«Γερμανία, Δημοκρατία της Βαϊμάρης, λίγο προτού ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Τσερλίνε, η γριά υπηρέτρια του σπιτιού της βαρόνης Ελβίρας, πέρασε όλη της τη ζωή υπηρετώντας την και ζώντας στη σκιά της. Ερωτεύτηκε αυτούς που ερωτεύτηκε και εκείνη, μεγάλωσε το νόθο παιδί της, γέρασε και συνεχίζει να ζει μέσα σε ένα κλειστό σπίτι, που μοιάζει να εγκυμονεί το κακό και να κατατρώει τους ενοίκους του. Ολόκληρη η ζωή της είχε ως σημείο αναφοράς την κυρία της και τρεφόταν από ματαιωμένες δυνατότητες και κρυφούς εραστές. Οσο όμως και αν υπήρξε ικανή, η Τσερλίνε ξέρει πως η ζωή δεν στέκεται γενναιόδωρη απέναντι στις υπηρέτριες». Την πρώτη φορά που ανέβηκε η μορφή της Τσερλίνε στο θεατρικό σανίδι της Αθήνας το ημερολόγιο έδειχνε 1991. Στο Απλό Θέατρο παρουσιάστηκε ο μονόλογος που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας με ηθοποιό την Αλέκα Παΐζη. Ενα κείμενο πρόζας ήταν εκείνο, συγκεκριμένα το πέμπτο κεφάλαιο από το μυθιστόρημα «Οι αθώοι» του Χέρμαν Μπροχ.
Εφέτος, η ιστορία της Τσερλίνε θα ζωντανέψει στο Θέατρο οδού Κεφαλληνίας με πρωταγωνίστρια την Μπέττυ Αρβανίτη. Σκηνοθέτης, ο Γιάννης Καλαβριανός. «Εχω συνεργαστεί με κάποιους από τους πιο καταξιωμένους, ενδιαφέροντες σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, και ήθελα πάντα πάρα πολύ να συνεργαστώ και με έναν νεότερο άνθρωπο γιατί πιστεύω πάρα πολύ σε αυτή την αμφίδρομη ανταλλαγή. Χάρη στη συνύπαρξη ενός ανθρώπου που έχει εμπειρία πολλών ετών με κάποιον πιο νέο κερδίζουν και οι δύο πολλά. Παρακολουθώντας τη δουλειά του τα τελευταία χρόνια ήξερα πως με ενδιέφερε πολύ ο Γιάννης Καλαβριανός. Στην αρχή σκεφτόμασταν να συνεργαστούμε για τον μονόλογο της Τσερλίνε, στη συνέχεια έγινε η διασκευή του μυθιστορήματος από τον Στρατή Πασχάλη, η οποία ζωντανεύει και τους υπόλοιπους χαρακτήρες που αναφέρονται» εξηγεί η Μπέττυ Αρβανίτη.
Ο τίτλος αυτής της δουλειάς; «Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών». Για τη γνωστή ηθοποιό υπήρχε και άλλος λόγος που ήθελε να καταπιαστεί με το συγκεκριμένο έργο. «Ο Μπροχ με ενδιέφερε πολύ ως συγγραφέας». Για την ερμηνεία της στο έργο «Πριν την αποχώρηση» του επίσης Αυστριακού Τόμας Μπέρνχαρντ είχε άλλωστε τιμηθεί με το βραβείο Μαρίκα Κοτοπούλη. Υπάρχει όμως και μια πρόκληση σε αυτόν τον ρόλο. Η Τσερλίνε δεν είναι καθόλου συμπαθής. «Οι χαρακτήρες που είναι συμπαθείς και ανώδυνοι δεν είναι συνήθως πολύπλοκοι. Αυτού του είδους οι ψυχισμοί έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από οτιδήποτε άλλο βατό και γλυκό. Χρειάζεται να κάνεις πολύ μεγαλύτερη διαδρομή ως ηθοποιός για να τους «βρεις»».
info:

«Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών»: Θέατρο οδού Κεφαλληνίας, από τις 28/10 έως τις 30/12.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ