Οι οδηγίες είναι το παν. Το βιβλίο με τις οδηγίες υπάρχει σε κάθε σπίτι και το μόνο που έχει να κάνει ο κάτοικος της μεγαλούπολης είναι να τις ακολουθήσει πιστά. Να ξυπνήσει το πρωί, να φτιάξει τον καφέ του, να ποτίσει τα φυτά του, να κάνει ντους, να ετοιμαστεί για τη δουλειά. Να επιστρέψει στο σπίτι, να παρακολουθήσει το σόου του Lord Business στο μοναδικό κανάλι το οποίο προβάλλει η τηλεόραση. Ο Lord Business ή President Business κυβερνά την πόλη και είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας της. Κάθε Τρίτη, το μενού για τους κατοίκους προβλέπει μεξικάνικο, στο πλαίσιο της εορταστικής Taco Tuesday. Από όλα τα ηχεία ακούγεται ένα και μοναδικό τραγούδι: «Ολα είναι τέλεια, όλα είναι cool, όταν είσαι μέλος της ομάδας» παιανίζουν οι στίχοι πάνω στον ξεσηκωτικό σκοπό. Ασφαλώς, τα πάντα παρακολουθούνται από κάμερες. Κάποια στιγμή, ο Εμετ, ένας οικοδόμος που ακολουθεί πιστά τις οδηγίες, θα βρεθεί στη σκοτεινή πλευρά της πόλης. Εκεί θα αντικρίσει διαφωνούντες με το καθεστώς οι οποίοι βρίσκονται στην παρανομία. Θα βρεθεί μπροστά σε μια πινακοθήκη ιδιοφυών τύπων με αχαλίνωτη φαντασία, ανάμεσά τους και ο Μπάτμαν, οι οποίοι, ωστόσο, δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους προκειμένου να προβάλουν αποτελεσματική αντίσταση.
Με τα παραπάνω να αποτελούν το φόντο σε μια παιδική περιπέτεια, «Η ταινία Lego» θέτει το δίλημμα «πειθαρχία ή ανυπακοή;» στο κοινό της –παιδιά, εφήβους καθώς και στους συνοδούς τους. Το φιλμ, το οποίo προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την περασμένη Πέμπτη, είναι ένα πολυδάπανο animation θέαμα, μια πελώρια «τοποθέτηση προϊόντος», η οποία πρωτίστως θα ικανοποιήσει το τμήμα μάρκετινγκ του πολυεθνικού κολοσσού των παιχνιδιών. Ωστόσο, αποτελεί ταυτοχρόνως ένα θαυμάσιο παιδικό παραμύθι για την εποχή του κινήματος Occupy Wall Street και των αποκαλύψεων του Εντουαρντ Σνόουντεν. Επίσης, έχει πλάκα –προσφέρει τακτικά απολαυστικά σλάπστικ στιγμιότυπα, φαρμακερές ατάκες, λεπτοδουλεμένη φωτογραφία και animation που είναι χάρμα οφθαλμών.
60 εκατομμύρια τουβλάκια

Η καλιφορνέζικη Legoland, ανάμεσα στο Λος Αντζελες και στο Σαν Ντιέγκο, όπου η Warner Bros. έστειλε δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο προκειμένου να παρακολουθήσουν την ταινία πριν από την έξοδό της στις αίθουσες, δεν θυμίζει σε τίποτε την εξίσου πολύχρωμη, μα οργουελιανή πόλη της ταινίας. Πρόκειται για ένα πελώριο θεματικό πάρκο, στο κέντρο του οποίου, ανάμεσα σε κάθε είδους κατασκευές από 60 εκατομμύρια τουβλάκια Lego, ενθουσιασμένα πιτσιρίκια, τεχνητές λίμνες και λόφους, στήθηκε το σκηνικό μιας κεφάτης συνέντευξης με τους δημιουργούς της ταινίας και τους ηθοποιούς που δίνουν τη φωνή τους στους πρωταγωνιστές της. «Είμαι κι εγώ πολύ κανονικός, πολύ βαρετός τύπος, σαν τον Εμετ στην ταινία», αστειευόταν ο πρωταγωνιστής, Κρις Πρατ, ένας 34χρονος χολιγουντιανός γόης, γνωστός από τους ρόλους του στο εφετινό «Δικός της» του Σπάικ Τζόνζι, αλλά και στο βραβευμένο με Οσκαρ «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου. «Τον επέλεξαν για τη φωνή του οικοδόμου επειδή έχει καλοχτισμένο κορμί», πετάχτηκε να συμπληρώσει ένας μειλίχιος, χαμογελαστός Μόργκαν Φρίμαν, ο οποίος στην ταινία δανείζει τη φωνή του σε έναν σοφό, αλλά εν συγχύσει μάγο. Στην ερώτηση τι θα έχτιζε, αν είχε έναν κουβά με τουβλάκια Lego μπροστά του, ο Πρατ, αφού το σκέφτηκε λίγο, απάντησε «κάτι φαλλικό» και ξέσπασε σε γέλια.
Η Ελίζαμπεθ Μπανκς, γνωστή από τον ρόλο της στους κινηματογραφικούς «Αγώνες πείνας», φορώντας μια μαύρη μίνι φούστα διηγήθηκε τη σπαρταριστή αντίδρασή της όταν της προτάθηκε να δανείσει τη φωνή της στη φιγούρα της αντιδραστικής Λούσι: «Κι άλλα παιδικά; (!) Ημουν με τα δύο παιδιά μου, δύο και ενός έτους αντιστοίχως, και όλη την ώρα βρισκόμουν πάνω από παιχνίδια, και τώρα θα έκανα εγώ το παιχνίδι; Τελικώς, όλα πήγαν υπέροχα και είχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». Ο Μόργκαν Φρίμαν, o 76χρονος πολυβραβευμένος ηθοποιός, εξηγεί πως ήταν η πρώτη φορά στην εντυπωσιακή καριέρα του κατά την οποία δάνεισε τη φωνή του σε κινούμενα σχέδια: «Ηταν πραγματικά περίεργο καθώς μιλούσα και έπρεπε να βρεθώ σε μια συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση χωρίς να βρίσκεται κανείς άλλος εκεί γύρω, χωρίς σκηνικό, χωρίς σκηνοθέτες, χωρίς κανέναν από πάνω μου. Ηταν πρωτόγνωρο και κάπως απελευθερωτικό».
Οι δύο σκηνοθέτες της ταινίας, Φιλ Λορντ και Κρις Μίλερ, δύο geeks που, πάλι ως δημιουργικό δίδυμο, έχουν υπογράψει το σαρωτικό franchise «Βρέχει κεφτέδες», δεν μπορούσαν παρά να δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το συγκεκριμένο πρότζεκτ. «Δεν ανησυχούμε για το τι θα αρέσει στους νεαρούς θεατές και τι στους ενηλίκους. Απλώς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε τόσο νεανίζοντες, ώστε ένα μεγάλο μέρος από το υλικό μας αυτομάτως αρέσει στα παιδιά» εξηγεί ο Φιλ. «Φτιάξαμε μια ταινία που κάνει εμάς να γελάμε, ελπίζοντας πως αυτό θα ισχύσει για όλους» προσθέτει ο Κρις.
* Το φιλμ «Η ταινία Lego» προβάλλεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες από την Village.

**Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ