«Το καλό που σας θέλω, να σας αρέσει» μας λέει αστειευόμενος ο 39χρονος σουηδός ηθοποιός Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ (γνωστός και από την τηλεοπτική σειρά του HBO «True Blood») ο οποίος υποδύεται τον Ταρζάν στην ταινία «The Legend of Tarzan», λίγο προτού αρχίσει η προβολή. Αν και η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα αρχίσει να προβάλλεται αρχές Ιουλίου, πληροφορούμαστε ότι πρόκειται να δούμε αποκλειστικές σκηνές –διάρκειας 20 λεπτών.
Τα φώτα σβήνουν και μεταφερόμαστε στα βάθη της αφρικανικής ζούγκλας, όπου μια ομάδα από γορίλες σώζει τον μικρό Ταρζάν, παρά τις επιφυλάξεις του αρχηγού τους. Αν αργότερα δεν μας αποκάλυπταν ότι τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα κινηματογραφικά στούντιο της Warner Bros. στο Γουότφορντ της Αγγλίας, δύσκολα θα μας περνούσε από το μυαλό ότι η ζούγκλα που είδαμε δεν ήταν αληθινή. Τα τεραστίων διαστάσεων σκηνικά περιλάμβαναν αληθινά δέντρα και γρασίδι που έφτασε από την Αφρική, καθώς και ένα ποτάμι, βουνά και μικρά χωριά.
Ακολουθεί μια σκηνή δράσης με τον Σκάρσγκαρντ και τον Σάμιουελ Τζάκσον: «Πώς μπορεί κανείς να σταματήσει ένα τρένο που τρέχει με 65 χιλιόμετρα την ώρα;» ρωτάει ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Τζάκσον. «Με τη βαρύτητα» απαντάει ο Ταρζάν καθώς «βουτάει» από έναν απόκρημνο βράχο και προσγειώνεται επάνω σε ένα δέντρο.
Στις επόμενες σκηνές γνωρίσαμε τον «κακό» της ταινίας, Καπετάνιο Ρομ (τον υποδύεται ο δις βραβευμένος με Οσκαρ αυστριακός ηθοποιός Κρίστοφ Βαλτς), που έχει απαγάγει την Τζέιν (Μάργκο Ρόμπι, γνωστή από την ταινία «Ο λύκος της Wall Street»), με απώτερο σκοπό να αιχμαλωτίσει τον Ταρζάν, ενώ ακολούθησαν και άλλες σκηνές δράσης, με ιδιαίτερα εντυπωσιακή την τελευταία, στην οποία χιλιάδες ζώα εισβάλλουν αφηνιασμένα σε ένα χωριό.
Στον «Θρύλο του Ταρζάν», που σκηνοθέτησε ο Βρετανός Ντέιβιντ Γέιτς (των τελευταίων τεσσάρων ταινιών Χάρι Πότερ), η ιστορία ξεκινά στο βικτωριανό Λονδίνο. Ο Ταρζάν έχει από καιρό εγκαταλείψει τις άγριες συνθήκες της ζούγκλας για μια «πολιτισμένη» ζωή ως λόρδος Γκρέιστοουκ με την αγαπημένη σύζυγό του Τζέιν. Τώρα, όμως, καλείται να επιστρέψει στο Κονγκό ως απεσταλμένος του Κοινοβουλίου, χωρίς να γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα αποτελεί πιόνι σε μια σκοτεινή υπόθεση, πίσω από την οποία βρίσκεται ο δολοπλόκος Καπετάνιος Ρομ. Εκτός από τον Σάμιουελ Τζάκσον, το καστ συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, οι Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Τζιμόν Χουνσού και Τζον Χερτ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους βασικούς συντελεστές της κινηματογραφικής περιπέτειας, ο Ντέιβιντ Γέιτς μίλησε με ενθουσιασμό για τους λόγους που τον έκαναν να σκηνοθετήσει την ταινία. «Το να σκηνοθετήσεις μια ταινία σημαίνει να αφιερώσεις δύο –ή και περισσότερα –χρόνια από τη ζωή σου. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο τι θα επιλέξεις. Αφού τελείωσα από τον «Χάρι Πότερ», μου έστελναν συνέχεια παρόμοια σενάρια. Οταν ήρθε στα χέρια μου το σενάριο για τον «Θρύλο του Ταρζάν», πίστευα πως θα ήταν κάτι προβλέψιμο, αλλά με ξάφνιασε. Ηταν μια επική, ρομαντική ιστορία, με κάποιες παλιομοδίτικες ευαισθησίες, αλλά παράλληλα έθιγε θέματα που μας αφορούν σήμερα –όπως, για παράδειγμα, η σχέση μας με τη φύση. Επίσης, είχε πολύ χιούμορ και έτσι δεν μπόρεσα να αντισταθώ».
Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ είχε πιο «ιδιοτελή» κίνητρα για να παίξει τον Ταρζάν, καθώς ήθελε να εντυπωσιάσει τον πατέρα του (σ.σ.: πρόκειται για τον διάσημο ηθοποιό Στέλαν Σκάρσγκαρντ). «Ο πατέρας μου είναι φανατικός των ταινιών του Ταρζάν. Στα νιάτα του πήγαινε κάθε Σαββατοκύριακο στο σινεμά για να δει τις ταινίες του Ταρζάν με τον Τζόνι Βαϊσμίλερ. Αργότερα, όταν ήμουν μικρός, αρχίσαμε να τις βλέπουμε μαζί και ερωτεύτηκα και εγώ αυτόν τον κόσμο. Οταν, λοιπόν, μου προτάθηκε ο ρόλος, σκέφτηκα πως ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τον εντυπωσιάσω! Οταν του το είπα, ήταν ενθουσιασμένος». Ο Σκάρσγκαρντ παραδέχτηκε πως, όπως και στον Γέιτς, αυτό που του άρεσε ήταν ότι το σενάριο διέψευσε τις προσδοκίες του. «Ο Ταρζάν είναι ένας πασίγνωστος χαρακτήρας. Η ιστορία του έχει ειπωθεί εκατοντάδες φορές. Ξεκίνησα να διαβάζω την πρώτη σελίδα περιμένοντας να τον δω στη ζούγκλα, αλλά αντιθέτως τον είδα με κοστούμι, να πίνει τσάι με τον πρωθυπουργό –ένας τέλειος βικτωριανός τζέντλεμαν. Το ταξίδι του στην ταινία είναι το αντίστροφο από αυτό που ήδη ξέρουμε. Ο «Θρύλος του Ταρζάν» δεν πραγματεύεται το πώς ο Ταρζάν θα καταφέρει να δαμάσει το ζώο μέσα του, γιατί όταν τον συναντάμε το έχει ήδη καταφέρει. Ζει μια πολιτισμένη ζωή με τη γυναίκα του στο Λονδίνο, αλλά κάτι του λείπει. Αυτή η εσωτερική μάχη είναι κάτι που όλοι μας νιώθουμε. Είμαστε άνθρωποι, αλλά παράλληλα έχουμε αρχέγονα ένστικτα. Μου αρέσουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως «Ο Πόλεμος των άστρων», γιατί σε βοηθούν να αποδράσεις σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από τον δικό σου. Ο «Θρύλος του Ταρζάν» κάνει ακριβώς αυτό».
Εκτός από πρόγραµµα σκληρής γυμναστικής και διατροφής, ο Σκάρσγκαρντ ακολούθησε και τις συμβουλές του καταξιωμένου βρετανού χορογράφου Γουέιν Μακ Γκρέγκορ, ο οποίος επί δύο μήνες ήταν κάθε μέρα στα γυρίσματα. «Η σωματικότητα του ρόλου ήταν κεφαλαιώδης. Από το να ζει σαν άγριο ζώο στη ζούγκλα, ο Ταρζάν έχει καταφέρει να παίζει άψογα τον ρόλο του πολιτισμένου λόρδου. Παρ’ όλα αυτά, η πραγματική του φύση ζει ακόμη μέσα του και υπάρχουν στιγμές που το προδίδει ο τρόπος με τον οποίο κινείται».
Οσο για την 25χρονη Μάργκο Ρόμπι, αυτό που τη γοήτευσε περισσότερο ήταν ο χαρακτήρας της Τζέιν. «Είναι μια πολύ ανεξάρτητη γυναίκα, αλλά και ερωτευμένη με τον άνδρα της. Εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον, αλλά παράλληλα είναι δυνατοί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο: ο Ταρζάν σωματικά και εκείνη συναισθηματικά. Στην ταινία υπάρχει συνέχεια ένταση, που προκύπτει όχι μόνο από τις σκηνές δράσης αλλά και από τις σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες. Κατά έναν περίεργο τρόπο, αν και η Τζέιν είναι αιχμάλωτη, αισθανόμουν πως ο Ταρζάν είναι αυτός που κινδυνεύει και όχι εκείνη».
Για τον Γέιτς, η ταινία δεν είναι απλώς μια εντυπωσιακή ταινία δράσης: «Είναι μια περιπέτεια, αλλά με μια μεγάλη ιστορία αγάπης στον πυρήνα της. Γιατί, πάνω απ’ όλα, πρόκειται για δύο ανθρώπους που καταφέρνουν να σώσουν ο ένας τον άλλον με τη δύναμη της αγάπης».
Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 7 Ιουλίου, σε 2D και 3D, από την Tanweer.

Εδώ μπορείτε να δείτε το trailer της ταινίας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ