Δεν γνωρίζουν όλοι το όνοµά της, είναι όµως µάλλον απίθανο να τραγουδήσεις σε κάποιον τη µελωδία από το ρεφρέν του «Lost on You» και να µην καταλάβει σε ποιο άσµα αναφέρεσαι –τόσο µεγάλη (και τόσο αναπάντεχη, θα πουν πολλοί) είναι η επιτυχία της LP (της οποίας το πραγµατικό όνοµα είναι Λάουρα Περγκολίτσι). Το τεράστιο χιτ της έφτασε το καλοκαίρι στην πρώτη θέση όλων των charts της Ελλάδας (Official Airplay Chart, Shazam, Spotify και iTunes), εποµένως δεν θα υπήρχε καλύτερη συγκυρία για να επισκεφτεί η 35χρονη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για να γίνουµε αυτήκοοι µάρτυρες της ραγισµένης δύναµης της φωνής της.
Η LP σού µιλάει σαν να σε ξέρει χρόνια και µοιάζει αποφασισµένη να αποφύγει τα τερτίπια των κούφιων δηµοσίων σχέσεων –οι απαντήσεις της φαίνονται αυθόρµητες και ειλικρινείς. Η ανταπόκριση που είχε στη χώρα µας την ξάφνιασε: «Ανυποµονώ να γνωρίσω τον γλυκύτατο Παναγιώτη (σ.σ.: αναφέρεται στον Παναγιώτη Λουλουργά από την Cobalt Music), ο οποίος επικοινώνησε µαζί µου µέσω Ιnstagram και µου είπε ότι πίστευε πως τα τραγούδια µου θα πήγαιναν καλά στην Ελλάδα. Στην αρχή νόµισα ότι ήθελε να χρησιµοποιήσει κάποιο σε τηλεοπτική σειρά ή σε ταινία, συνήθως µε προσεγγίζουν για τέτοια πράγµατα. Οταν έµαθα ότι έκανε συµφωνία µε την εταιρεία µου και έβαλε το «Lost οn You» στα ελληνικά ραδιόφωνα, εντυπωσιάστηκα και φυσικά τρελάθηκα όταν έγινε τόσο µεγάλη επιτυχία. Η Ελλάδα είναι αλήθεια η πρώτη χώρα όπου συνέβη αυτό, οπότε πάντα θα έχω έναν ειδικό δεσµό µαζί σας, θα µοιραζόµαστε µια αγάπη ξεχωριστή».
Τα τραγούδια της LP έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται πολύ και σε άλλες χώρες, στην Τουρκία, στη Ρωσία και στη Γαλλία, για παράδειγµα, είναι αρκετά δηµοφιλής. Το ευχάριστο στην περίπτωσή της είναι πως δεν πρόκειται για one-hit wonder (τύπου Kovacs). Καλά τραγούδια προϋπήρχαν του «Lost οn You», το «Into the Wild», για παράδειγµα, και το EP της («Death Valley») περιέχει και άλλα κοµµάτια µε δυναµική –το «Strange» έχει ήδη ξεχωρίσει. Πριν από τη σόλο καριέρα, ωστόσο, η σγουροµάλλα µουσικός είχε αποκτήσει όνοµα ως ικανή τραγουδοποιός µε επιτυχίες στο ενεργητικό της που είχε γράψει για τη Σερ, την Κριστίνα Αγκιλέρα και τη Ριάνα, µεταξύ άλλων. Η προσωπική επιτυχία άργησε, πάντως, να της χτυπήσει την πόρτα. Είχε πει ποτέ άραγε «Κουράστηκα, τα παρατάω»; «Νοµίζω ότι το έχω πει αρκετές φορές, αλλά ποτέ δεν ίσχυε πραγµατικά. Αισθάνοµαι πάρα πολύ τυχερή, δεν ξέρω άλλον άνθρωπο που να είχε τόση τύχη. Εχω γράψει τόσα τραγούδια για τόσους ανθρώπους, είχα πολλά συµβόλαια µε δισκογραφικές, πάντα κάτι συνέβαινε που µου έδινε κουράγιο για την επόµενη µέρα».
Τη ρωτάω αν αποφάσισε να ερµηνεύσει η ίδια τα τραγούδια της επειδή θεώρησε πως µόνο αυτή ήταν ουσιαστικά φορέας της αλήθειας τους. «Σίγουρα παίζει ρόλο κι αυτό. Οταν γράφεις ένα τραγούδι για κάτι που σκέφτεσαι ή νιώθεις στην καρδιά σου, ο τόνος της φωνής σου φανερώνει πολλά, περισσότερα από όσα λένε οι λέξεις. Νοµίζω ότι τα τραγούδια µου τα αγαπούν σε χώρες όπου τα αγγλικά δεν είναι η πρώτη γλώσσα επειδή αναγνωρίζουν το συναίσθηµα και συντονίζονται µε τη µελωδία και τη φωνή. Πριν από µερικά χρόνια άλλαξα µάνατζµεντ και ήταν οι νέοι συνεργάτες εκείνοι που επέµειναν να ηχογραφήσω η ίδια τα τραγούδια που έγραφα. Αγόρασα, λοιπόν, ένα γιουκαλίλι, είχα ένα µικρό, ήσυχο όργανο που έπαιρνα παντού µαζί µου και ξύπνησε µέσα µου η ανάγκη να γράψω για εµένα ξανά. Ξέρετε, καµιά φορά, όταν κυνηγάς κάτι για πάρα πολύ καιρό και δεν το καταφέρνεις, έρχεται και σε βρίσκει από µόνο του µόλις σταµατήσεις να προσπαθείς τόσο έντονα και συνειδητά –το ίδιο συµβαίνει ενίοτε και µε τον έρωτα».
Μιλάµε για τα χαρακτηριστικά της φωνής της και της λέω πως την πρώτη φορά που την άκουσα ένιωσα σαν να µου µιλάει ένας survivor (επιζήσας). Τον αποδέχεται αυτόν τον χαρακτηρισµό; «Απολύτως. Είχα σίγουρα πολλά να αντιµετωπίσω στη ζωή µου και σίγουρα ένα από αυτά, πολύ βασικό, είναι το ότι είµαι γκέι. Επρεπε, λοιπόν, να ανακαλύψω πώς θα ζούσα µε ειλικρίνεια και πώς θα ήµουν τελικά ο εαυτός µου χωρίς φόβους και αναστολές, και αυτό θα ευχόµουν για όλους τους ανθρώπους, όµως είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Νοµίζω, βέβαια, πως αν ζεις έτσι, τελικά εµπνέεις ήσυχα και διακριτικά και τους άλλους. Εποµένως, έχω πολεµήσει για αυτό και έχω επιζήσει». Εως το τέλος της χρονιάς αναµένουµε και το ολοκληρωµένο άλµπουµ της. Οταν ξεµπερδέψει µε αυτή την υποχρέωση, µε ποιον θα ήθελε να γράψει τραγούδια; «Θα ήθελα πολύ να γράψω µε την Αντέλ ή ξανά µε τη Ριάνα, ή µε τη Φλόρενς από τους Florence and the Machine, φωνές που έχουν χαρακτήρα». Σαν τη δική της δηλαδή.
Στις 23 Σεπτεμβρίου η LP θα εμφανιστεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι και την επομένη (24/09) θα βρεθεί στο Principal Open Air στο προαύλιο του Μύλου, στη Θεσσαλονίκη.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ