Το ραντεβού μας με τη Mαρίν Λεπέν είχε δοθεί στη μικρή πόλη Λεζ Αντλί στην Ανω Νορμανδία.

Περίπου 100 άτομα, μεταξύ αυτών και μετανάστες από την Αφρική, υπό την αυστηρή επιτήρηση της γαλλικής αστυνομίας, την περίμεναν μπροστά από το δημαρχείο της πόλης κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες και πανό που έγραφαν: «Μαρίν Λεπέν, φύγε από την πόλη μας», «Οχι στον ρατσισμό, όχι στον φασισμό, όχι στη Μαρίν Λεπέν».
«Είναι οι γνωστοί ακροαριστεροί ταραξίες» ήταν η αντίδρασή της μόλις τους αντίκρισε κατά την άφιξή της. Ενστικτωδώς κατευθύνθηκε προς πιο φιλικό έδαφος.

Πεπεισμένη ότι η αποστολή της είναι να σώσει τη Γαλλία από τους πολιτικούς που δεν στέκονται στο ύψος του γαλλικού έθνους, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τους μετανάστες, η Μαρίν Λεπέν, τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, συγκλονίζει και παράλληλα φοβίζει τη γαλλική και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Με στρατηγική «αποδαιμονοποίησης» της ακροδεξιάς ρητορικής και της Aκροδεξιάς γενικότερα, η Λεπέν κατάφερε να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές εκείνων των Γάλλων που βιώνουν την κρίση, με τα επακόλουθα της λιτότητας, της ανεργίας, της υψηλής φορολόγησης και παράλληλα την παρακμή της χώρας τους σαν δεινά που δημιουργήθηκαν από τους άλλους.
Το κόμμα που παρέλαβε η Μαρίν Λεπέν από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, κατατρόπωσε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ και απείλησε στα ίσια τη γαλλική Δεξιά που σπαράσσεται την τελευταία διετία από εσωκομματικές έριδες. Αυταρχική και μεγαλομανής, η Λεπέν καταστρώνει σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μαζί με άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά και ξενοφοβικά κόμματα, στην περίπτωση που καταφέρουν να εκλέξουν στο Ευρωκοινοβούλιο 25 βουλευτές, από τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη της ΕΕ.
Στη Γαλλία η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου φαίνεται να τα πηγαίνει καλά. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τής δίνουν ποσοστά που σοκάρουν, υποσχόμενες επικράτηση στις ευρωεκλογές. Η ίδια εκτιμά ότι θα κερδίσει περίπου 20 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, έναντι των τριών που είχε ως τώρα. Για να τα καταφέρει, είναι ίσως ο μοναδικός αρχηγός γαλλικού κόμματος που εδώ και μήνες, και όχι την τελευταία στιγμή, έχει σχεδόν καθημερινή παρουσία στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης με συνεντεύξεις και συμμετοχή στις πολιτικές συζητήσεις, ενώ με την πρώτη ευκαιρία οργώνει τη Γαλλία απ’ άκρου σ’ άκρον με το Peugeot της, συντροφιά με τον σοφέρ της και έναν σωματοφύλακα.
Στόχος της η θεμελίωση και η διάδοση των αντιευρωπαϊκών και ακροδεξιών ιδεών της, που περιέχουν μπόλικη δόση εθνικισμού και λαϊκισμού. Και, όπως φαίνεται, τίποτε δεν σταματά τη Μαρίν Λεπέν, ούτε καν οι εχθρικές διαδηλώσεις που σημαδεύουν τις περισσότερες προεκλογικές περιοδείες και ομιλίες της, όπως αυτή στη Λεζ Αντλί.
Η Μαρίν Λεπέν δεν είχε διαλέξει στην τύχη αυτή την επαρχιακή πόλη για την προεκλογική της εξόρμηση. Η ολιγόωρη παρουσία της ήταν η επιβράβευση σε όσους έδωσαν υψηλά ποσοστά (28%) στον ακροδεξιό υποψήφιο δήμαρχο. Σύμφωνα με τα γκάλοπ, το Εθνικό Μέτωπο στις ευρωεκλογές θα συγκεντρώσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του στη Λεζ Αντλί.
Για να κρατήσει αναμμένη την ακροδεξιά φλόγα, εν όψει των ευρωεκλογών, η Μαρίν Λεπέν αφιέρωσε χρόνο στους ψηφοφόρους της. Η ομιλία της ήταν ένα ακόμη εντυπωσιακό αντιευρωπαϊκό και λαϊκιστικό παραλήρημα. Μίλησε «στον λαό της», όπως αποκαλεί τους οπαδούς της, για το ευρωπαϊκό όνειρο που έγινε εφιάλτης, στοχοποίησε το Ισλάμ και τους ξένους, λέγοντας ότι στη γαλλική επικράτεια αναδύεται ένα πραγματικό μουσουλμανικό έθνος, παρομοίασε τη χώρα με τον «Τιτανικό» που βουλιάζει εξαιτίας των τραπεζών και των ανίκανων –όπως χαρακτήρισε τους αντιπάλους της –και παρότρυνε τους ψηφοφόρους να πάνε μαζικά να ψηφίσουν ώστε να δημιουργήσουν, όπως έλεγε, «Το σοκ».
Ενδιαφέρθηκα να μάθω τη σύνθεση του ακροατηρίου της. Ρωτώντας, μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι οι περισσότεροι με τους οποίους συνομίλησα μου εκμυστηρεύτηκαν ότι στις προεδρικές εκλογές του 2012 είχαν ψηφίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Φρανσουά Ολάντ. Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του, η αναποτελεσματική πολιτική του και η νεοφιλελεύθερη στροφή του ήταν οι κύριοι λόγοι που τους έσπρωξαν προς την Ακροδεξιά και τη Μαρίν Λεπέν. Υπήρξαν και άλλοι απογοητευμένοι που από τη Δεξιά πέρασαν στην Αριστερά, και τώρα στην Ακροδεξιά, δίνοντας στον εαυτό τους μια τελευταία ευκαιρία να πιστέψουν και πάλι, όπως μου είπαν, στην πολιτική και στους πολιτικούς και σε ένα καλύτερο μέλλον, και ας έχει περιτύλιγμα την επικίνδυνη ιδεολογία της Ακροδεξιάς. Σήμερα ξανασκέφτομαι τα λεγόμενά τους και δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν όντως συνειδητοποιήσει τι σημαίνει πραγματικά μια ψήφος στην Ακροδεξιά.
Η συγκέντρωση τελείωσε με τη Μαρίν Λεπέν και τους οπαδούς της να τραγουδούν με θέρμη και ευλάβεια τη Μασσαλιώτιδα. Είχε έρθει η ώρα να ξεκινήσει η συνέντευξή μας, στην οποία, παρότι η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο μια συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, δεν παρέλειψε να κλείσει το μάτι σε όσους στην Ελλάδα φλερτάρουν με την Ακροδεξιά…


Πώς καταφέρατε ολόκληρη η Ευρώπη να μιλάει για εσάς σήμερα και ολοένα περισσότεροι Γάλλοι να σας ψηφίζουν; «Δεν υπάρχει μυστικό. Υπάρχει ένα έθνος. Ενα μεγάλο και ιστορικό έθνος, το οποίο θέλει να παραμείνει ελεύθερο και κατάλαβε με την πάροδο του χρόνου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια δομή που παρομοιάζεται με μια πραγματική φυλακή η οποία έκανε τη Δημοκρατία να καταρρεύσει και μας επέβαλε μια οικονομική πολιτική που μας ισοπεδώνει και μας αλλάζει. Εμείς δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη τη Γαλλία και θα πρέπει η Γαλλία να παραμείνει η χώρα που είναι σήμερα. Πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που επιθυμεί κάτι τέτοιο. Ολα τα ευρωπαϊκά έθνη σήμερα είναι εχθρικά και ξεσηκώνονται εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία εγώ αποκαλώ Ευρωπαϊκή Σοβιετική Ενωση, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες. Η 25η Μαΐου θα σημαδευτεί από τη μεγάλη επιστροφή των λαών στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι Γάλλοι από το δημοψήφισμα του 2005 και μετά συνειδητοποίησαν τις αρνητικές συνέπειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην καθημερινότητά τους: αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική, το ευρώ που επιταχύνει την αποβιομηχανοποίηση, την ανεργία κ.τ.λ.».
Μεγάλο μέρος των πολιτών θεωρεί ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι ένας κίνδυνος για τη Δημοκρατία. Τι απαντάτε; «Είμαστε όπως ο Δαβίδ με τον Γολιάθ. Είναι πολύ αποκαλυπτικό ότι τα ΜΜΕ παρουσιάζουν συστηματικά και αποδέχονται τον προσδιορισμό που δίνουν για τη Δημοκρατία όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα, αλλά απορρίπτουν το Εθνικό Μέτωπο. Οταν αυτό επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα, υπάρχουν άτομα που επηρεάζονται. Είναι, όμως, ολοένα και λιγότερα. Αυτό αποδεικνύει ότι όλη αυτή η εκστρατεία «δαιμονοποίησης» δεν λειτουργεί και χαίρομαι, γιατί είναι βαθύτατα άδικη. Οπότε, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταλάβει ότι η τακτική του δεν αποδίδει και θα καταλήξει να συζητά τα θέματα ουσίας. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει. Να μιλήσουμε για ιδεολογία και θέματα ουσίας».
Πολιτικοί αναλυτές καθώς και δημοσκόποι χαρακτηρίζουν την ψήφο στο Εθνικό Μέτωπο ψήφο διαμαρτυρίας και τιμωρίας της πολιτικής των αριστερών και δεξιών κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία. Συμφωνείτε; «Η ψήφος στο Εθνικό Μέτωπο δεν είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας, όταν μάλιστα ξεπερνά το 20%. Πρόκειται για μια ψήφο αποδοχής του κόμματος και ένταξης στην ιδεολογία του. Αλλωστε, πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αρκετοί Γάλλοι συμπλέουν με τις ιδέες μας. Για παράδειγμα, σε ποσοστό 74% οι Γάλλοι εκτιμούν ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μετανάστες στη Γαλλία, ενώ σε ποσοστό 52% πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι καλό πράγμα».
Για ποιον λόγο αναζητάτε συνεργασίες με άλλα ευρωπαϊκά εθνικιστικά κόμματα; Κατά πόσο έχουν προοδεύσει οι συνομιλίες σας; «Δεν έχω καμία ανησυχία ότι θα έχουμε μια ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Εχουμε συμμάχους από παλιά. Σχέσεις συνεργασίας, φιλικές σχέσεις με το αυστριακό FPÖ, το βελγικό Vlaams Belang, την Ιταλική Λέγκα του Βορρά – Fratelli d’Italia, το ολλανδικό PVV του Γκέερτ Βίλντερς, με τους Σουηδούς Δημοκράτες (ακροδεξιό κόμμα Σουηδίας). Συζητάμε μαζί τους, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών για να προχωρήσουμε. Για να διαμορφώσουμε την επόμενη ημέρα».
Σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή σάς ζητήσει συνεργασία στο Ευρωκοινοβούλιο θα τη δεχθείτε; «Οχι. Το γνωρίζουν από την αρχή. Το έχουμε πει ξεκάθαρα ότι δεν θα κάνουμε συμμαχία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν έχουμε τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες τοποθετήσεις, και δεν θα συμμαχήσουμε με τη Χρυσή Αυγή. Γνωρίζω πολύ καλά ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας βάλουν στο ίδιο τσουβάλι με τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν είμαστε το ίδιο».
Η επιθυμία του Εθνικού Μετώπου να αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συνάδει με τη δράση σας για συνεργασίες με άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα και την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού ευρωσκεπτικιστών βουλευτών στην Ευρώπη. Στόχος σας είναι να μπλοκάρετε την Ευρωπαϊκή Ενωση; «Φυσικά, είναι ξεκάθαρο. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Είμαστε εδώ για να μπλοκάρουμε όλες τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πηγαίνουν ενάντια στα συμφέροντα των λαών. Για να αποφύγουμε νέες διευρύνσεις, για να αποφύγουμε νέες πολιτικές λιτότητας, για να αποφύγουμε νέες μεταβιβάσεις της κυριαρχίας των λαών. Προχωράμε με το κεφάλι ψηλά και ξεκάθαρες ιδέες. Προχωράμε επίσης με έναν ξεκάθαρο στόχο, ο οποίος είναι να βάλουμε τέλος στην αποτυχία που αντιπροσωπεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουμε, και σας το λέω ειλικρινά, πολλή στοργή και πονάμε να βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο φιλικοί λαοί αντιμετωπίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικότερα ο ελληνικός λαός, που θεωρώ ότι είναι πραγματική ντροπή να υποφέρει από τις δοκιμασίες στις οποίες τον υποβάλλουν».
Ποιες θα είναι οι βασικές σας προτεραιότητες στο Ευρωκοινοβούλιο; «Η πρώτη μας δουλειά θα είναι να φτιάξουμε την ομάδα την οποία προανέφερα και η δεύτερη να εμποδίσουμε τη συνθήκη του ελεύθερου εμπορίου. Πρόκειται μάλλον να υιοθετηθεί πιο γρήγορα. Η συνθήκη του ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα εφαρμοστεί εις βάρος της γαλλικής γεωργίας, της γαλλικής βιομηχανίας, του δημόσιου τομέα και θα μας καρφιτσώσει για πάντα στην αμερικανική ήπειρο, στερώντας μας αυτόν τον ιδιαίτερο δρόμο που πιστεύω ότι είναι αυτός της Γαλλίας».
Θα πρέπει να φοβούνται οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι λαοί με αυτά που θέλετε να επιβάλετε στην Ευρώπη; «Οχι, το αντίθετο. Δεν πρέπει να μας φοβούνται. Πιστεύω ότι είμαστε η μόνη ελπίδα των ευρωπαϊκών λαών. Η ελπίδα να ξαναβρούμε την ευημερία, η ελπίδα να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας, τις ιδιαιτερότητες που αποτελούν τον πλούτο καθενός από τα έθνη της Ευρώπης, και επίσης η ελπίδα να δούμε τα έθνη να κάνουν αυτό που έκαναν πολύ καλά στο παρελθόν. Δηλαδή, ελεύθερες εθελοντικές συνεργασίες στα μεγάλα έργα, όπως έγινε με την Airbus, με το πρόγραμμα Ariane… Τα μόνα έργα δηλαδή που λειτούργησαν, και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Παρακολουθείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα; «Στην Ελλάδα που υποφέρει πολύ; Οι Ελληνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναφέρομαι πολύ σε αυτούς σε κάθε εκπομπή στην οποία μιλάω. Σε κάθε εκπομπή κατηγορώ την πολιτική τάξη και τους ρωτάω πώς μπορείτε να δεχθείτε να επιβάλλεται τόση οδύνη στον ελληνικό λαό; Το ποσοστό της ανεργίας έφθασε στο 30%, στο 60% η ανεργία των νέων, 50% αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 50%. Η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματόζωο των Ευρωπαίων. Αυτό είναι ντροπή όταν έχουμε ένα ελάχιστο όραμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. Είναι ντροπή. Και όταν έρχονται να μου πουν ότι «θα φτιάξουμε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης για να βοηθήσουμε την Ελλάδα» τους απαντάω: «Οχι, όχι… Θα κάνετε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, όχι για να βοηθήσετε την Ελλάδα, αλλά για να βοηθήσετε τις τράπεζες. Οχι για να βοηθήσετε τους Ελληνες. Oι Ελληνες δεν θα δουν ούτε ένα λεπτό στις τσέπες τους από τα χρήματα που θα δώσετε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα»».
Πιστεύετε ότι εμείς οι Ελληνες είμαστε πειραματόζωα και ότι η κρίση, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, δημιουργήθηκε από τις τράπεζες ή τους τραπεζίτες; Ή ότι επρόκειτο για ένα σχέδιο ώστε η Ευρώπη να φθάσει σε αυτό το επικίνδυνο σημείο που βρίσκεται σήμερα; Και αν ναι, ποιος ο λόγος; «Πιστεύω ότι Ευρώπη και τράπεζες είναι υπεύθυνες για την κρίση. Η κρίση δεν έπεσε από τον ουρανό στο κεφάλι μας. Δεν είναι μια φυσική καταστροφή που έπεσε επάνω μας. Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 30 χρόνια έθεσαν σε λειτουργία όλες τις προϋποθέσεις ώστε η κρίση να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί. Εθεσαν σε λειτουργία όλες τις προϋποθέσεις ώστε όλες οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μαζέψουν τα μέγιστα κέρδη. Εθεσαν σε εφαρμογή τη σκλαβιά των χρεών η οποία, αν δεν κάνω λάθος, είχε καταργηθεί στο πλαίσιο της σεισάχθειας από τον Σόλωνα που κατάργησε τα υφιστάμενα χρέη των ιδιωτών προς ιδιώτες και προς το Δημόσιο και απελευθέρωσε τους Αθηναίους που είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών στην ίδια τους την πατρίδα το 500 π.Χ. Σήμερα επανέφεραν τη σκλαβιά των χρεών και αυτό σημαίνει ότι οι λαοί είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται για να πλουτίζουν οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εις βάρος της ευημερίας τους και, φυσικά, του μέλλοντός τους».


Και θεωρείτε ότι η Γερμανία, όπως πολλοί την κατηγορούν, έπαιξε ρόλο σε αυτό; «Μα φυσικά. Η Γερμανία παίζει έναν ρόλο. Η Γερμανία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα. Και έπειτα είναι οι δικοί μας ηγέτες, οι δικοί μας πολιτικοί, ακόμη πιο υπεύθυνοι. Είναι οι δικοί μας ηγέτες που είναι ανίκανοι ή δεν θέλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των λαών τους, και όχι η Γερμανία που υπερασπίζεται με μεγάλη αποφασιστικότητα και αυστηρότητα τα δικά της συμφέροντα. Υπάρχει μια ατυχία εδώ. Τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της Γερμανίας είναι αντικρουόμενα».
Ορισμένοι παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση στη Γαλλία με το ξεκίνημα της κρίσης στην Ελλάδα. Δεν είναι επιτακτική ανάγκη και για τη Γαλλία να απαλλαγεί από το χρέος της; «Η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα επιδεινώνει τα ελλείμματα και το χρέος και κατά συνέπεια αυτή η πολιτική θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και εδώ. Η αλήθεια είναι ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση στη χώρα σας. Η ιστορία με το πλεόνασμα είναι ένα ψέμα της τρόικας. Εκείνο που κάνει ανυπόφορη την κατάσταση είναι αυτή η βίαιη πολιτική που εφαρμόζεται. Εκτακτη προτεραιότητα στη Γαλλία είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης και της εργασίας όπως και η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Θα πρέπει να γίνουν περικοπές, αλλά όχι από τη μεσαία τάξη, τους συνταξιούχους ή τους οικογενειάρχες».


Τελικά, λέτε «ναι» ή «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση; «Ναι στην Ευρώπη των Εθνών, όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι στις Βρυξέλλες, ναι στους λαούς της Ευρώπης».

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino τo Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ