέρος όπου μπορούν να επανακτήσουν μια αίσθηση κανονικότητας, να λάβουν υποστήριξη σε πολλά επίπεδα και να αποκτήσουν καινούργιες ρίζες, μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά» επισημαίνει η πριγκίπισσα Τατιάνα. «Ναι, έτσι προέκυψε η ιδέα της ανακαίνισης του Ξενώνα, ο οποίος λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από 18 χρόνια. Στόχος πάντα ήταν να κάνουμε αυτό το μέρος το καλύτερο δυνατό δεύτερο σπίτι για καθένα από αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους» καταλήγει.
Η ιστορία του Ξενώνα είναι πλούσια. Τη δεκαετία του 1990 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, αλλά και ιδρύτρια και πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του, σε μια εποχή δύσκολη, τότε που ακόμη, όπως έχει δηλώσει και η ίδια, «η προκατάληψη για τον καρκίνο ήταν μεγάλη». Ηταν μια εποχή που στην Ελλάδα δεν τολμούσαμε καν να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο καρκίνος ήταν «η επάρατος».
Ευτυχώς σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει και η Μαριάννα Λαιμού χαμογελά αναλογιζόμενη την ιστορία του Συλλόγου που ίδρυσε η γιαγιά της Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η ίδια άλλωστε δεν κρύβει ότι είναι συναισθηματικά συνδεδεμένη από μικρή με τους σκοπούς της «ΕΛΠΙΔΑΣ». «Η γιαγιά μου είναι ένας άνθρωπος που είχε πάντα μια απίστευτη ισορροπία στη ζωή του. Είναι ο βράχος της οικογένειάς μας και παρ’ όλο το φορτωμένο πρόγραμμά της έχει χρόνο για όλους μας» εκμυστηρεύεται. «Οταν ήμουν πιο μικρή, δεν καταλάβαινα το μέγεθος όλων όσων έχει καταφέρει, καθώς παρά τις τόσο πολλές ασχολίες της ήταν πάντοτε παρούσα και ως μητέρα και ως γιαγιά».
Η ίδια ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τις δραστηριότητες του Συλλόγου σε ηλικία 15 ετών. «Εμεινα κατάπληκτη!» αναφέρει σήμερα. «Βρέθηκα σε ένα νοσοκομείο με παιδιά αντιμέτωπα με μια τόσο σοβαρή ασθένεια, που όμως η γιαγιά μου είχε καταφέρει να το κάνει να φαίνεται σαν ένα χαρούμενο, ζεστό σπιτικό για ανθρώπους που βρίσκονταν μακριά από το δικό τους».
Ανήκει λοιπόν σε εκείνη η ιδέα για τη δημιουργία της Επιτροπής Εlpida Yoυth; «Αυτή η ιδέα δεν ήταν μόνο δική μου» απαντά. «Ανήκει σε μια ομάδα γυναικών οι οποίες νιώθουμε την ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό ανθρώπων που πάσχουν. Επίσης όλες μας, σε αυτή την ομάδα, αναγνωρίζουμε ότι η εκπληκτική δουλειά που ξεκίνησε και συνεχίζεται με τις δυναμικές προσπάθειες και την καθοδήγηση της γιαγιάς μου αξίζει να έχει διάρκεια, και γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό για εμάς να συνεχίσουμε την αποστολή της και να μάθουμε από εκείνη».
Και για τη Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη η σχέση της με τον Σύλλογο ξεκινά από νεαρή ηλικία. «Γνώρισα από τη μητέρα μου το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και παρακολούθησα από κοντά με πόση επιτυχία επιτεύχθηκαν τόσο σημαντικοί στόχοι» εξηγεί. «Οταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, έγινα και εγώ μέλος της και τελικά ύστερα από πρόταση της Μαριάννας συστήσαμε μαζί και με την πριγκίπισσα Τατιάνα την Επιτροπή Εlpida Youth» περιγράφει.
Η Μαριάννα Λαιμού δεν αρνείται μάλιστα να αποκαλύψει το παρασκήνιο των πρώτων τους συναντήσεων. «Αυτό που μας έδεσε περισσότερο ήταν η κοινή μας ανησυχία για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες» αναφέρει. «Συναντηθήκαμε μια μέρα μιλώντας για τους μελλοντικούς προσωπικούς στόχους μας και για την ανάγκη που νιώθουμε να βοηθήσουμε ευάλωτα παιδιά. Τελικά διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν και πολλές ακόμη γυναίκες σαν εμάς που έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα της Επιτροπής Elpida Youth».
Ποια είναι όμως τα δυνατά τους σημεία που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της δεμένης ομάδας; «Η καθεμία έχει ξεχωριστή προσωπικότητα που αλληλοσυμπληρώνεται με τα προσόντα των άλλων μελών της ομάδας» αναλαμβάνει να απαντήσει στην ερώτηση η Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη. «Η Μαριάννα έχει κληρονομήσει το φυσικό χάρισμα της γιαγιάς της, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη: είναι δυναμική και αποφασιστική, με έμφυτη καλοσύνη.H πριγκίπισσα Τατιάνα διακρίνεται για την ευγένειά της, την απλότητα και την ικανότητα να προσφέρει δημιουργικά στον σκοπό μας. Είμαστε όλες φίλες διότι μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά και αξίες». «Female power! Θηλυκή ισχύς!» παρεμβαίνει στην κουβέντα η Μαριάννα Λαιμού. «Νομίζω ότι η ομάδα μας είναι πολύ δεμένη ακριβώς γιατί η καθεμία μας αναγνωρίζει τα δυνατά σημεία της άλλης. Ετσι, χωρίς ανταγωνισμούς, τα αξιοποιούμε στηρίζοντας η μία την άλλη, με αποτέλεσμα να νιώθουμε και οι τρεις πιο δυνατές».
Αναμφισβήτητα ένα ακόμη ορόσημο για την Επιτροπή Elpida Youth είναι η υλοποίηση το περασμένο καλοκαίρι ενός summer camp διαφορετικού από τα άλλα. Για 10 ημέρες70 παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες από όλη την Ελλάδα αλλά και 25 αποθεραπευμένα παιδιά-εθελοντές βίωσαν μια μοναδική εμπειρία θεραπευτικής ψυχαγωγίας στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης «The Ranch» στο Σοφικό Κορινθίας.
Οπως εξηγούν, το μοντέλο του Elpida Youth Summer Camp χρησιμοποίησε στοιχεία από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, όπως η εργοθεραπεία, η ψυχολογία, η θεραπεία αναψυχής, και τα πάντρεψε με την περιπέτεια και το παιχνίδι. Σκοπός κάθε δραστηριότητας των παιδιών ήταν κυρίως η ίδια η διαδικασία τού να προσπαθήσεις κάτι καινούργιο, άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα. «Γνωρίζαμε ότι το όραμά μαςήταν φιλόδοξο, αλλά ήμασταν βέβαιοι πως για ακόμη μία φορά θα το επιτυγχάναμε χάρη στην αφάνταστη υποστήριξη που λαμβάνουμε από τόσο πολλούς ανθρώπους» αναφέρει η πριγκίπισσα Τατιάνα.
Και συνεχίζει: «Εδώ θέλω να τονίσω πως η ομάδα μας αποτελείται από 30 γυναίκες που εθελοντικά αφιερώνουν τον χρόνο, την ενέργεια και τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν αυτόν τον ευγενικό σκοπό. Την ίδια στιγμή, είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες σε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας σε αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο επετεύχθη με την ανεκτίμητη βοήθεια πολλών ιδιωτικών και εταιρικών δωρεών και φυσικά με το γενναιόδωρο οικονομικό βραβείο της παγκόσμιας, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης The Hellenic Initiative (Η Ελληνική Πρωτοβουλία). Πρόκειται για μία οργάνωση στην οποία έχω κι εγώ τη χαρά και την τιμή να συμπράττω και που έχει στόχο την κινητοποίηση της ελληνικής διασποράς καθώς και της φιλελληνικής κοινότητας για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της».
Για την Τατιάνα Μπλάτνικ η ίδια η εμπειρία της κατασκήνωσης ήταν ένα μάθημα ζωής. «Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι αξιοσημείωτο» αναφέρει. «Το 83% των γονέων που δήλωσαν συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα ανέφεραν πως τα παιδιά τους κουράζονται εύκολα και γι’ αυτό μάς προειδοποίησαν ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε όλες τις δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά, κανένα από τα παιδιά δεν παραπονέθηκε για κούραση! Οταν ο Νικόλαος και εγώ επισκεφθήκαμε την κατασκήνωση, μας έκανε πραγματικά εντύπωση η ενέργεια των παιδιών. Το σθένος τους και η θέλησή τους για ζωή είναι ένα παράδειγμα για όλους μας».
Υπάρχει λοιπόν μια συγκεκριμένη ιστορία παιδιού που τις έχει αγγίξει προσωπικά; Η απάντηση και των τριών είναι ομόφωνη: η ιστορία του κάθε παιδιού είναι μοναδική. «Ολα τα παιδιά ανεξαιρέτως και οι γονείς τουςπου έχω γνωρίσει στον Ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» με έχουν συγκινήσει και με συγκινούν καθημερινά» αναφέρει χαρακτηριστικά η Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη.Η ίδια είναι μητέρα δύο μικρών αγοριών: «Η μητρότητα δεν άλλαξε την ευαισθησία μου απέναντι στα παιδιά, μου έδωσε όμως το έναυσμα, ως μητέρα, να ενταχθώ σε μια ομάδα της οποίας το επίκεντρο είναι το ίδιο το παιδί και η οικογένειά του».
Εν όψει της χρονιάς που έρχεται οι ίδιες θέλουν να θέσουν τον πήχη για μία ακόμη φορά ψηλά. Τους στόχους και τα σχέδια για το 2018 έρχεται να συνοψίσει η Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη. «Να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανακαίνιση ενός ακόμη ορόφου του χώρου φιλοξενίας του Ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ», να συνεχίσουμε και το καλοκαίρι του 2018 το Elpida Youth Summer Camp και να είμαστε μια δεμένη ομάδα που δουλεύει στο πλαίσιο πάντα των ιδανικών του Συλλόγου καιτης κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Και εννοείται ότι θα θέλαμε να πλαισιώσουν τις προσπάθειές μας όσο το δυνατόν περισσότερες νέες γυναίκες». Μαζί της φαίνεται να συμφωνεί και η Μαριάννα Λαιμού: «Πολύ θα ήθελα να διαδώσω τις ιδέες της επιτροπής Elpida Youth σε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες γυναίκες. Να μοιραστούν μαζί μας το πάθος μας για την αποστολή μας και να την κάνουν και δική τους».
«Αν τώρα θα έπρεπε να σχεδιάζατε ένα γούρι για το 2018 αποκλειστικά για τα παιδιά του Συλλόγου, τι θα απεικόνιζε;» τις ρωτώ γνωρίζοντας τη σχέση τους με τη μόδα και το στυλ. «Εναν ήλιο…» απαντά σχεδόν σιβυλλικά η Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη. Για τη Μαριάννα Λαιμού η απάντηση δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη δημιουργία κοσμημάτων και όπως εξηγεί έχει ήδη σχεδιάσει το βραχιόλι της ΕΛΠΙΔΑΣ (μπορεί κάποιος να το βρει στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση mariannag.com), όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου διοχετεύονται για να ενισχύσουν το έργο του Συλλόγου.
Αναπόφευκτα, καθώς η κουβέντα μας πλησιάζει προς το τέλος της, έρχεται στο σήμερα. «Οι καιροί που ζούμε είναι αναμφισβήτητα δύσκολοι και στην Ελλάδα της κρίσης δυστυχώς πολλές φορές η κοινωνική προσφορά δαιμονοποιείται και θεωρείται ότι το κίνητρο πίσω από αυτές τις πράξεις είναι η προσωπική προβολή» παρατηρώ. «Πιστεύω ότι ο κόσμος στις μέρες μας είναι τόσο ευαισθητοποιημένος ώστε να καταλαβαίνει ποιοι άνθρωποι προσφέρουν ειλικρινά με την ψυχή τους» απαντά η Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη. Από την άλλη, η Τατιάνα Μπλάτνικ θεωρεί τη δημοσιότητα που απολαμβάνει ως ένα ευπρόσδεκτο όχημα για να μεταδώσει το μήνυμά της. «Προσωπικά, βιώνω ως μεγάλη τιμή και προνόμιο να μπορώ να υποστηρίζω σκοπούς που έχω μέσα στην καρδιά μου. Από τότε που μετακομίσαμε στην Ελλάδα με τον σύζυγό μου, έχουμε και οι δύο συμπράξει με ιδιώτες και οργανισμούς σε έργα που στοχεύουν τόσο στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας όσο και στην προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της στο εξωτερικό».
Ηίδια μάλιστα πριν από έναν χρόνο είχε παρουσιάσει το βιβλίο της «Γεύσεις Ελλάδας – Συνταγές & Αναμνήσεις» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μίλητος), όπου διεθνείς προσωπικότητες μοιράστηκαν αγαπημένες τους ελληνικές συνταγές αλλά και τις αναμνήσεις τους από τη χώρα μας. «Αλήθεια, νιώθετε την ανάγκη να υπερασπιστείτε το καλό όνομα της χώρας στο εξωτερικό;» τη ρωτώ. «Το να μοιράζομαι την αγάπη που έχω για την Ελλάδα με όλον τον υπόλοιπο κόσμο δεν αποτελεί για εμένα υποχρέωση αλλά μεγάλη χαρά. Μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω και μέσω της σύμπραξής μου με την παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση The Hellenic Initiative (Η Ελληνική Πρωτοβουλία) που σας ανέφερα και προηγουμένως. Οι άνθρωποί της με ενέπνευσαν» αναφέρει.
Είναι όμως η προσφορά τους μέσα από τον Σύλλογο και ένας τρόπος ανταπόδοσης όλων αυτών που τους έχει προσφέρει η ζωή; «Το να προσφέρεις σημαίνει να αφήσεις το «εγώ» σου στο πλάι» παρατηρεί η Λάουρα Λαλαούνη-Δράγνη και συμπληρώνει: «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που μου εμφύσησε την έννοια της προσφοράς από πολύ μικρή ηλικία και μου έμαθε να είμαι ένα ενεργό και χρήσιμο μέλος της κοινωνίας».
Η ελληνική κοινωνία με τις αντιφάσεις της βρίσκεται στο επίκεντρο της κουβέντας μας. Αραγε σε ποιον βαθμό η Τατιάνα Μπλάτνικ, μεγαλωμένη στο Γκστάαντ της Ελβετίας, μπορεί να κατανοήσει την περίφημη ελληνική ιδιοσυγκρασία; «Ξέρετε, όταν πρωτογνώρισα τον Νικόλαο –πριν από πολλά πολλά χρόνια -, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω την Ελλάδα μέσα από τα δικά του μάτια. Μετέδιδε τη βαθιά του αγάπη για τη χώρα όπου κι αν βρισκόμασταν».
Οπως εκμυστηρεύεται, η χώρα μας την εμπνέει. «Νιώθω ευλογημένη που μου δίνεται η ευκαιρία να δουλεύω με τόσο υπέροχους ανθρώπους σε τόσα συναρπαστικά projects. Δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά αυτής της χώρας από την οποία αντλώ έμπνευση, αλλά οι άνθρωποι που συναντώ εδώ και συνεργάζομαι. Για κάποιον ο οποίος ποτέ δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα θα την περιέγραφα ως «μαγική» και «αληθινή»: θα σου δώσει αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι» αναφέρει κρατώντας μέσα της τη ρομαντική εκδοχή της χώρας μας: «Στον τεχνολογικά «συνδεδεμένο» αυτόν κόσμο, συχνά είμαστε «αποσυνδεδεμένοι». Ωστόσο στην Ελλάδα οι παραδόσεις και η έννοια της οικογένειας, τα κυριακάτικα γεύματα και οι οικογενειακές γιορτές είναι πολύ ζωντανά εδώ, μας θυμίζουν τις ρίζες μας».
Και οι απόψεις της Τατιάνας Μπλάτνικ φαίνεται να ταυτίζονται με αυτές της Μαριάννας Λαιμού, η οποία αντιλαμβάνεται την προσφορά της στον Σύλλογο και ως έναν τρόπο ανταπόδοσης στον τόπο καταγωγής της. «Είμαι υπερήφανη για τις ρίζες και την καταγωγή μου» λέει χαρακτηριστικά. «Ενας από τους κύριους λόγους που επέστρεψα στην Ελλάδα ύστερα από χρόνια παραμονής στο εξωτερικό ήταν για να επικεντρωθώ στην ελληνική κοινωνία και στον υπέροχο αυτόν τόπο που είναι η Ελλάδα. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, εγώ βαθιά μέσα μου νιώθω ελπίδα!».
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ