Είναι πολύ εύστοχος ο τίτλος της έκθεσης του Τζουλιάνο Καγκλή: «The Grand Illusion» («Η µεγάλη ψευδαίσθηση»). Μπορείς εύκολα να χαθείς µέσα στα έργα του, να περιπλανηθείς σε δρόµους, τόπους, ανθρώπους που είναι τόσο γοητευτικά αινιγµατικοί, καθώς φλερτάρουν ταυτόχρονα µε την αναπαράσταση και την αφαίρεση. Και είναι µια αφαίρεση που πολλαπλασιάζει τα ερεθίσµατά σου.
Ποια είναι η ιστορία αυτής της έκθεσης; «Προτιµώ να µην αποκαλύπτω περισσότερα απ’ όσα αποκαλύπτουν τα ίδια τα έργα. Είναι ενδιαφέρουσα η ιδέα του θεατή που καθώς κοιτάζει φτιάχνει την ιστορία συνδέοντας τα κενά. Βέβαια, θα δέσµευε αρκετά µια τέτοια µονοδιάστατη οπτική. Περισσότερο µε ενδιαφέρει µια αινιγµατική, ακαθόριστη ιστορία, που µιλάει για τη ζωή και την τέχνη και υπαινίσσεται αντιθέσεις, όπως η ευφορία ή η καταστροφή. Και όλα αυτά να προκύπτουν όχι εικονογραφικά ώστε να απευθύνονται στον νου, αλλά µε τη ζωγραφική γλώσσα, κατευθείαν στο νευρικό σύστηµα».
Ακροβατείτε ανάµεσα στην αναπαράσταση και στο αφηρηµένο. Τι σας δίνει αυτή η ακροβασία; «Ενας παλιός ζωγράφος έλεγε «θέλω ο θεατής πρώτα να βλέπει το κόκκινο και µετά να παρατηρεί ότι είναι µήλο!». Αφενός, το χρώµα έχει µια αυθύπαρκτη αξία. Η αφηρηµένη µατιά προσπαθεί να οργανώσει τα στοιχεία της φύσης σε κάτι λιγότερο χαώδες. Αφετέρου όσο πιο ανοιχτό είναι το έργο σε ερµηνεία και όσο πιο διφορούµενη είναι η φόρµα, τόσο πιο µεγάλη είναι η έκπληξη για εµένα τον ίδιο, αλλά και για τον θεατή».
Από πού έρχεται η έµπνευση; «Η έµπνευση είναι υπερ-εκτιµηµένη. Οσο δουλεύω, τόσο περισσότερο οίστρο έχω, βρίσκω περισσότερες λύσεις και εµφανίζονται ενδιαφέρουσες ιδέες. Βλέπω µε καχυποψία το εύρηµα ως συνειδητή σύλληψη προτού ξεκινήσω το έργο. Με ικανοποιεί αυτό που προκύπτει χωρίς σκέψη, την ώρα που ζωγραφίζω. Το ένστικτό µου µε οδηγεί. Πιθανόν αυτό να είναι το πραγµατικά συνειδητό. Τα έργα µου αλλάζουν πάρα πολύ καθώς τα δουλεύω, τόσο που αλλάζει και το θέµα κάποιες φορές!».
Πόσα κλισέ συναντάτε κάθε φορά που συστήνεστε ως ζωγράφος και πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει κάποιος από την τέχνη του; «Ακούω πολλά κλισέ, αλλά βέβαια µην ξεχνάµε ότι τα κλισέ ισχύουν. Δεν είναι ακατόρθωτο να ζήσεις από την τέχνη σου. Εντάξει, οι ζωγράφοι πάντα δυσκολεύονταν οικονοµικά, αλλά αυτό δεν εµπόδισε κανέναν που πραγµατικά ήθελε να ζωγραφίσει. Οι δυσκολίες µε πεισµώνουν ως καλλιτέχνη και το µετατρέπω σε κάτι θετικό».
INFO

«The Grand Illusion»: Αίθουσα τέχνης «Εκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9Α), από τις 15/01 έως τις 14/02. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11.00-20.00, Σάββατο: 11.00-15.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

* Δημοσιεύθηκε στο BHMAgazino την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ