«Η ζωή δεν είναι σινεµά… Αλλά κι αυτό δεν είναι ζωή»: το σίριαλ «Ηρωίδες», που υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*, σκηνοθετεί ο Στέφανος Μπλάτσος και προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 23.40 από το Mega, είναι γεµάτο µε σατανικά έξυπνες ατάκες, κανιβαλιστικό χιούµορ, αδιέξοδους ή πολυέξοδους έρωτες, σκληρή πραγµατικότητα και φευγάτη ονειροφαντασία, πλάνα από την ωραιότερη άσχηµη πόλη του κόσµου, την Αθήνα, φυσικότατες ερµηνείες χωρίς φανφάρες και υστερίες.
Πόσο δύσκολο και πόσο αναπόφευκτο είναι να χρησιµοποιείς κοµµάτια από την προσωπική ζωή σου όταν οι βασικοί ήρωες είναι τόσο κοντά στην ηλικία και στα ενδιαφέροντά σου; «Αναπόφευκτο, αλλά δηµιουργικό. Δεν θα κρατήσεις ποτέ ένα πραγµατικό γεγονός ή χαρακτήρα αυτούσιο: θα το «διορθώσεις», θα το κανιβαλίσεις, θα το τραβήξεις απ’ τα µαλλιά για να φωτίσεις τελικά καλύτερα –ή διαφορετικά –την αλήθεια του, το ψέµα του, το χάλι του. Το βρίσκω πολύ λυτρωτικό να γελάµε µε τα χάλια µας».
Ποια είναι τα κλισέ των ελληνικών και ξένων σειρών που µιλούν για σχέσεις που πιστεύεις ότι κατάφερες να αποφύγεις και ποια αυτά που τελικά δεν απέφυγες; «Από τα κλισέ στις σχέσεις δεν νοµίζω ότι ξεφεύγουµε ούτε στην πραγµατική µας ζωή, οπότε σίγουρα δεν απέφυγα και πολλά. Αλλά προσπάθησα να ξύσω λίγο την επιφάνεια του καθρέφτη. Η Μιµή π.χ. είναι µεν σε µια κακοποιητική σχέση αλλά το αναγνωρίζει και δεν βαυκαλίζεται ότι ζει καµιά φοβερή ιστορία πάθους. Η Ελλη δεν βιώνει το κέρατο ως ένα φοβερό δράµα, αλλά ως µια ευκαιρία να πάρει τη ζωή της αλλιώς. Η Λούκι παρουσιάζεται ως µια χάι-χούι νυµφοµανής, αλλά βλέπουµε όλες τις ρωγµές της, που την οδηγούν στο να συµπεριφέρεται έτσι».
Τι σκέψεις περνούσαν από το µυαλό σου όταν έβλεπες το πρώτο επεισόδιο; «Καµία. Ηµουν ζαλισµένη, είχα παραλύσει και τους αγαπούσα όλους –ηθοποιούς και συνεργείο –σε σηµείο πνιγµού. Το είδα στην επανάληψη, παρ’ όλα αυτά –και παραδόξως –δεν αυτοµαστιγώθηκα».
Τι είναι πιο δύσκολο όταν συµµετέχεις σε ένα σίριαλ; Να το γράφεις ή να πρωταγωνιστείς; «Το γράψιµο –µε µεγάλη απόσταση από το παίξιµο σε δυσκολία, χρόνο, κόπο και ανασφάλεια. Αλλά, µεταξύ µας, είναι και πιο απολαυστικό».
Ποιο είναι κατά τη γνώµη σου το µεγαλύτερο αγκάθι των ερωτικών σχέσεων; «Το ότι δεν συνεννοούµαστε πρώτα µε τον εαυτό µας προτού αποφασίσουµε να τον διαθέσουµε ελεύθερο –ή µη –εκεί έξω και να εµπλέξουµε κι άλλους στη ζωή µας. (Εχω δε τη φρικτή υποψία ότι συχνά ερωτευόµαστε προκειµένου να αποφύγουµε αυτήν ακριβώς τη συζήτηση µε τον εαυτό µας)».
Μια από τις φράσεις που έγραψες για το σίριαλ για την οποία είσαι υπερήφανη; «Η σκηνή που η Μιµή συγκρούεται µε τη µάνα της. Ξεκινάει µε το «Μαµά, δεν είµαι επένδυση» και τελειώνει µε το «Αν δεν θέλω ή δεν µπορώ να γίνω σαν εσένα, σκέψου τι έχεις κάνει εσύ λάθος». Δεν είναι καµιά φοβερή φιλοσοφία, αλλά νοµίζω όλοι θα θέλαµε να το ξεστοµίσουµε αυτό κάποια στιγµή στους γονείς µας».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ