Τρεις φίλοι που είχαν χαθεί για καιρό ξανασυναντήθηκαν πριν τρία χρόνια και είδαν πως αυτό που τους ενώνει περισσότερο κι από το φαγητό, το πάθος τους για τη μουσική δηλαδή θα μπορούσε να τους οδηγήσει κάπου. Έτσι, αφού πέρασαν άπειρες ώρες στο homemade studio του King Elephant, ντράμερ του γκρουπ, προβάροντας, τζαμάροντας, αυτοσχεδιάζοντας με πρωτόγονους ήχους και γράφοντας κομμάτια αποφάσισαν πως είχε έρθει η ώρα να γίνουν γνωστοί και να μην παίζουν μόνο για τους φίλους που τους επισκέπτονταν σε εκείνο το υπόγειο στούντιο στο Μαρούσι.
Εγραψαν κάποια ντέμο, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ (το ομώνυμο Baby Guru), έφτιαξαν το soundtrack της θεατρικής παράστασης «Γιατί σκότωσα την καλύτερη μου φίλη» της Βάσιας Ατταριάν, έδωσαν πολλά εκπληκτικά live σε όλη την Ελλάδα και πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν από την σύγχρονη «Factory Records» της Ελλάδας, την Πατρινή Inner Ear, το δεύτερο τους άλμπουμ, το Pieces. To δεύτερο άλμπουμ δεν έχει το άγχος και την αγωνία του πρώτου. Είναι πιο απελευθερωμένο, το ίδιο δυναμικό και απρόβλεπτο. Οι ίδιοι βάζουν στο μουσικό τους καζάνι τις επιρροές τους που ξεκινούν από το γερμανικό kraut των Can της δεκαετίας του ’60, περνά στην ψυχεδέλεια των 70s, κάνει μια στάση στα αφρικανικά κρουστά και καταλήγει στην σύγχρονη electronica παραδίδοντας ένα μουσικό χαρμάνι δυναμικό, ρετρό και ταυτόχρονα σύγχρονο, πασπαλισμένo με έντονα και ψυχωμένα φωνητικά. Και φασαριόζικο. Όπως ακριβώς και οι τρεις άνθρωποι που ευθύνονται για αυτό. Οι King Elephant (ντραμς), Prins Obi (φωνή, πλήκτρα) και Sir Kosmiche (μπάσο) έχουν την ενέργεια των εφήβων και την εκτελεστική δεινότητα του έμπειρου σαραντάρη.
Οι τρεις φίλοι, βρίσκονται κάπου στη μέση –οδεύουν ολοταχώς στα 30- και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην καλύτερη τους δημιουργική φάση. Είναι μια δεμένη μπάντα, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και κάθε φορά που τους βλέπεις πάνω στη σκηνή εντυπωσιάζεσαι από την ένταση, το πάθος και τον ιδρώτα που αφήνουν πάνω στο stage. Κάθε τους live είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, οι ίδιοι δε μπαίνουν σε μανιέρες και απλά καταθέτουν αυτό που έχουν να πουν. Το οποίο είναι ειλικρινές, δυνατό και γοητευτικό. Αυτοί είναι οι Baby Guru, η καλύτερη μάλλον μπάντα που κυκλοφορεί στην Αθήνα. Μας μίλησε ο King Elephant, εν όψει του μεθαυριανού τους live στη σκηνή του Gagarin205 με τους Gallon Drunk, για το Pieces, για το επόμενο τους μουσικό βήμα και για το πώς είναι να ενώσεις τόσα χρόνια λάθος τις τελείες.
Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε τo Pieces, το δεύτερο σας άλμπουμ, και είναι αρκετά διαφορετικό από το πρώτο. Ποιες αλλαγές βλέπεις σε αυτές τις δύο κυκλοφορίες;

Το Pieces είναι διαφορετικό από το πρώτο μας άλμπουμ κυρίως στον τρόπο σύνθεσης, μιας και προσθέσαμε τον ήχο της κιθάρας που έλειπε από το «Baby Guru». Μια άλλη μεγάλη διαφορά είναι στο εξώφυλλο του δίσκου.

Στο πρώτο σας άλμπουμ έλειπαν οι κιθάρες ενώ το Pieces είναι ένα κιθαριστικό άλμπουμ. Γιατί έγινε αυτό;

Δεν είναι ένα καθαρά κιθαριστικό άλμπουμ. Υπάρχουν κάποιες ηλεκτρικές, υπάρχουν κάποιες ακουστικές κιθάρες σε μέρη κομματιών και υπάρχουν εκεί για να τονίσουν και να εκφράσουν αυτό που θέλαμε εκείνη την στιγμή . Όλα είναι ένα όργανο, όλα εκφράζουν κάτι.

Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία που ακολουθούν τρεις διαφορετικοί σε απόψεις μεταξύ τους άνθρωποι για να γράψουν τα τραγούδια τους;

Eρχεται μια ιδέα, πέφτουν και οι τρεις από πάνω, την απλώνουν με την απόλυτη ελευθερία και μπαίνουν στην μέση της. Η ιδέα παραμένει. Το κοιτάς από διαφορετική οπτική γωνία και απλά το αφήνεις να υπάρχει. Μετά από αυτό, συνήθως ακολουθεί τσακωμός στο φαγητό.


Τι σημαίνει η λέξη «ψυχεδέλεια» για εσάς;

Να είσαι κουρασμένος, να εχεις ξαπλώσει στον καναπέ σου και να μην θες να δώσεις τίποτε άλλο και ξαφνικά να σκάει το «Slip Inside This House» από τους 13th Floor Elevators που σου προκαλεί αυτήν την ανάγκη να θες να συμμετέχεις αλλά να παραμένεις ξαπλωμένος στον καναπέ σου.

Από τι εμπνέεστε και κάνετε μουσική;

Από ιστορίες συνήθως. Καθημερινές ιστορίες. Αυτές που σε κάνουν να ανησυχείς για το μέλλον σου, για το βράδυ σου, για την παρέα που θα έχεις το βράδυ στο μέλλον σου, για το τι έγινε πριν και μετά αφού κατέβηκες ένα σκαλοπάτι και το μετάνιωσες. Ισως, για να το θέσω πιο απλά, μπορείς να πεις ότι η έμπνευση είναι κάτι που δεν το ελέγχεις, είναι κάτι που το εκτιμάς όταν νομίζεις ότι το έχεις.

Το πολύ καλό feedback που πήρατε για το πρώτο σας άλμπουμ σας άγχωσε για το αποτέλεσμα του Pieces; Τι σας αγχώνει γενικά;

Oχι το feedback δεν μας άγχωσε καθόλου. Αυτό που μας αγχώνει είναι το πρωινό ξύπνημα, η ανάγκη του βιοπορισμού, η Ελλάδα, το να έχουμε καλό ήχο πάνω και κάτω από την σκηνή , οι γραπτές συνεντεύξεις, το πότε θα χτυπήσει το κουδούνι για το φαγητό.


Τα samples που ακούγονται σε κάποια κομμάτια σας από πού προέρχονται;

Μόνο σε δύο κομμάτια μας θα βρεις samples. Ολα είναι γραμμένα από το δικό μας χέρι. Και ο πρώτος κανόνας για τα samples λέει ότι δεν αποκαλύπτεις ποτέ την πηγή τους.

Αν υπήρχε μια χρονομηχανή που θα μπορούσε να σας γυρίσει σε οποιαδήποτε μουσική περίοδο, ποια θα ήταν αυτή που θα επιλέγατε;

Θα ήθελα να βρισκόμασταν σε όλες τις πρώτες αγχωμένες παρουσιάσεις δίσκων από το 1960 και μετά.

Οι μουσικές σας επιρροές από πού ξεκινούν και που τελειώνουν;

Είναι αναγκαίο να φανταστείς κάποιες τελείες που πρέπει να ενώσεις για να δεις το τελικό σκίτσο. Σκέψου οτι έχεις κάνει χρόνια να τις ενώσεις. Σκέψου ότι τελικά τις ενώνεις λάθος.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για τους Baby Guru;

Θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα την φορά. Προς το παρόν έχουμε προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις στην Ελλάδα, έχουμε κάνει κάποια ντέμο για τον τρίτο δίσκο με καινούριες επιρροές, θα κάνουμε κάποιες μετακομίσεις και ένα μεγάλο ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ.

Η κρίση σε τι βαθμό σας έχει επηρεάσει;

Η κρίση σε διχάζει, σε κάνει να θες να αποφασίσεις ακραία πραγματα. Σε κάνει να θες ή να τρέξεις γυμνός στον δρόμο ή να κρυφτείς μέσα στην φωλιά σου.


Γίνεται να κάνεις μουσική αν δεν έχεις εσωτερικές διαμάχες;

Φυσικά και όχι. Οταν είσαι καλά και πλήρης θες να περάσεις καλά.Οταν είσαι σε αδιέξοδο θες να το εκφράσεις.

Ποιος είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο φτιάχνετε μουσική;

Για να νομίζουμε ότι δεν είμαστε δυστυχισμένοι άνθρωποι και ότι αυτή η ματαιότητα δεν υπάρχει.

Τι πρέπει να κάνει ένα γκρουπ για να είναι επιτυχημένο;

Δεν ξέρουμε. Μάλλον να είναι ειλικρινές.

Πώς νοιώθετε που θα παίξετε με τους Gallon Drunk;


Είμαστε ήρεμοι και γουστάρουμε πολύ που θα παίξουμε μαζί τους.

GALLON DRUNK + BABY GURU
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Τιμή εισιτηρίου: 18 ευρώ
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00
Gagarin205 Live Music Space, Λιοσίων 205