Από τις 9 έως τις 15 Μαΐου στο Bios θα διεξαχθεί το εφετινό Bob Theatre Festival (www.bobfestival.gr), ένας αθηναϊκός καλλιτεχνικός θεσμός που λειτουργεί ως ολοζώντανο και παιχνιδιάρικο πλαίσιο επανάληψης (αλλά και πρώτης παρουσίασης) της δουλειάς αξιόλογων, εμπνευσμένων, νεανικών θεατρικών ομάδων. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Σαρακατσάνης της ομάδας AbΟvo (η οποία ίδρυσε το φεστιβάλ και το συνδιοργανώνει αυτή τη χρονιά με τους 4Frontal) απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με το παρόν και το μέλλον της δημιουργικής πρωτοβουλίας.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη συνεισφορά του Bob Theatre Festival στο θεατρικό γίγνεσθαι της Αθήνας; Ποια στιγμή του θα ξεχωρίζατε απολύτως υποκειμενικά; «Στόχος του φεστιβάλ είναι να ανακατέψει και να πολλαπλασιάσει το κοινό των νεανικών θεατρικών ομάδων. «Πακετάροντας» όλες τις παραστάσεις μαζί σε ένα ελκυστικό φεστιβάλ διευκολύνουμε τη διάχυση των θεατών από τη μία παράσταση στην άλλη, πράγμα που ίσως να μη γινόταν τόσο εύκολα μέσα στη σεζόν. Παράλληλα, όμως, το Bob έχει γίνει σημείο αναφοράς και για τις ίδιες τις ομάδες. Είναι πλέον η οικογενειακή γιορτή του νεανικού θεάτρου. Μια μεγάλη γιορτή, 3.000 θεατών, που ενισχύει την ταυτότητα του θεάτρου αυτού αλλά και την αυτοπεποίθηση των ομάδων που συμμετέχουν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρώτο Bob, το 2008. Δεν ξέραμε αν θα πετύχει το φεστιβάλ, αλλά μέρα με την ημέρα βλέπαμε τον κόσμο να συρρέει όλο και πιο μαζικά. Θυμάμαι το τελευταίο Σαββατοκύριακο, το κοινό να έχει σχηματίσει μια τεράστια ουρά που ξεκινούσε από το ταμείο του θεάτρου Χώρα, συνέχιζε στον δρόμο και κατέληγε σχεδόν στο τέλος του οικοδομικού τετραγώνου».

«Μίχαελ Κόλχαας – Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου» από την Ομάδα Θεάτρου «Τρις».

Τι δεν θα έπρεπε με τίποτα να χάσουν αυτή τη χρονιά οι θεατές; «Εφέτος o διαγωνισμός Scratch Night έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή που είχαμε ποτέ, με 19 ομάδες! Περιμένουμε, λοιπόν, μια τεράστια ποικιλία ιδεών και εκτελέσεων! Καθημερινά, από τις 18.30 μέχρι τις 21.00, οι ομάδες θα παρουσιάζουν το Scratch τους σε προκριματικούς, ημιτελικούς και τελικό».

Θα μπορούσατε να περιγράψετε την ατμόσφαιρα του φεστιβάλ με μία μόνο λέξη; «Γιορτή!».

Πώς θα θέλατε να εξελιχθεί μελλοντικά; «Του χρόνου το Bob Theatre Festival θα διοργανωθεί για δέκατη συνεχή χρονιά. Θέλουμε το φεστιβάλ να μεγαλώσει. Να φιλοξενεί ακόμη μεγαλύτερες παραστάσεις, από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, να αποκτήσει παράλληλα έναν πιο σαφή εκπαιδευτικό χαρακτήρα με εργαστήρια και σεμινάρια και, φυσικά, να προσελκύσει ακόμη περισσότερους θεατές».
Γιατί επιλέξατε τον Γιώργο Νανούρη ως τιμώμενο πρόσωπο αυτής της διοργάνωσης; «Ο Γιώργος Νανούρης είναι ένας ιδιαίτερος δημιουργός που ανεβάζει παραστάσεις με το δικό του, ξεχωριστό στυλ, εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. Πάντα με ελάχιστα μέσα, και χωρίς συμπλέγματα γι’ αυτό, φροντίζει να αναδεικνύει το κείμενο και το νόημα των παραστάσεών του. Εφέτος λοιπόν, με την «Κατερίνα», κατάφερε να τοποθετήσει μια τέτοια παράσταση ανάμεσα στις εμπορικές επιτυχίες της χρονιάς. Το κατόρθωμα αυτό είναι σπουδαίο και τον τιμούμε επειδή θέλουμε να αποτελέσει παράδειγμα προς όλες τις νεότερες ομάδες».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ