Στα χρόνια της κρίσης, το όνομα της Μαρίν Λεπέν έχει συνδεθεί με την άνοδο της Ακροδεξιάς όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία σε πολλές κυβερνήσεις στη Γηραιά Ηπειρο –και υπερατλαντικά –κυρίως σχετικά με το μέλλον της ΕΕ και τηςευρωζώνης.
Η Μαρίν Λεπέν, με την ικανότητα της έντεχνα καλυμμένης ακραίας ρητορικής της, εκμεταλλεύεται την πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία, καθώς και τον φόβο των Γάλλων, και έχει καταφέρει να βρεθεί μια ανάσα από το κατώφλι της εξουσίας, απειλώντας επί ίσοις όροιςτην πολιτική ελίτ της Γαλλίας.
Το ΒΗΜΑgazino συνάντησε τη γεννημένη στις 5 Αυγούστου 1968 Λεπέν, μια ημέρα μετά τις ελληνικές εκλογές. Η αμφιλεγόμενη πολιτικός, που μεγάλωσε στα αριστοκρατικά προάστια του Παρισιού Νεϊγί-σιρ-Σεν και Σεν Κλου, ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Δήλωσε απογοητευμένη από τον Αλέξη Τσίπρα που «πρόδωσε τους Ελληνες», αλλά στηρίζει τον Πάνο Καμμένογιατί, όπως δηλώνει, «ταιριάζουν οι ιδεολογίες μας».

Made in France H Μαρίν Λεπέν, τον Σεπτέμβριο του 2014, φωτογραφίζεται με κόκκινα γυαλιά που έχουν κατασκευαστεί στη Γαλλία. Στη συνέντευξή της στο ΒΗΜΑgazino επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο για θέματα οικονομίας όσο και μεταναστευτικής πολιτικής. Φωτογραφία: abaca/visualphotos.gr

Το πραγματικό της όνομα, όπως δηλώθηκε στο ληξιαρχείο, είναι Μάριον Αν Περίν, αλλά χρησιμοποιεί το βαφτιστικό τηςΜαρίν, για να είναισυμβατόμε την ιδεολογία που πρεσβεύει. Δικηγόρος στο επάγγελμα, μητέρα τριών παιδιών, παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές με στελέχη του κόμματός της. Ο τωρινός της σύντροφος, Λουί Αλιό, είναι το νούμερο δύο του Εθνικού Μετώπου. Οταν δεν ασχολείται με την πολιτική, περιποιείται τις γάτες και τον εαυτό της στα σπα της Ελβετίας.

Εχει σχέσεις αγάπης και μίσους με τον πατέρα της, το τσιγάρο και τα αγγλικά –όχι όμως με τη σαμπάνια, το καλό κρασί και τα δωδεκάποντα τακούνια, που τα φορά για να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος. Αγαπημένοι της συγγραφείς, ηΝτομινίκ Πιατ και οΣερζ Μοατί.Από πολιτικούς θαυμάζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και –πριν από το καλοκαίρι –τον Αλέξη Τσίπρα…
Ποιο είναι το σχόλιό σας για τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών και την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο στο παρελθόν υποστηρίξατε; «Επειδή δεν ανήκω σε κάποια σέχτα, τον Ιανουάριο έδωσα τα συγχαρητήριά μου στον Αλέξη Τσίπρα, για την εκλογή του, αν και το λιγότερο που μπορώ να πω είναι πως ιδεολογικά διαφωνούμε σε όλα. Είναι ακροαριστερός και εγώ δεν υπήρξα ποτέ ακροαριστερή. Του έδωσα συγχαρητήρια επειδή θεώρησα ότι είχε τη θέληση και τη βούληση να βγάλει την Ελλάδα από τη λιτότητα και τη σκλαβιά. Ε, λοιπόν, απογοητεύτηκα!».
Γιατί απογοητευτήκατε; «Πιστεύω ότι πρόδωσε τον ελληνικό λαό. Το λέω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και το είχα επαναλάβει μόλις έμαθα ότι παραβίασε τη βούληση του ελληνικού λαού μετά το δημοψήφισμα. Λυπάμαι, παρόλο που δεν ανήκει στον ιδεολογικό μου χώρο. Λυπάμαι γιατί είπε ψέματα, όπως ψέματα λέει και η άκρα Αριστερά στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι μπορούμε να αγωνιστούμε ενάντια στη λιτότητα διατηρώντας το ευρώ. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να πολεμήσουμε τη λιτότητα διατηρώντας το ευρώ. Το ευρώ και η λιτότητα είναι σιαμαία αδέλφια και δεν γίνεται να διαχωρίσουμε το ένα από το άλλο. Το ευρώ απέδειξε με την ελληνική κρίση ότι όχι μόνο είναι η καταστροφή μιας χώρας, αλλά είναι επίσης και η καταστροφή της Δημοκρατίας».
Ναι, αλλά επανεξελέγη… «Λοιπόν, ο κύριος Τσίπρας επανεξελέγη επειδή, υποθέτω, ήταν το «μικρότερο κακό», διότι οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι στο σύνολό του ο πολιτικός κόσμος της χώρας στέκεται… στα τέσσερα μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην τρόικα, στους δανειστές. Ο κόσμος πίστεψε ότι ήταν ο καλύτερος γιατί οι άλλοι ήταν στα τέσσερα κι αυτός γονατιστός. Αλλά είναι ίδιος με τους άλλους, από τη στιγμή που δεν πήρε τις γενναίες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει, όπως εξάλλου παραδέχθηκε ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης. Ομως το παραδέχθηκε πολύ αργά, όπως συμβαίνει με όλους τους πολιτικούς που λένε την αλήθεια, είτε επειδή παραιτήθηκαν είτε επειδή δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Κρίμα, γιατί θα έπρεπε να λένε την αλήθεια όταν βρίσκονται στην εξουσία. Ο κύριος Βαρουφάκης δεν το έπραξε αυτό. Είπε την αλήθεια, αλλά πολύ αργά».
Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα; «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί εξαιτίας της λιτότητας. Η χώρα σας δεν θα καταφέρει να βγει από τη λιτότητα. Θα την πνίξουν, θα την αποδυναμώσουν, θα τη βασανίσουν, σε βαθμό που να μην έχει τίποτε άλλο να προσφέρει, και τότε η Γερμανία θα δώσει εντολή να την πετάξουν έξω από την ΕΕ. Ομως η κρίση αγγίζει τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα αγγίξει όλον τον κόσμο. Για πολύ καιρό εδώ στη Γαλλία έλεγαν πως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα επειδή οι Ελληνες δεν δουλεύουν, δεν πληρώνουν φόρους. Ελεγαν ό,τι ήθελαν. Μάλιστα, οι γάλλοι οικονομολόγοι τα υποστήριζαν τονίζοντας πως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, εμείς είμαστε άλλο πράγμα, δεν μας αφορούν. Μετά, είπαν τα ίδια για την Πορτογαλία, την Ισπανία, πάντα έβρισκαν μια καλή δικαιολογία για να κατηγορήσουν τους άλλους.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ίδιες αιτίες προκαλούν τα ίδια φαινόμενα. Οποια και αν είναι η ισχύς μιας χώρας, αν της επιβάλλεται το ευρώ που καταστρέφει την ανταγωνιστικότητα σε συνάρτηση με τη λιτότητα, τότε δημιουργείται μια δίνη οικονομικής αποσύνθεσης που σε ρουφάει. Σε όποια χώρα και αν εφαρμόσουμε αυτή τη θεραπεία, θα αρρωστήσει. Η εν λόγω ευρωπαϊκή θεραπεία της λιτότητας αρρωσταίνει τις οικονομίες μας».
Οικογένεια Λεπέν Η Μαρίν Λεπέν, τον Μάιο του 2015, κάθεται σε απόσταση ασφαλείας από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί, τον οποίο έχει απομακρύνει από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε. «Θέλησα να σταματήσω τις απαράδεκτες προκλήσεις που πληγώνουν, όπως “τους φούρνους για τους Εβραίους”», λέει σήμερα στο ΒΗΜΑgazino.

Και τι προτείνετε; Αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής ή να τελειώνουμε με την Ευρώπη; «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Η ΕΣΣΔ μπορούσε να βελτιωθεί; Αν παίρναμε ως παράδειγμα την ΕΣΣΔ και θεσπίζαμε την πολιτική πολυφωνία, τη Δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου, την ιδιωτική περιουσία, η ΕΣΣΔ θα ήταν καλύτερη;

Η απάντηση είναι μία: Ναι. Αλλά δεν θα ήταν πια η ΕΣΣΔ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να βελτιωθεί καταργώντας αυτή την αθλιότητα του ελεύθερου ανταγωνισμού, που είναι ψέμα και δεν είναι καθόλου ελεύθερος, θεσπίζοντας τα σύνορα και δίνοντας στις χώρες την οικονομική και εθνική κυριαρχία τους; Η απάντηση και εδώ είναι μία: Ναι. Αλλά δεν θα είναι πια η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με την άκρα Αριστερά για την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ; Είτε με τη Χρυσή Αυγή; «Δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ με τη Χρυσή Αυγή. Δεν έχουμε και δεν θέλουμε να έχουμε καμία απολύτως επαφή.
Οσο για τους υπόλοιπους, είμαι διαθέσιμη να συζητήσω. Θεωρώ ότι η συζήτηση είναι κομμάτι της πολιτικής ζωής. Αν βεβαίως υπάρχουν πρόσωπα της άκρας Αριστεράς που οραματίζονται έξοδο από το ευρώ. Για την ώρα, δεν υπάρχουν, γιατί ο κύριος Ζαν-Λικ Μελανσόν (συμπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος στη Γαλλία) δεν είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ.
Αλλά αν υπάρχουν διανοούμενοι της άκρας Αριστεράς ή του Κέντρου ή της Δεξιάς που θέλουν να συζητήσουν το θέμα εξόδου από το ευρώ, εγώ είμαι απολύτως έτοιμη. Μπορώ να συμμετέχω σε συνεδριάσεις για αυτόν τον σκοπό στη Γαλλία ή στο εξωτερικό, επειδή θεωρώ ότι το ευρώ είναι ένας από τους κόμπους στο πρόβλημα της αναιμικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη εδώ και δέκα χρόνια. Είμαι έτοιμη να συζητήσω με όλον τον κόσμο, αν πρόκειται για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για την επιστροφή μας στο εθνικό μας νόμισμα, όμως μαζί με άλλες χώρες, διότι αυτό πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο».

Ποιο είναι το ανθρωπιστικό σχέδιο δράσης σας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Υπάρχει;
«Το γιγαντιαίο κύμα μετανάστευσης δημιουργήθηκε από τα ιστορικά και τραγικά λάθη που έγιναν από την ΕΕ αλλά και από τον Νικολά Σαρκοζί, στη Λιβύη και στη Συρία. Ολα με την υποστήριξη του Φρανσουά Ολάντ. Η κλειδαριά της πόρτας έσπασε, αλλά η πίεση ήταν ήδη παρούσα. Πιστεύω ότι η μόνη ανθρωπιστική πολιτική συνίσταται στο να οδηγηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι πίσω στις χώρες τους, όπως κάνει η Αυστραλία, και να δημιουργηθούν καταυλισμοί προσφύγων εκεί ή στις γειτονικές χώρες.
Εδώ και χρόνια λέω πως αντί να δίνετε το κακό παράδειγμα σε χιλιάδες ανθρώπους φέρνοντας σαπιοκάραβα με λαθρομετανάστες στην Ευρώπη, θα έπρεπε να τους οδηγείτε πίσω.
Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική. Αν η Γερμανία θέλει να υποδεχθεί 800.000 μετανάστες, ας το κάνει. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα επιθυμούσα να διακόψουμε την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Δεν επιθυμώ αυτούς που η Μέρκελ δεν θέλει επειδή ίσως δεν ανταποκρίνονται στις στρατιές των φτηνών εργατικών χεριών που θέλει να δημιουργήσει. Δεν θέλω αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.: οι μετανάστες και οι πρόσφυγες) να μπορούν να έρθουν αύριο εδώ, απαιτώντας το δικαίωμα να ζήσουν στη Γαλλία».
Mιλάτε με σκληρά λόγια για τους πρόσφυγες, τους οποίους αποκαλείτε λαθρομετανάστες. Εχετε ανθρώπινα αισθήματα απέναντί τους; Μπορείτε να τα μοιραστείτε μαζί μας; «Η πολιτική που ασκείται σήμερα είναι μια πολιτική που προκαλεί οδύνη σε όλον τον κόσμο και το δήλωσα την περίοδο της αναξιοπρεπούς εκμετάλλευσης της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν.
Το σημαντικό για έναν πολιτικό αρχηγό δεν είναι να κλαίει πάνω από τους νεκρούς, αλλά να εμποδίζει να υπάρξουν νέοι. Να εμποδίζει την πολιτική που πετάει χιλιάδες λαθρομετανάστες σε σάπια πλοία, ελπίζοντας ότι θα «αλιευθούν» από την ιταλική ή την ελληνική ακτοφυλακή ή τους λιγοστούς εργαζόμενους της FRONTEX. Οταν λέω ότι πρέπει να στηθούν καταυλισμοί στις χώρες απ’ όπου προέρχονται αυτοί οι λαθρομετανάστες, σκέπτομαι πάνω απ’ όλα τους ίδιους, γιατί πώς θα γίνουν δεκτοί εδώ;
Και αν το μεταναστευτικό κύμα σήμερα είναι ειρηνικό, αύριο θα είναι ολοένα και λιγότερο. Δεν έχετε παρά να κοιτάξετε τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, για να διακρίνετε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε τα μέσα για να τους υποδεχθούμε, η ένταση κορυφώνεται και θα κορυφωθεί. Μα κυρίως η ένταση μεταξύ των λαών των χωρών μας και των χιλιάδων μεταναστών που κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Είναι δίκαιο; Είναι ανθρωπιστικό;».
Ποια είναι η άποψή σας για τις πρακτικές του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν; «Ακούω πολλές κατηγορίες εναντίον του κυρίου Ορμπαν. Ειλικρινά, είναι της μόδας να χτυπάμε τον Ορμπαν στα σαλόνια του πολιτικού καθωσπρεπισμού. Αλλά είναι ο μόνος που σέβεται τη Συνθήκη Σένγκεν. Λοιπόν, γιατί να κατηγορούμε τον κύριο Ορμπαν επειδή κάνει αυτό που η συνθήκη τον υποχρεώνει να κάνει; Τον κατηγορούν ότι έβαλε συρματοπλέγματα, τι έπρεπε δηλαδή να βάλει; Τείχη από λουλούδια;».
Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, εκτός από πατέρας σας, ήταν και ο μέντοράς σας. Τι σας έκανε από τη μία ημέρα στην άλλη να αλλάξετε συμπεριφορά απέναντί του και να τον αποβάλετε από το κόμμα το οποίο ο ίδιος ίδρυσε; Η ιδεολογία σας έχει αλλάξει και, αν ναι, ποια είναι αυτή; «Με τον πατέρα μου είχαμε σοβαρές διαφορές, ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Σας θυμίζω πως το 2005 είχα υποβάλει την παραίτησή μου από το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος του Εθνικού Μετώπου εξαιτίας δηλώσεών του για τη γερμανική κατοχή. Είχα γράψει και ένα βιβλίο για να εξηγήσω τις διαφωνίες μας. Ηταν τότε που αποφάσισα να είμαι υποψήφια για την αρχηγία του Εθνικού Μετώπου ώστε να υπερασπιστώ τη δική μου πολιτική γραμμή, παρόλο που με τον Ζαν-Μαρί Λεπέν συμφωνούμε στα περισσότερα.
Θέλησα να σταματήσω τις απαράδεκτες προκλήσεις που πληγώνουν, όπως «τους φούρνους για τους Εβραίους». Γι’ αυτό εξάλλου με επέλεξαν στην ηγεσία του κόμματος. Από τη στιγμή που ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είπε ξεκάθαρα ότι δεν θα σέβεται αυτή την πολιτική γραμμή, ήμουν υποχρεωμένη να δράσω ώστε να γίνει σεβαστή. Η πειθαρχία έχει αξία όταν επιβάλλεται σε όλους και όχι σε ορισμένους. Ακόμη και αν αυτός είναι ο επίτιμος πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματος».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ