Οταν άρχισαν να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία της ταινίας «Thor: Ragnarok», ο ηθοποιός Κρις Χέμσγουορθ, που για τρίτη φορά στην καριέρα του υποδύεται τον ρόλο του τίτλου, τον θηριώδη ξανθό γίγαντα και υπερήρωα της Marvel Comics, ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία μία μόνο χάρη: να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα στην πατρίδα του την Αυστραλία. «Χωρίς να μου υποσχεθούν τίποτε, τα παιδιά της Marvel μού είπαν ότι θα το κοιτούσαν –και ευτυχώς το έκαναν, πράγματι εκεί τη γυρίσαμε. Ενιωσα τόσο όμορφα γι’ αυτό το πράγμα…».
Γιατί, βλέπετε, ο γεννημένος στη Μελβούρνη τον Αύγουστο του 1983 Κρις Χέμσγουορθ, ένας από τους σταθερά ανερχόμενους ηθοποιούς της γενιάς του, προτιμά να απολαμβάνει συγκρατημένα και από απόσταση τη δόξα που του προσφέρει το Χόλιγουντ. Μάλιστα, ο 34χρονος ηθοποιός αποφάσισε να αφήσει πίσω του το Μαλιμπού της Καλιφόρνιας όπου είχε μετακομίσει και να βρεθεί ξανά «Down Under» (όπως αποκαλείται εναλλακτικά η Αυστραλία), εκεί όπου ζει με την οικογένειά του. Είναι ιδιοκτήτης μιας τεράστιας έκτασης, με γείτονες φίδια και μεγάλες αράχνες που έχει δηλώσει ότι τον τρομάζουν, καθώς ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών του (έχει τρία, όλα με τη 41χρονη ηθοποιό Ελσα Πατάκι).
Ενας άλλος λόγος για την επιστροφή του στα πάτρια είναι ότι ο Χέμσγουορθ απεχθάνεται τη φασαρία και στο Λος Αντζελες η φασαρία είναι έντονη γιατί οι παπαράτσι είναι περισσότεροι. Είναι και κάτι ακόμη. Αφήνοντας πίσω του το Λος Αντζελες ένιωσε να ξεφεύγει κάπως από τη δουλειά γιατί εκεί, στο Χόλιγουντ, «όπου και να βρίσκεσαι, ό,τι και να κάνεις, μόνο με τη δουλειά θα ασχοληθείς. Και, κάποια στιγμή, μπουκώνεις». Με άλλα λόγια, ο Κρις Χέμσγουορθ είναι ένας τύπος που ξέρει να ζει τη ζωή του.
Θυμάμαι να μου τα λέει όλα αυτά στο Λονδίνο, όταν πριν από μερικά χρόνια τον είχα δει από κοντά. «Είναι μια καλή δουλειά αυτή που κάνω» είχε πει τότε, «ιδιαίτερα για έναν άνθρωπο που έχει οικογένεια και μεγαλώνει τρία παιδιά. Δεν μένεις ποτέ σε ησυχία και δεν σκέφτεσαι μόνο το τώρα, το σήμερα, αλλά και το αύριο…». Μιλούσε με μια αθωότητα για την οικογένειά του, είπε εξάλλου ότι «τα παιδιά ξυπνούν το παιδί μέσα σου. Αρκεί να κάθεσαι και να τα βλέπεις να παίζουν σε χαλαρώνει. Σε βοηθούν να βάλεις στην άκρη όλες αυτές τις βλακείες που σε κάνουν να ανησυχείς όλο και περισσότερο όσο μεγαλώνεις».
Με την επιτυχία του ως Thor, το μόνο βέβαιο είναι ότι ούτε τα παιδιά αλλά ούτε τα εγγόνια του Κρις Χέμσγουορθ πρόκειται ποτέ να πεινάσουν. Ωστόσο, θυμάμαι ότι είχε σημειώσει ένα ακόμη πράγμα που τον φοβίζει και αυτό είναι η βαρεμάρα: δεν θέλει να επαναπαύεται στην επιτυχία των ταινιών του· αντιθέτως γουστάρει το ρίσκο, «την ανίχνευση ήδη γνωστών στοιχείων για τη βελτίωσή τους. Είναι ένας από τους τρόπους ώστε αυτή η δουλειά να μη χάνει ποτέ το ενδιαφέρον της».
Κάπως έτσι φτάνουμε στην περίπτωση του «Thor: Ragnarok», της τρίτης ταινίας της κινηματογραφικής «σειράς». Μία από τα ίδια, θα σκεφτούν πολλοί, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, έστω και αν η ταινία, αναπόφευκτα, ακολουθεί κάποιες αναγκαίες συμβάσεις που ορίζει το είδος της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, τόσο το χιούμορ όσο και ο αυτοσαρκασμός του υπερήρωα, καθώς επίσης και «η γενικότερη συμπεριφορά του, η ανάγκη του να εξερευνήσει τον ίδιο του τον εαυτό», όπως το θέτει ο ευειδής Αυστραλός, είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά συγκριτικά με τις προηγούμενες περιπέτειες του ήρωα. Και αυτή η αλλαγή πλεύσης του Thor –την οποία ο ενσαρκωτής του αποδίδει σχεδόν εξ ολοκλήρου στη σκηνοθετική ματιά και το όραμα του Τάικα Γουαϊτίτι –ήταν που εξίταρε τον Χέμσγουορθ περισσότερο από καθετί στη δημιουργία αυτής της ταινίας.
Ακόμη και αυτή η παράξενη λέξη «Ragnarok» στον τίτλο είναι ένα μυστήριο που αρχικά προβληματίζει. Τι στο καλό είναι το Ragnarok; Είναι το κλειδί της ταινίας, «είναι το τέλος του κόσμου», όπως εξηγεί ο Χέμσγουορθ, «το τέλος των πραγμάτων. Η ζωή έτσι όπως τη γνωρίζουμε τελειώνει». Περισσότερα επί του θέματος… επί της οθόνης.
Για τον Κρις Χέμσγουορθ, πάντως, τα πράγματα δεν υπήρξαν εξ αρχής όσο ρόδινα είναι σήμερα. Οταν πρωτοπήγε στο Χόλιγουντ γράφτηκε ότι ήταν «πολύ ψηλός, πολύ ξανθός και πολύ μυώδης για να τα καταφέρει». Δεν πτοήθηκε, είναι πεισματάρης. Τι άλλο, εξάλλου, θα μπορούσε να κάνει από το να επιμείνει, ακόμη και όταν του «έκλειναν την πόρτα κατάμουτρα»; Ο επιμένων νικά. Ο αγαθός γίγαντας αποδείχθηκε ηθοποιός ευρύτατης γκάμας, με πολλά φόντα, τόσα ώστε να υποδυθεί θρύλους της ποπ κουλτούρας, όπως ο «Thor» και ο κυβερνήτης Τζορτζ Κερκ στο «Star Trek» του Τζέι Τζέι Εϊμπραμς, τον οδηγό της Formula 1 Τζέιμς Χαντ στο «Rush» του Ρον Χάουαρντ αλλά και τον Οουεν Τσέις, τον ύπαρχο του φαλαινοθηρικού Essex στη ναυτική περιπέτεια εποχής «Στην καρδιά της θάλασσας», επίσης του Χάουαρντ, που είχε σταθεί αφορμή για την πρώτη συνάντησή μας. l
Η ταινία «Thor: Ragnarok» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή Feelgood Entertainment.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ