«Μου αρέσει ο Νιουτ Σκαμάντερ» λέει ο Εντι Ρεντμέιν για τον τελευταίο ήρωα της φιλμογραφίας του, τον «μαγικοζωολόγο» που υποδύεται στην ταινία «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται». «Δεν είναι ο τύπος που μπορεί εύκολα να ευχαριστήσει τους άλλους, ακολουθεί το δικό του μονοπάτι, με το δικό του μοτίβο, έχει πάθος για τα ζώα –θα έλεγες ότι εκτιμά τα ζώα περισσότερο από τους ανθρώπους. Είναι παράξενος αλλά ενδιαφέρων, και αυτό πάνω από όλα επιδιώκω στους ρόλους που αναλαμβάνω».
Ντυμένος στις αποχρώσεις του γκρι και του θαλασσί, ο 34χρονος Εντι Ρεντμέιν κάθεται δίπλα μου μέσα σε μια πολυτελή σουίτα του ξενοδοχείου Claridge’s στο Λονδίνο, μια ανάσα από την Οξφορντ Στριτ. Και έχει δίκιο. Οι ενδιαφέροντες ήρωες είναι χαρακτηριστικό της –σχετικά –μικρής φιλμογραφίας του. Ο Ρεντμέιν είναι κάτοχος του Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου για τη «Θεωρία των πάντων» (2015), στην οποία υποδύθηκε τον Στίβεν Χόκινγκ, ενώ αμέσως μετά, στο «Κορίτσι από τη Δανία», ανέλαβε τον ρόλο μιας γυναίκας «φυλακισμένης» σε σώμα άνδρα, κερδίζοντας μία ακόμη υποψηφιότητα για χρυσό αγαλματίδιο.
Ο Ρεντμέιν βρίσκεται στο Claridge’s μαζί με τους ηθοποιούς Νταν Φόγκλερ και Αλισον Σούντολ για την προώθηση της ταινίας «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται», την οποία οι δημοσιογράφοι δεν έχουν δει ακόμη, αν και γνωρίζουν το ιστορικό της: το τελευταίο επίτευγμα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μάς μεταφέρει σε μια άλλη εποχή τού Κόσμου των Μάγων της συγγραφέως, δεκαετίες πριν από την εποχή των ταινιών «Χάρι Πότερ». Για την ακρίβεια, βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη της έξαλλης Jazz Age, στη δεκαετία του 1920, και κάτι νεφελώδες αφήνει πίσω του ένα μονοπάτι καταστροφής στους δρόμους της πόλης. «Κάτι» απειλεί να ξεσκεπάσει την κοινότητα των Μάγων στους Δεύτερους Σαλεμαίους, μια φανατική φατρία Αμαγων (οι Μαγκλ για τους Αμερικανούς), αποφασισμένων να τους εξολοθρεύσουν. Ενας πανίσχυρος μάγος, ονόματι Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ, έχει σπείρει το χάος στην Ευρώπη και εν συνεχεία έχει εξαφανιστεί από προσώπου Γης, και ένας παράξενος ζωολόγος, ο Νιουτ Σκαμάντερ, φαίνεται να έχει τη λύση στο πρόβλημα. Μόνο που η πορεία προς τη λύση δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση…
«Ενα από τα σπουδαία πλεονεκτήματα της δουλειάς μου είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε ρόλο αναλαμβάνεις για να περάσεις καλά» λέει ο Ρεντμέιν χαμογελώντας. Περνάω καλά σημαίνει επίσης μαθαίνω πολλά. Ο Ρεντμέιν πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της προετοιμασίας του σε διάφορα σημεία της Βρετανίας, με ανθρώπους που ξέρουν να μεταχειρίζονται ζώα. «Το θαυμάσιο με την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι ότι αγκαλιάζει με ανοιχτό πνεύμα κάθε νέα ιδέα ή πρόταση. Μπορεί μεν τα ζώα της ταινίας να είναι μαγικά, όμως ο θεατής πρέπει να πιστέψει στους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα σε αυτά και τον Νιου, ειδάλλως η ταινία δεν θα έχει ουσία». Ο ίδιος είχε κάποτε ένα σκυλί ονόματι Ντάρμπι, ένα μαυρόασπρο μπουλντόγκ που πέθανε πολύ νέο. Λέει ότι οι αναμνήσεις του παραμένουν έντονες, αλλά δεν αναπτύσσει περισσότερο το θέμα του σκύλου του.


Ο Κόλιν Φάρελ και ο Εντι Ρεντμέιν σε σκηνή από το πολυαναμενόμενο «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» του Ντέιβιντ Γέιτς, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του Εντι Ρεντμέιν, ενός ηθοποιού που μέχρι τη «Θεωρία των πάντων» δεν ήταν καν γνωστός. Πέρυσι, αμέσως μετά την οσκαρική επιτυχία, βρέθηκε να μετράει σημαντικές υποψηφιότητες με το «Κορίτσι από τη Δανία». Πώς αισθάνεται ο ίδιος με όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν προκύψει; Πόση αγωνία έχει για το αν τα «Φανταστικά ζώα» θα αποδειχθούν ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό franchise και πόσο βάρος νιώθει στις πλάτες του στην ιδέα ότι ο ίδιος θα είναι ο «μεταφορέας» τους (δύο ακόμη ταινίες έχουν δρομολογηθεί, αλλά φυσικά πρωταρχική σημασία θα έχει η απήχηση της πρώτης).

Ο Ρεντμέιν κομπιάζει, προσπαθεί να βρει τη σωστή διατύπωση: «…Θέλω να πω… Ο τρόπος που άλλαξαν τα πράγματα… Ο κόσμος μού λέει: «Οι επιλογές σας! Τα σενάρια που επιλέγετε»… Οχι, όχι, όχι. Ως ηθοποιός δεν έχεις επιλογές, δίνεις οντισιόν για ταινίες. Και αν είσαι αρκετά τυχερός να πάρεις τον ρόλο, τις προχωράς. Αυτός είναι ο στόχος. Στη «Θεωρία των πάντων» δεν με επέλεξαν αμέσως. Ο ρόλος προτάθηκε σε πάρα πολλούς ηθοποιούς. Μάχεσαι για τις δουλειές σου. Και έπειτα από αυτή τη μάχη, αν την έχεις κερδίσει, μπορεί να έχεις μια μικρή επιλογή. Αλλά και πάλι, τα μαθηματικά, οι αλγόριθμοι και οι εξισώσεις δεν έχουν καμία σημασία. Η αλήθεια είναι πως το μόνο που σε κινεί είναι το ένστικτό σου».
Αυτό το ένστικτο τον οδήγησε να δεχθεί την πρόταση του Ντέιβιντ Γέιτς για τα «Φανταστικά ζώα», όταν συναντήθηκαν πρώτη φορά («ένα πολύ μυστικό ραντεβού») και ο σκηνοθέτης ξεδίπλωσε μέρος της ιστορίας στον ηθοποιό. «Μου προκάλεσε τόσο πολύ την περιέργεια, που ήθελα να μάθω κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα» συνέχισε ο Ρεντμέιν, που όντως έμαθε ολόκληρη την ιστορία μέσα από μια σειρά ραντεβού με τον Γέιτς.
«Το μυστικό είναι να μην προσδοκάς την επιτυχία, να κάνεις απλώς τη δουλειά σου» τονίζει. «Γιατί αν την προσδοκάς και δεν έρθει, η καταστροφή θα είναι διπλάσια». Ο Ρεντμέιν είναι αφοσιωμένος οικογενειάρχης (είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη έξι μηνών) και πολύ απλός άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ακόμη το μετρό, αδιαφορώντας για την αναγνωρισιμότητά του. «Το κάνω κυρίως για λόγους πρακτικούς» απαντά όταν του το επισημαίνω. «Θέλω να πω, υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μεταφερθείς στο κέντρο του Λονδίνου σε ώρα αιχμής;».
Η ταινία «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 17 Νοεμβρίου.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ