Αρχικά χρειάζεται να κατεβάσετε το Sea Hero Quest στο smartphone ή στο tablet σας. Υστερα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παίξετε. Αυτό το παιχνίδι, όμως, είναι πιο σημαντικό από όσο φαντάζεστε, γιατί αρκούν μόλις δύο λεπτά παιχνιδιού από εσάς, ώστε οι επιστήμονες να συγκεντρώσουν δεδομένα για την άνοια για τα οποία κανονικά θα χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε ώρες έρευνας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Μία από τις πρώτες επιπτώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με άνοια είναι η απώλεια του χωροταξικού προσανατολισμού, ακόμη και σε γνωστά μέρη και περιβάλλοντα. Ετσι, με τη συμβολή της COSMOTE το Sea Hero Quest αποτελεί το πρώτο παιχνίδι για καλό σκοπό παγκοσμίως, καθώς βοηθάει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς πλοηγείται ο ανθρώπινος εγκέφαλος στον χώρο. Καθώς οι παίκτες του Sea Hero Quest βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από λαβύρινθους νησιών και παγόβουνων, τα στοιχεία πλοήγησης καταγράφονται, δημιουργώντας το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία θα οδηγήσουν τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εξετάσεων για την άνοια. «Είναι εντυπωσιακό ότι αν ένας από εμάς παίξει για 2 λεπτά αυτό το παιχνίδι στο κινητό ή το tablet του οι επιστήμονες θα συγκεντρώσουν δεδομένα για την άνοια που ισοδυναμούν με πέντε ώρες επιστημονικής έρευνας. Εάν 100.000 άτομα παίξουν για δύο λεπτά ο καθένας, αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας» δηλώνει χαρακτηριστικά Κώστας Νεμπής, Executive Director Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση «The Global Impact of Dementia», η άνοια αναμένεται να επηρεάσει 135 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μέχρι το 2050. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer (ADI), στην Ελλάδα 197.000 άνθρωποι είχαν άνοια το 2015, ενώ προβλέπεται ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 354.000 το 2050. «Η άνοια απασχολεί εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα τόσο των ίδιων των ανθρώπων που ζουν με αυτή, όσο και των οικείων τους, της οικογένειάς τους. Η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα. Τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι, με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο, παίζοντας απλώς ένα παιχνίδι» σημειώνει και η νευρολόγος-ψυχίατρος Μάγδα Τσολάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το Sea Hero Quest αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ομίλου Deutsche Telekom με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Alzheimer’s Research, το University College London (UCL), το University of East Anglia (UEA) και σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών. Είναι διαθέσιμο δωρεάν σε App Store και Google Play, για να μπορούν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, να παίξουν. Οπως τονίζει και η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα: «Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι ή μια δράση Εταιρικής Υπευθυνότητας. Είναι η απόδειξη ότι όταν η τεχνολογία βρει τον τρόπο και οι άνθρωποι το κίνητρο να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο, τότε μπορούμε όλοι μαζί να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους».