Από τον Αλέξανδρο Ιωάννου

Οταν πρόκειται για άγρια ζώα, πάνω-κάτω ξέρεις τι να περιμένεις. Παίρνεις τα μέτρα σου, προφυλάσσεσαι. Τι γίνεται, όμως, όταν ο λύκος, αναβιώνοντας το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, φορέσει προβιά προβάτου ή, ακόμη χειρότερα, μεταμφιεστεί σε καλόψυχη γιαγιούλα που κάνει αγαθοεργίες; Κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρκτούρος, η οποία πρόσφατα, και παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της: «Επειτα από τις αντιδράσεις και τις συζητήσεις που προκάλεσε η δωρεά από το πολιτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί σφάλμα η αποδοχή της και για τον λόγο αυτό αποκρούει τη δωρεά, ανακαλώντας την αποδοχή αυτή και επιστρέφει το ποσό των 5.000 ευρώ στο συγκεκριμένο κόμμα». Ιδρυτής της οργάνωσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν δίστασε να διαχωρίσει τη θέση του από τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, σε έναν κόσμο που δυστυχώς μοιάζει όλο και περισσότερο να εθελοτυφλεί. Το ΒΗmagazino επικοινώνησε μαζί του, αναζητώντας απαντήσεις σχετικά με το μέλλον και τη βιωσιμότητα του Αρκτούρου, αλλά και για τους λύκους της πολιτικής, που τώρα τελευταία παρουσιάζονται σαν πρόβατα με οικολογικές ανησυχίες.

Ο Αρκτούρος συνεχίζει

«Ο Αρκτούρος δεν έχει αναστείλει τις δραστηριότητές του συνολικά. Αντιθέτως, προκειμένου να ενισχύσει τις δράσεις πεδίου, δηλαδή τη δουλειά που γίνεται στα Καταφύγια, αλλά και στη φύση, από επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό, έχει συρρικνώσει τις διοικητικές λειτουργίες του και κατά συνέπεια και τις διοικητικές θέσεις προσωπικού. Ετσι, δεν απειλείται η βιωσιμότητα ούτε η ανταγωνιστικότητά του. Ωστόσο, η υποστήριξη που ζητάμε από τον κόσμο αφορά όχι την περιβαλλοντική δράση γενικώς, η οποία δεν αποτιμάται με οικονομικούς όρους, αλλά το λειτουργικό κόστος των καταφυγίων. Εκεί διαβιούν 10 αρκούδες, 10 λύκοι και 12 ποιμενικοί σκύλοι-γεννήτορες, που γύρω τους χρειάζονται ένα δίκτυο εξειδικευμένων επιστημόνων και προσωπικού. Η οικονομική ενίσχυση του Αρκτούρου, επίσης, αφορά τη δουλειά πεδίου στα δάση, στα βουνά, στα περιαστικά δάση και αλλού στη φύση» τονίζει ο Γιάννης Μπουτάρης.

Το ξέπλυμα της ΧΑ
Σε προηγούμενες δηλώσεις που είχε κάνει στον ΣΚΑΪ, και σε μια κοινωνία που φοβάται όλο και περισσότερο να ταχθεί κατά της Χρυσής Αυγής, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε διστάσει να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τη Χρυσή Αυγή δεν την ξεπλένει τίποτα, ούτε πέντε εκατομμύρια ευρώ. Η Χρυσή Αυγή θέλει να σκοτώνει. Ανθρωποι που σκοτώνουν δεν αγαπούν το περιβάλλον». Είχε δηλώσει επίσης ότι η οργάνωση θα δεχόταν ενίσχυση από το ΚΚΕ, καθώς «πρόκειται για επαναστατικό κόμμα». Εμείς με τη σειρά μας τον ρωτήσαμε αν τελικά ο Αρκτούρος θα δεχόταν οικονομική βοήθεια από οποιοδήποτε άλλο κόμμα πλην της Χρυσής Αυγής, καθώς δεν συμφωνεί με τις πρακτικές της: «Ο Αρκτούρος μετέχει στο άτυπο δίκτυο που έχουν συστήσει οι δέκα ελληνικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ, στο πλαίσιο του οποίου αντιμετωπίζουν συσπειρωμένα τα μεγάλα εθνικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Η απόφαση που έχουν πάρει, λοιπόν, οι δέκα αυτές οργανώσεις είναι ότι δεν δέχονται δωρεές από κομματικούς οργανισμούς, προκειμένου να διατηρήσουν την αυτονομία και ανεξαρτησία τους από ενδεχόμενα πολιτικά συμφέροντα, χωρίς γκρίζες ζώνες ή σκιές αμφιβολίας για τη σκοπιμότητα των δικών τους περιβαλλοντικών δράσεων και των θέσεων που παίρνουν για σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα. Η αναφορά μου στο ΚΚΕ κατ’ αντιδιαστολή προς τη ΧΑ ήταν ένα σχήμα λόγου για να καταδείξω την πάγια θέση μου: δεν νομιμοποιώ ένα ναζιστικό κόμμα».
Επειδή, όμως, στις μέρες μας το αυτονόητο μοιάζει να είναι είδος πολυτελείας, του τονίζουμε πόσο μεγάλη αίσθηση έκανε αυτή η κίνηση επιστροφής των χρημάτων, την ίδια στιγμή που εκπρόσωποι διαφόρων χώρων κάνουν δηλώσεις πιο κοντινές στον λύκο, παρά στα πρόβατα: «Προσωπικά δεν έχω αντιληφθεί τέτοια εξέλιξη στην ελληνική διανόηση ή, ενδεχομένως, και να μη θέλω να αντιληφθώ κάτι τέτοιο. Τώρα, για το αν η ΧΑ έχει επισήμως ως μέλη της κάποιους καλλιτέχνες, συγγραφείς και λοιπά δημόσια πρόσωπα, εγώ δεν το γνωρίζω. Η δική μου τοποθέτηση, πάντως, ότι η ΧΑ είναι ναζιστικό και ρατσιστικό κόμμα, είναι το αυτονόητο και απλό δείγμα κοινής λογικής. Δεν νομίζω ότι η κοινή λογική τείνει να γίνει είδος εν ανεπαρκεία, αντιθέτως, θεωρώ πως αποτελεί κοινό τόπο ότι η ΧΑ δεν συνάδει με κανέναν τρόπο με τη δημοκρατία».
Θύμα της κρίσης, λοιπόν, και ο Αρκτούρος, ύστερα από 21 χρόνια συνεχούς δράσης, αναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μπορεί να ανέστειλε τη δράση του στις πόλεις, συνεχίζει όμως στον φυσικό χώρο του, στα ψηλά βουνά της Δυτικής Μακεδονίας με τις αρκούδες, τους λύκους και τους ελληνικούς ποιμενικούς. Με δικούς του πόρους και χάρη στην πολύτιμη οικονομική συνδρομή φίλων και υποστηρικτών του, ο Αρκτούρος θα συνεχίσει να λειτουργεί τα Καταφύγια Αρκούδας και Λύκου στο Νυμφαίο και στην Αγραπιδιά Φλώρινας αντίστοιχα, το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα, το Κέντρο Αναπαραγωγής και Αναδιάδοσης του Ελληνικού Ποιμενικού, την Ομάδα Αμεσης Επέμβασης και τον Κτηνιατρικό Σταθμό για την Περίθαλψη Τραυματισμένων Αγριων Ζώων.
*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ