Η Γιακολίν Βίνκε εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα πριν από δεκαοκτώ χρόνια, λίγο μετά τη γέννηση του δεύτερου γιου της, μαζί με τον σύζυγό της, τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Δεν πέρασε πολύς καιρός οπότε η ολλανδικής καταγωγής οικονομολόγος άρχισε να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία στα οποία διέμενε κατά τη διάρκεια των διαφόρων οικογενειακών αποδράσεων από την Αθήνα το καλοκαίρι. Δεν την ενδιέφεραν τα μεγάλα ξενοδοχεία στα δημοφιλή πολυσύχναστα μέρη, αλλά τα μικρά καταλύματα σε προορισμούς εκτός των blockbuster του ελληνικού τουρισμού. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, το ενδιαφέρον της για τα μικρά ξενοδοχεία στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά έσβηνε. Κυκλοφόρησε τρία βιβλία-οδηγούς με αυτό ακριβώς το θέμα, ενώ από το 2003 διαχειρίζεται ένα δραστήριο, πλούσιο website που λειτουργεί ως βάση δεδομένων για τους ταξιδιώτες οι οποίοι αναζητούν κάτι πιο ζεστό και οικείο από τις μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων στις τουριστικές περιοχές. Και απάντησε με προθυμία και όρεξη στις ερωτήσεις του BHMAgazino για το άγνωστο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού.
πηγή: Julia Klimi

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα μικρά ξενοδοχεία στην Ελλάδα; «Αφότου μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Ελλάδα, στις αποδράσεις μας είχαμε βρει κάποια θαυμάσια μικρά καταλύματα για να μείνουμε. Ηταν μια νέα και συναρπαστική τάση: μικρά ξενοδοχεία με χαρακτήρα και γοητεία. Υπέροχα αναπαλαιωμένα ιστορικά κτίρια, παλιά οικογενειακά ακίνητα, ακόμη και κάποια νεόδμητα με πολύ προσεγμένη διακόσμηση. Παραδοσιακά, καλόγουστα, σε ύφος country, απλά με πινελιές τέχνης, πιο μοντέρνα… όλα τα είδη. Τα πρωινά που προσέφεραν εκτείνονταν από τα απολύτως απαραίτητα έως αληθινές πανδαισίες, με πολλά φρέσκα προϊόντα, σπιτικές μαρμελάδες, τοπικές σπεσιαλιτέ και χειροποίητες νοστιμιές. Γίνονταν ολοένα και πιο άνετα (εξαιρετικά στρώματα, υπέροχα μπάνια, κοινόχρηστοι χώροι που χαίρεσαι να ζεις…) και το service δεν πήγαινε πίσω (προσωπικό φιλικό και ολοένα και περισσότερο επαγγελματικό). Το μόνο πράγμα που έλειπε ήταν μια αξιόπιστη πηγή που θα βοηθούσε κάποιον να ανακαλύψει όλα αυτά τα μικρά διαμάντια».

Το Zakspitaki Bed & Breakfast στα Καγκάτικα των Παξών

Οπότε αρχίσατε να ασχολείστε πιο συστηματικά… «Το πρώτο βιβλίο μου (εκδόθηκε το 2002) αναπλήρωσε ακριβώς αυτό το κενό. Και δεν ήμουν η μόνη με τέτοιο ενδιαφέρον. Το βιβλίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ. Κάτι που είχε αρχίσει περίπου ως αστείο, ως ένα ταπεινό χόμπι, εξελίχθηκε σε αληθινό πάθος και σχεδόν σε πλήρη απασχόληση. Το πρώτο site μου βγήκε στον «αέρα» το 2004 και το δεύτερο βιβλίο μου κυκλοφόρησε το 2006. Δύο χρόνια αργότερα, ανανέωσα την ιστοσελίδα μου και το 2013 κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο μου με 222 μικρά ξενοδοχεία. Πλέον, η σελίδα μου περιλαμβάνει μια επιλογή περίπου 100 ξενοδοχείων που μπορεί να βρει κάποιος στο βιβλίο μου, καθώς και νέες ανακαλύψεις. Αυτά είναι κάποια από τα πιο καταπληκτικά μέρη όπου έχω βρεθεί».

To Tainaron Blue Retreat έξω από τη Βάθεια της Μάνης

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα ξενοδοχεία στον οδηγό σας; «Είμαι σίγουρα εξαιρετικά επιλεκτική αλλά δεν υπάρχει κάποια λίστα με κριτήρια. Ακολουθώ το ένστικτό μου… Η αισθητική του μέρους θέλω να με εντυπωσιάσει. Το καλωσόρισμα εκεί πρέπει να είναι ειλικρινές. Φυσικά εκτιμώ λίγη πολυτέλεια (και ποιος δεν την εκτιμά;), αλλά η καθαριότητα και η άνεση μου αρκούν. Δεν χρειάζομαι ένα πελώριο πρωινό, αλλά εκείνο που θα μου προσφέρεται θα πρέπει να είναι υγιεινό και νόστιμο. Δεν αναζητώ την τελειότητα, αλλά κάτι να μου κάνει κλικ, την προσωπική πινελιά, τον υπέροχο ιδιοκτήτη, την ειδυλλιακή τοποθεσία, τα μικρά πράγματα που κάνουν ένα ξενοδοχείο ή έναν ξενώνα να ξεχωρίζει. Και είμαι τόσο ευχαριστημένη που τα βρήκα όλα αυτά στην Ελλάδα. Αισθάνομαι προνομιούχα που έχω βρεθεί σε θέση να εξερευνήσω κάθε γωνιά αυτής της χώρας, η οποία δεν σταματά να με ενθουσιάζει».

Τι εθνικότητας είναι το κοινό σας; Ποιοι δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μικρά ξενοδοχεία στην Ελλάδα; «Η σελίδα μου έχει επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Αυτή την περίοδο περίπου το 20% έρχεται από την Ελλάδα, 20% από την Αγγλία και 10% από άλλες αγγλόγλωσσες χώρες. Περί το 40% των επισκεπτών μπαίνει από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Είναι επίσης δημοφιλές στους Ισραηλινούς, οι οποίοι ταξιδεύουν συχνά εκτός τουριστικής σεζόν και πέρα από τα τουριστικά μέρη. Τέλεια! Γενικώς, με προτιμούν ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν τη λιγότερο γνωστή Ελλάδα και συχνά συμβουλεύω εκείνους που έρχονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά και θέλουν να δουν κάτι περισσότερο από τον Παρθενώνα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη».

Ανακαλύψτε τα Jacoline’s Small Hotels in Greece στην ιστοσελίδα www.smallhotelsingreece.com.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ