Η ψηφιοποίηση του τεράστιου, ανεκµετάλλευτου αρχείου ενός ρουµάνου φωτογράφου και η ανάρτηση των ασπρόµαυρων πορτρέτων του στο flickr ήταν αυτή που έδωσε την έµπνευση στην Αυστραλέζα Τζέιν Λονγκ για το πρότζεκ «Dancing with Costică»: «Οταν βρήκα στο Ιnternet τοCostică Acsinte Archive, µε έπιασε σχεδόν εµµονή µε τις εικόνες και τους ανθρώπους. Θέλησα να τους δώσω ζωή. Ωστόσο, ακόµη πιο πολύ, θέλησα να χαρίσω στον καθένα από αυτούς µια ιστορία». Αυτό έκανε. Χρησιµοποιώντας την τεχνολογία (και αξιοποιώντας την πολύχρονη πείρα της στη γραφιστική) τοποθέτησε τις µορφές όλων αυτών που πόζαραν µακάριοι ή αµήχανοι –και που στην πλειονότητά τους έχουν λογικά πεθάνει –σε παραµυθένιους, ονειρικούς, ακόµη και σουρεαλιστικούς κόσµους, χαρίζοντάς τους, τρόπον τινά,
µια θέση στον παράδεισο.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες της Τζέιν Λονγκ στην ιστοσελίδα της (www.janelong.com.au) ή στην επίσημη σελίδα της στο Facebook (www.facebook.com/janelongphotography) (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: JANE LONG, COSTICA ASCINTE ARCHIVE)

Η 34χρονη φωτογράφος δεν αγαπάει τον ρεαλισµό. Προτιµά να εµπνέεται από τη δική της φαντασία: «Το πιθανότερο είναι πως δεν θα µάθω ποτέ τις πραγµατικές ιστορίες αυτών των ανθρώπων, όµως στο µυαλό µου έγιναν ήρωες σε ιστορίες που επινόησα: καταραµένοι εραστές, ένα κορίτσι που περιµένει τον έρωτά του να γυρίσει στο σπίτι, δύο αγόρια που µοιράζονται µια φαντασίωση, αθώα παιδιά που τα τυλίγει κάτι σκοτεινό. Αυτό το πρότζεκτ είναι αποτέλεσµα οµαδικής δουλειάς µε έναν φωτογράφο που δεν γνώρισα –και δεν πρόκειται να γνωρίσω –ποτέ (σ.σ.: ο Ασίντε πέθανε το 1984) αλλά και µε τον άνθρωπο που ανέλαβε την αποκατάσταση και τη συντήρηση των φωτογραφιών».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ