Συμπληρώνετε δύο χρόνια ως βουλευτής. Μάθατε κάτι καινούργιο αυτό το διάστημα;
«Θα έλεγα πως τα δυο χρόνια που πέρασα στα βουλευτικά έδρανα αποτέλεσαν μια περίοδο μαθητείας. Ως νεόκοπος βουλευτής έπρεπε να ακούσω, να διαβάσω, να μάθω. Ως αθλητής όμως ήξερα ότι χρειαζόμουν αυτή την προθέρμανση προτού αρχίσω τον «αγώνα». Το αποτέλεσμα με δικαιώνει».
Το 2011 δηλώσατε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από τους πολιτικούς. Γιατί έναν χρόνο μετά αποφασίσατε να πολιτευθείτε;
«Αυτό που έμαθα από την ως τώρα διαδρομή μου είναι ότι όποιος αγωνίζεται δεν χάνει. Αντίθετα, όποιος δεν αγωνίζεται, κάποια στιγμή θα μετανιώσει. Από τον καναπέ και με το τηλεκοντρόλ στο χέρι τίποτα δεν γίνεται».
Κάποιοι αμφισβητούν τη χρησιμότητα ενός αθλητή στην πολιτική. Τι απαντάτε;
«Τα βάρη είναι παντού και πάντα τα ίδια. Σημασία έχει να μπορείς να τα σηκώνεις. Προσωπικά από επτά χρόνων παιδί σηκώνω βάρη. Εχω μάθει να παλεύω ενάντια στον νόμο της βαρύτητας».
Προσφάτως προστατέψατε τον Πέτρο Τατσόπουλο από τον χρυσαυγίτη βουλευτή Νίκο Μίχο.
«Η βία, η τρομοκρατία, ο φόβος από όπου και αν προέρχονται και σε όποιον και αν απευθύνονται είναι απαράδεκτες. Καμία ιδεολογία και κανένα συμφέρον δεν τις δικαιολογεί. Η ανθρώπινη αξία και η Δημοκρατία που την υπηρετεί δεν τίθεται στη διακριτική ευχέρεια κανενός».
Εκλεχθήκατε με το ΠαΣοΚ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στις επόμενες εκλογές θέλετε να μπείτε στη διαδικασία του σταυρού;
«Επανειλημμένα έχω δηλώσει πως ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο «πρώτος στρατιώτης». Ο τόνος, φυσικά, πέφτει στο «στρατιώτης» και όχι στο «πρώτος». Δεν μπήκα στην πολιτική για να επιβεβαιωθώ ή να δικαιωθώ. Σίγουρα δεν είμαι περαστικός».
Ως Βορειοηπειρώτης βιώσατε τον ρατσισμό. Τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα πρέπει να παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα;
«Το έχει πει ο Ισοκράτης στον Πανηγυρικό του, «…ονομάζονται Ελληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή». Οταν αυτό λέγεται τον 5ον π.Χ. αιώνα, πώς μπορούμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να αρνηθούμε την υπηκοότητα σε παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με τα ελληνικά γράμματα;».
Εχετε θίξει με επιστολή σας στον Πρόεδρο της Βουλής το πρόβλημα του καπνίσματος στους χώρους του Κοινοβουλίου. Οι θεριακλήδες συνάδελφοί σας έχουν «συμμορφωθεί»;
«Στους χώρους όπου στη Βουλή επιτρέπεται το κάπνισμα δεν μπορώ να πω ότι δεν γίνεται κατά κόρον χρήση αυτού του «προνομίου». Μετά την πρωτοβουλία που αναλάβαμε μαζί με τον συνάδελφό μου Ανδρέα Ψυχάρη και με τις παρεμβάσεις του Προέδρου νομίζω όμως ότι έχουν περιορισθεί τα κρούσματα στους υπόλοιπους χώρους».
Ποια είναι η σχέση σας σήμερα με τον Χρήστο Ιακώβου;
«Ο Χρήστος Ιακώβου είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας μεγάλος δάσκαλος. Αλλωστε, η πρόσφατη αθώωσή του αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση και επιβεβαίωση των όσων υποστήριζα για αυτόν την περίοδο που άλλοι αναμάρτητοι τον λιθοβολούσαν».
Γιατί από τα χρυσά χρόνια του αθλήματος σήμερα δεν γνωρίζουμε σχεδόν κανένα όνομα νέου αθλητή;
«Και όμως, παρά τις αντίξοες συνθήκες η Ελληνική Αρση Βαρών έχει πετύχει τον τελευταίο καιρό σειρά διεθνών διακρίσεων. Συγκεκριμένα, πέρσι πήραμε 15 μετάλλια στους Μεσογειακούς και τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες».
Το ντόπινγκ σήμερα βρίσκεται παντού. Μήπως μια λύση θα ήταν να το αφήσουμε ελεύθερο;
«Φυσικά, μια απαγόρευση από μόνη της δεν αρκεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί και να καταργηθεί. Πρώτα και κύρια πρέπει να μάθουμε στους αθλητές μας ότι η πρωτιά, αν την επιτύχουν, πρέπει να είναι δική τους».
Πότε ήταν η τελευταία φορά που «βρεθήκατε κάτω από την μπάρα»;
«Μολονότι δεν προπονούμαι πια στα βάρη, είμαι κυριολεκτικά εξαρτημένος από την επαφή και την αίσθηση του γυμναστηρίου και του αθλήματος. Τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα πρέπει να πάρω «μυρωδιά», ας είναι και διοικητικής μορφής, αρκεί να σχετίζεται με την άρση βαρών».
Τι είναι πιο τιμητικό, να δείτε τα παιδιά σας στο μέλλον ολυμπιονίκες ή πολιτικούς;
«Επιθυμώ να δω τα παιδιά μου σωστούς ανθρώπους. Τα έχω ενθαρρύνει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Προέχουν βέβαια οι σπουδές τους. Σχετικά με την πολιτική διακρίνω μια ιδιαίτερη κλίση του μεγαλύτερου γιου μου, ο οποίος φέτος τελείωσε την Α’ Λυκείου και θέλει να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες».

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ