Είναι σεξιστική η ελληνική Βουλή για μια γυναίκα; Η ομορφιά δημιουργεί καχυποψία;
«Δεν διαπίστωσα οποιαδήποτε σεξιστική διάθεση. Αντιθέτως είδα εξαιρετικούς συναδέλφους και άριστο επίπεδο θεσμικών και διαπροσωπικών σχέσεων. Τώρα, η εμφάνιση συχνά δημιουργεί καχυποψία. Ενα είναι βέβαιο: πως δεν αρκεί από μόνη της για την επιτυχία. Χρειάζεται ουσία και περιεχόμενο για να μείνει κάποιος ψηλά στη συνείδηση και στις επιλογές των πολιτών».
Μπήκατε στην πολιτική ζωή στα 22 σας χρόνια. Τι κερδίσατε και τι στερηθήκατε;
«Κέρδισα πολλές και σημαντικές εμπειρίες, τη δυνατότητα να έχω λόγο σε αποφάσεις που μπορούσαν να λύσουν προβλήματα, την ικανοποίηση να βοηθήσω την κοινωνία. Στερήθηκα την απλότητα της καθημερινής ζωής, την ιδιωτικότητα προσωπικών στιγμών που έγιναν δημόσιο θέμα, τον ελεύθερο χρόνο που συνεχίζει να είναι λίγος».
Ποια είναι η τελευταία ερώτηση που κάνατε στη Βουλή;
«Ηταν μια ερώτηση για την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που αποτελεί και αντικείμενο της εκστρατείας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία συντονίζω στη χώρα μας. Ζήτησα από τον υπουργό Υγείας τη δημιουργία Σπιτιού του Παιδιού για τη φιλοξενία παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Το αίτημά μου έγινε δεκτό και η δομή ξεκινά τη λειτουργία της άμεσα στην Αθήνα».
Στη Θεσσαλονίκη συνυπάρχουν δύο αντίθετοι πόλοι ανάμεσα στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και στον Μητροπολίτη Ανθιμο;
«Δεν υπάρχουν αντίθετοι πόλοι. Υπάρχει ένας πρόσφατα επανεκλεγμένος δήμαρχος και ένας φωτισμένος ιεράρχης. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει την πολυτέλεια καμιάς διαίρεσης. Ο δήμαρχος εκλέχτηκε από τον λαό και θα συνεργαστώ μαζί του για το καλό της πόλης. Σε ό,τι αφορά τον Μητροπολίτη μας, είναι ένας πνευματικός ηγέτης, με ασίγαστο πάθος για την πόλη μας και τη Μακεδονία και με ένα σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο».
Η τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης έχει συνταραχθεί από σκάνδαλα, φυλακίσεις και δικαστικές περιπέτειες…
«Νιώθω απογοήτευση όταν άνθρωποι σε δημόσιες θέσεις λειτουργούν με τρόπο που προσβάλλει την κοινωνία. Και επειδή αυτό συμβαίνει και σε ευρύτερη κλίμακα δεν δέχομαι πως αρκεί η πολιτική ευθύνη για να διαγράψει συμπεριφορές. Ούτε βέβαια είναι σωστό να κάνουμε ανθρωποθυσίες για εντυπώσεις. Υπάρχουν νόμοι και Δικαιοσύνη. Και πρέπει να λειτουργούν υποδειγματικά για να νιώθουν ασφαλείς οι πολίτες».
Σε έναν επόμενο ανασχηματισμό σε ποιο υπουργείο πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να αποδώσετε τα μέγιστα;
«Σε έναν ανασχηματισμό δεν διαλέγεις πού θέλεις να πας. Απλώς αποδέχεσαι την τιμή και την ευθύνη. Πάντα πίστευα πως ο Πρωθυπουργός που μοιράζει τα χαρτοφυλάκια ξέρει καλύτερα από όλους τις δυνατότητες του καθενός».
Ποια γυναίκα πολιτικός είναι το πρότυπό σας και γιατί;
«Δεν μπορώ να ταυτιστώ συνολικά με το πρότυπο μιας πολιτικού. Προτιμώ να παίρνω στοιχεία που θαυμάζω από διάφορες γυναίκες».
Πώς αντιδράτε όταν διαβάζετε ανυπόστατα δημοσιεύματα για το πρόσωπό σας;
«Πλέον με αρκετή υπομονή! Γρήγορα κατάλαβα πως είναι αδύνατον να είμαι διαρκώς σε έναν δημόσιο διάλογο διαψεύδοντας όσα ανυπόστατα γράφονται. Μαθαίνεις να ζεις με αυτό και παρεμβαίνεις μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιοι ξεπερνούν τα όρια».
Κάνετε το μπάνιο σας αμέριμνη στη θάλασσα και το μάτι σας εντοπίζει έναν φωτογράφο. Πώς αντιδράτε;
«Αν τον εντοπίσω, θα φύγω την ίδια στιγμή».
Πιστεύετε ότι η διαφορά ηλικίας μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναικάς σε μια σχέση αποτελεί ακόμη ένα θέμα-ταμπού;
«Αν και δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν, νομίζω πως συνεχίζει να αποτελεί ένα στερεότυπο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν αρνούμαι τη λογική όσων το πιστεύουν. Απλώς δεν δέχομαι την άποψη πως καμία σχέση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν ικανοποιεί αυτή την ηλικιακή συνθήκη. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν βασίζονται στα μαθηματικά αλλά στα αισθήματα».
Είναι τελικά η Θεσσαλονίκη η πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας;
«Για εμάς η Θεσσαλονίκη είναι τα πάντα. Και ερωτική και όμορφη και ασύγκριτη».
Στο «αιώνιο λεκτικό δίλημμα» καλαμάκι ή σουβλάκι, τι απαντάτε;
«Θέλει και ερώτημα; Φυσικά σουβλάκι. Και για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας δεν υπάρχει κανένα «αιώνιο δίλημμα». Καλαμάκι είναι αυτό με το οποίο πίνουμε τον καφέ μας, όπως επίσης έτσι ονομάζεται και περιοχή της Αθήνας. Αν θέλεις να φας, το λες σουβλάκι!».

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ