Είναι άχαρος ο ρόλος της κυβερνητικής εκπροσώπου;
«Σε καμία περίπτωση δεν έχω νιώσει άχαρο τον ρόλο μου. Η είδηση, πάντως, που δεν θα ήθελα με τίποτα να ανακοινώσω για την Ελλάδα είναι η είδηση που έφτασε πριν από λίγες ημέρες από την Αργεντινή».
Οι ιδιότητες της πολιτικού και της δημοσιογράφου μπορούν να συμβαδίζουν;
«Απόλυτα. Εχω πει πολλές φορές πως δημοσιογραφία και πολιτική είναι δίδυμα αδέλφια και έχουν ως αποστολή την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».
Ο προκάτοχός σας Σίμος Κεδίκογλου διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ. Σκέφτεστε ότι μπορεί να συμβεί και σε εσάς αυτό;
«Προέρχομαι από τον συνδικαλισμό και έχω υπηρετήσει επί πολλά χρόνια την ΕΣΗΕΑ από διάφορα αξιώματα. Για μένα, η δημοσιογραφική δεοντολογία είναι ευαγγέλιο. Ωστόσο, μια διαγραφή όπως αυτή δεν με βρίσκει σύμφωνη, πρώτον διότι δεν μπορείς να καταδικάζεις κάποιον για την ψήφο του στη Βουλή και, δεύτερον, διότι η ΕΣΗΕΑ συνδέεται με τον ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσιογράφων και επομένως ουδείς επιτρέπεται να στερείται των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του».
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα για μηδενική τηλεθέαση εκπομπής της ΝΕΡΙΤ. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως περιμένατε;
«Βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Η πορεία της ΝΕΡΙΤ δεν κρίνεται από μια εκπομπή με μικρά νούμερα. Γιατί δεν με ρωτάτε για τα υψηλά νούμερα του απογευματινού δελτίου ειδήσεων;».
Από τον πατέρα σας, Γιάννη Βούλτεψη, ποια στοιχεία του χαρακτήρα του έχετε κληρονομήσει;
«Τα περισσότερα. Πάντα έλεγαν ότι του μοιάζω υπερβολικά. Αλλά δεν μου αρέσει να μιλώ για τον εαυτό μου και επομένως δυσκολεύομαι να απαντήσω. Θυμίζω ότι ο πατέρας μου πέθανε με τη σύνταξή του και ένα επίδομα αναπηρίας. Και πως συνήθιζε να λέει ότι «έντιμος δεν είναι αυτός που δεν έκλεψε, αλλά αυτός που του δόθηκε η ευκαιρία να κλέψει και δεν το έκανε»».
Ο λόγος σας προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οξύς. Δεν αισθάνεστε καμία συγγένεια με την Αριστερά; «Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά;
Εγώ άλλα έμαθα για την Αριστερά. Ας διαλέξει ο κ. Τσίπρας τι από όλα όσα λέει ότι θα κάνει με το Μνημόνιο είναι το πιο… αριστερό: κατάργηση, ακύρωση, αντικατάσταση, αναστολή, απένταξη, απεμπλοκή; Οποιος γνωρίζει την πρόσφατη εμφυλιοπολεμική Ιστορία μας και τα λάθη του διχασμού που πληρώνουμε μέχρι σήμερα αντιλαμβάνεται πως αυτό που επιδιώκει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρεθεί στην εξουσία, να μας κάνει Αργεντινή και να μας πάει όλους στα συσσίτια. Διότι λεφτά δεν υπάρχουν».
Θα εκλέξει αυτή η Βουλή Πρόεδρο Δημοκρατίας; «Η χώρα, στην κατάσταση που βρίσκεται, δεν μπορεί να πηγαίνει από εκλογές σε εκλογές. Επιτέλους, είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε τον Πρόεδρο ως πρόσχημα και όχημα για την κατάληψη της εξουσίας;».
Δηλώσατε ότι οι καθαρίστριες δεν μπορούν να είναι κρατικοί υπάλληλοι.
«Δήλωσα πως «είμαστε όλες και όλοι καθαρίστριες, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε όλοι κρατικοί υπάλληλοι». Ισχυρίζομαι ότι ως κρατικοί υπάλληλοι πρέπει να εργάζονται πρόσωπα με συγκεκριμένες ειδικότητες».
Σε ένα κείμενό του ο Σταμάτης Κραουνάκης συστήνει στις καθαρίστριες να «εκπαιδεύσουν την κυρία Βούλτεψη πώς καθαρίζεται ένας πατσάς… Μπορεί να της χρειαστεί τις κρύες νύχτες του χειμώνα και καμιά υπηρεσία της να μην ξέρει να της τον φτιάξει…».
«Μου έκανε εντύπωση η ευκολία με την οποία ένας καλλιτέχνης του διαμετρήματος του κ. Κραουνάκη αναφέρεται σε κάποιον που δεν γνωρίζει. Φαίνεται ότι καλά λόγια έχει μόνο για τους φίλους του. Τον ενημερώνω, λοιπόν, ότι δεν έχω καμιά υπηρεσία, οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί είναι ελλειμματικοί (όπως προκύπτει από το «πόθεν έσχες» που υποβάλλω), πιθανόν επειδή δεν είμαι καλλίφωνη, έχω ζήσει την ανεργία, έχω μείνει ανασφάλιστη κατά τη διάρκεια της χούντας και το πρωί της 21ης Απριλίου ξύπνησα με ένα περίστροφο στην πλάτη. Δεν έχω μάθει σε εκ του ασφαλούς αγώνες. Α, και δεν μου αρέσει ο πατσάς».
Ο πολιτικός λόγος μεταφέρεται συχνά στη μικρή οθόνη. Μήπως κάποιες φορές τελικά υποβιβάζεται;
«Κάθε άλλο. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης ακούγονται όλες οι απόψεις».
Θα καταφέρετε να κάνετε καθόλου διακοπές εφέτος;
«Δεν μπορώ να πάω κάπου και να μην κάνω τίποτε. Επομένως, και τις λίγες ημέρες που πιθανόν να λείψω δεν θα αποχωριστώ το λάπτοπ, την ενημέρωση, την πολιτική δράση».
Κλείνετε το κινητό το βράδυ;
«Οχι, ποτέ. Αδύνατον να αισθανθώ πως κάτι μπορεί να συμβεί και εγώ να μην το μάθω…».

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ