Το Χωριό Ψ γίνεται ένας τόπος συνάντησης για ανθρώπους με κοινό ενδιαφέρον τη βιωματική κατανόηση της έννοιας θεραπεία της ψυχής και της σημαντικότητας του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία. ‘Aνθρωποι συναντώνται αρμονικά, μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα, έρχονται σε επαφή με τη φύση και μεταξύ τους και φεύγουν σωματικά και ψυχικά πιο ανάλαφροι, πιο γεμάτοι, πιο δυνατοί. Μάλιστα αυτό το καλοκαίρι, στις 18-18 Αυγούστου, διοργανώνεται στο Χωριό Ψ, στις Πινακάτες Πηλίου, η 1η συνάντηση Συνάντηση Ψυχοθεραπειών με θέμα «Χείρων Κένταυρος: Μύθος, Τράυμα, Θεραπεία».

Ποιος είχε την ιδέα για αυτή τη συνάντηση;

«Ο Δημήτρης και η Αταλάντη εμπνευστές της ιδέας συνδέονται με μια βαθειά φιλία που μετρά 30 και χρόνια. Η σύλληψη του Χωριού Ψ έγινε πριν τρία περίπου καλοκαίρια κάτω από τη σκιά του αιωνόβιου πλατάνου στην κεντρική πλατεία του χωριού. Mιλώντας μεταξύ μας για θέματα που αφορούν τη θεραπεία της ψυχής, συνειδητοποιήσαμε πόσοι πολλοί από εμάς που συνδεόμαστε με το χωριό, είτε λόγω καταγωγής, είτε γιατί αποκτήσαμε σπίτια εδώ μέσα στα χρόνια, έχουμε σχέση με την ψυχοθεραπεία. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες του τόπου, είπαμε ότι πρέπει να επιδιώξουμε να φέρουμε κι άλλους συναδέλφους εδώ, να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις, αλλά και κόσμο που θα επωφεληθεί βαθειά από ένα τέτοιο άνοιγμα και μοίρασμα».

Εξηγήστε μας πιο αναλυτικά το θέμα: «Χείρων Κένταυρος: Μύθος, Τράυμα, Θεραπεία».

Χείρων: ο θεραπευτής των τραυματισμένων ζώων που κατοικούν στο βουνό Πήλιο. Χρησιμοποιεί βότανα που βρίσκει στο φυσικό περιβάλλον του βουνού για να τα θεραπεύσει. Κένταυροι: υβριδικά μυθικά πλάσματα, μισά άλογα, μισοί άνθρωποι, που ζουν στις πλαγιές του Πηλίου. Μύθος: ένα ιδιαίτερο είδος ιστορίας που προσπαθεί να ερμηνεύσει κάποιες όψεις του κόσμου που μας περιβάλλει. Τραύμα: κάτι που αφήνει βαθύτατες πληγές και χρήζει ειδικευμένης φροντίδας, γιατί αλλιώς μπορεί να είναι απειλητικό για την υγεία. Θεραπεία: η ίαση, η επούλωση των πληγών μέσα στον χρόνο μέσα από κατάλληλη φροντίδα. Με δυο λόγια το φετινό θέμα στο Χωριό Ψ επεξεργάζεται τη σχέση θεραπευτή και θεραπευμένου, τη σημασία του μύθου και του συμβολισμού, καθώς και την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος στην αφήγηση και την επούλωση του τραύματος.

Πώς μπορεί να επηρεάσει το φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον δραστηριότητες σαν αυτές του Χωριού Ψ;

«Ολοι εμείς που ζούμε στις πόλεις έχουμε διαφορετική αίσθηση του χώρου και του χρόνου λόγω των ρυθμών της ζωής μας και των αποστάσεων. Εχουμε υπό μία έννοια χάσει την επαφή με το μέτρο, με τις πραγματικές μας ανάγκες, επικοινωνούμε πλέον μεταξύ μας μόνο εικονικά. Ενα περιβάλλον λιτό και ανεπιτήδευτό, στόχοι γήινοι, φυσικός πλούτος που προσφέρεται απλόχερα το ίδιο σε όλους, δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας, ισότητας και ηρεμίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα περιβάλλον καταλληλότερο για να συνυπάρξουν άνθρωποι και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά».

Τι θα θέλατε, ιδανικά να νιώθει φεύγοντας από τις Πινακάτες όποιος συμμετείχε στη συνάντηση ;

«Κάτι που είναι τόσο απλό, αλλά συνάμα και απίστευτα δύσκολο: να νιώσει ουσιαστική “φροντίδα”. Θα προσέθετα να αισθανθεί φεύγοντας από το Χωριό Ψ ότι σε αυτή τη σύντομη συνάντηση ήρθε σε ουσιαστική επαφή με τον συνάνθρωπό του και με τη φύση».

Είναι εύκολο κατά τη γνώμη σας να καταφέρει κανείς να κάνει ψυχοθεραπεία σε μια συνθήκη εντελώς διαφορετική από εκείνη που έχει συνηθίσει;

«Πρώτα απ’όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει να ψυχοθεραπευτεί σε πέντε ή δέκα μέρες. Οποιος συμμετέχει στο Χωριό Ψ θα πάρει απλώς μια γεύση μιας διαφορετικής προσέγγισης, όπου το φυσικό περιβάλλον γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας. Μπορεί να συγκριθεί ένας εσωτερικός χώρος, ένα κλειστοφοβικό δωμάτιο μιας πολυκατοικίας ή μια πολύβουη αίθουσα ενός συνεδρίου, με μια αυλή, την πλαγιά ενός κατάφυτου από πλατάνια λόφου ή ένα με ένα ξέφωτο πλημμυρισμένο από ήχους και μυρωδιές της φύσης που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις;».

Περισσότερα στο www.village-psy.gr