Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Την περασμένη Πέμπτη, όπως ήταν προγραμματισμένο, στην αρχαία Ολυμπία άναψε η ολυμπιακή φλόγα που αναμένεται να φτάσει στις 5 Αυγούστου στο ιστορικό στάδιο Μαρακανά, για να σημάνει την έναρξη των 31ων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης Ιστορίας. Καθώς η ζωή θα συνεχίζεται κανονικά μέχρι τότε, μη θεωρήσετε αυτονόητη και απόλυτα φυσιολογική τη συμμετοχή ελλήνων αθλητών σε αυτούς τους Αγώνες. Πολύ περισσότερο τη δυνατότητα διάκρισής τους. «Ο πρωταθλητισμός είναι επιστήμη και δεν χτίζεται με πορτοκαλάδες και μακαρόνια» επισημαίνει ο πρωταθλητής του στίβου Λυκούργος Τσάκωνας. Η συμμετοχή σε μια ολυμπιακή διοργάνωση προϋποθέτει την τέλεια προετοιμασία. Εξοπλισμός, φυσιοθεραπείες, συμπληρώματα διατροφής, προπονήσεις στο εξωτερικό είναι τα βασικά προαπαιτούμενα μιας προετοιμασίας συγκρίσιμης με αντίστοιχες αθλητών μεγάλων χωρών.

Στην προσπάθεια αυτή, το ελληνικό κράτος παρείχε ανά τετραετία από τον προϋπολογισμό του το λεγόμενο «ολυμπιακό κονδύλι». Την τετραετία 2005-2008, για την προετοιμασία των αθλητών για τους Αγώνες του Πεκίνου, δόθηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ. Για την επόμενη τετραετία, 2009-2012, με στόχο τους Αγώνες του Λονδίνου, προβλέφθηκε το ίδιο ποσό. Το 2009, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), ως διαχειριστής του κονδυλίου, έλαβε 8 εκατομμύρια ευρώ και από τότε ακαριαία το κράτος σταμάτησε να επιχορηγεί την ολυμπιακή προετοιμασία. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις αθλητών που έφτασαν στο γραφείο του Σπύρου Καπράλου, προέδρου της ΕΟΕ, για να ζητήσουν τη βοήθειά του. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις αθλητών που δήλωσαν πως βρίσκονται ένα βήμα προτού παρατήσουν την προετοιμασία τους, συχνά ακόμη και για βιοποριστικούς λόγους. «Η ανεύρεση χορηγών δεν είναι εύκολη υπόθεση στη σημερινή συγκυρία. Χρησιμοποίησα για πρώτη φορά προσωπικές επαφές, απευθύνθηκα σε φίλους και γνωστούς για να ζητήσω την οικονομική ενίσχυση των αθλητών μας».
Με δική του πρωτοβουλία από την άμισθη θέση του προέδρου της ΕΟΕ υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Ρίο 2016». Ενα τριετές (2014-2016) πρόγραμμα στο οποίο 30 «υιοθέτες» (εταιρείες, φορείς και ιδιώτες) «υιοθέτησαν» μέχρι σήμερα περί τους 57 αθλητές, παρέχοντάς τους όσα χρειάζονται για την καλύτερη δυνατή ολυμπιακή προετοιμασία. Μεταξύ των εταιρειών συγκαταλέγονται η Genesis Pharma, που «υιοθέτησε» την πρωταθλήτρια της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας Κέλλυ Αραούζου, η Ernst & Young, η οποία στηρίζει την προσπάθεια του 29χρονου Κώστα Δουβαλίδη στα 110 μ. με εμπόδια, η Εθνική Τράπεζα, που στέκεται στο πλευρό των μελών των ομάδων κωπηλασίας (Σοφία Ασουμανάκη και Κατερίνα Νικολαΐδου στο διπλό σκιφ και Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Τζιάλλας, Γιάννης Τσίλης και Διονύσης Αγγελόπουλος στην τετράκωπο ανδρών), η ΜΕΤΚΑ, που βρίσκεται δίπλα στους ιστιοπλόους Βύρωνα Κοκκαλάνη και Τζέλη Σκαρλάτου, και η Noxzema, η οποία υποστηρίζει την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών. «Για πρώτη φορά, μάλιστα, η επαφή και η συνεργασία μεταξύ χορηγού και αθλητή γίνονται απευθείας και χωρίς μεσάζοντες. Οι χορηγοί είχαν πάντα στο μυαλό τους ότι τα χρήματα μπορεί να μην κατέληγαν εκεί που πρέπει, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΟΕ. Οταν το κράτος αδυνατεί, η ιδιωτική πρωτοβουλία για έναν τέτοιο σκοπό θεωρείται επιβεβλημένη, όχι όμως και αυτονόητη. Τίποτα δεν υλοποιείται μαγικά.

Στον δρόμο για το Ρίο βρίσκονται σήμερα, έχοντας λάβει το εισιτήριο της πρόκρισης, συνολικά 63 έλληνες αθλητές. Σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, μέχρι τον Ιούλιο ίσως φτάσουν τους 90. Η πιο ολιγομελής ελληνική ολυμπιακή αποστολή μετά τους Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Αυτή τη φορά, όμως, αν και μικρότερη, είναι καλύτερα προετοιμασμένη και ταξιδεύει στοχευόμενα για διακρίσεις. Επιβεβαίωση οι επιτυχίες των ελλήνων αθλητών σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα το τελευταίο διάστημα, πολλές από τις οποίες μένουν στην αφάνεια της επικαιρότητας, αφού δεν προέρχονται από τα δημοφιλή στη χώρα μας αθλήματα.
Βλέποντας τις περιπτώσεις των συνολικά 23 αθλητών από 15 διαφορετικά αγωνίσματα που μίλησαν στο BHMAgazino για την πορεία τους προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, προκύπτει μια κοινή και ενδιαφέρουσα πτυχή της δικής τους πραγματικότητας. Αρκετά αποκομμένη από εκείνη των περισσότερων Ελλήνων. Οι αθλητές αυτοί, χωρίς την ελπίδα των μεγάλων προνομίων του παρελθόντος, βιώνουν, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, μια δημιουργική απομόνωση. Σε ένα από κάθε άποψη απαισιόδοξο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, με τα αρνητικά γεγονότα της επικαιρότητας να διαδέχονται με καταιγιστικό ρυθμό το ένα το άλλο, καταθέτουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, σε μια προσπάθεια να μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο. Σαν μια διαδρομή με ακουστικά στα αφτιά, που τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες παρέχει μια «αεροστεγή πραγματικότητα» έξω από ειδήσεις που αφορούν μειώσεις μισθών και αυξήσεις φορολογίας, με σημείο τερματισμού το photo finish του Ρίο. Στην ίδια συχνότητα βρίσκεται και ο πρωταθλητής του στίβου στα 110 μέτρα με εμπόδια, Κώστας Δουβαλίδης. Προπονείται εκτός Αθηνών, δεν κατάφερε να συμμετάσχει στη φωτογράφιση του σημερινού τεύχος, μίλησε όμως για τη δική του προολυμπιακή πορεία. «Είναι πολύ λεπτή η γραμμή που χωρίζει την παρατήρηση του έξω κόσμου από την αφοσίωση στον στόχο μιας ολυμπιακής προετοιμασίας. Είναι η τρίτη συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Με τη συμβολή του χορηγού μου μπορώ να οργανώσω μια προετοιμασία ισάξια με εκείνες αθλητών υψηλού επιπέδου».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όταν το 2009 ανατέθηκε στη Βραζιλία και στο Ρίο ντε Τζανέιρο η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, η χώρα του νότιου ημισφαιρίου αποτελούσε μια ανερχόμενη υπερδύναμη. Σήμερα, 102 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πολιτικούς κλυδωνισμούς. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι επενδύσεις μειώνονται, ενώ ο βρετανικός «Guardian» προβλέπει τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα από το 1930. Μόλις την περασμένη Κυριακή η Κάτω Βουλή της χώρας ενέκρινε την αποπομπή της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ενώ η Γερουσία πλέον αναλαμβάνει να αποφανθεί τελεσίδικα τον Μάιο για την οριστική ή μη αποπομπή της. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Ρίο, Κάρλος Νούζμαν, δηλώνει πως είναι η πρώτη διοργάνωση όπου δεν θα χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των Αγώνων, διπλασιάζοντας σε σύγκριση με το Λονδίνο, τον αριθμό του προσωπικού ασφαλείας σε 85.000 άτομα, και προβλέποντας μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την αποφυγή μολύνσεων από τον ιό Ζίκα. Το βραζιλιάνικο κοκτέιλ είναι απρόσμενα εκρηκτικό. Πολύ ισχυρότερο από την παραδοσιακή γλυκιά καϊπιρίνια που θα γνωρίσει μεγάλες δόξες τις ημέρες και τις νύχτες αθλητών και φιλάθλων, όταν θα εφαρμόζουν το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016: «Ζήσε το πάθος σου».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ