Τι περιμένει ένας λαός από τους ηγέτες του; Τι σημαίνει ηθική ηγεσία; Ερωτήματα όπως τα παραπάνω θα απασχολήσουν τους ομιλητές του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνεται αυτό το Σάββατο στο Αμφιθέατρο «Μεγάρου Διοικητού Θεόδωρου Β. Καρατζά» (Αιόλου 82-84, Αθήνα) από το αμερικανικό think tank Carnegie Council για την Ηθική στις Διεθνείς Σχέσεις (Νέα Υόρκη) και το βρετανικό think tank Global Thinkers Forum (Λονδίνο).

Σε μια κρίσιμη εποχή που οι δημοκρατικές αξίες βαίνουν επί ξυρού ακμής η συζήτηση για την πολιτική, τη δημοκρατία αλλά και την εταιρική υπευθυνότητα είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά και η πρόεδρος του Global Thinkers Forum, Ελισάβετ Φιλιππούλη: «Μία από τις κύριες προκλήσεις που οι ηγέτες καλούνται να επιλύσουν είναι αυτή της μεγάλης, παγκόσμιας οικονομίας και της πολύ περιορισμένης δυνατότητας των παραδοσιακών κυβερνήσεων και των διεθνών θεσμών να ελέγξουν τα περίπλοκα προβλήματα που απορρέουν από αυτήν. Σε αυτή την πραγματικότητα, η επανατοποθέτηση του ρόλου των ηγετών είναι το κλειδί για την πρόοδο και την βιώσιμη ανάπτυξη».

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και στους προσκεκλημένους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται: ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος του Carnegie Council Joel H. Rosenthal, Μέλη του Carnegie Council Global Ethics και ο Βρετανός Διπλωματικός Σύμβουλος Carne Ross. Ακόμη συμετέχουν σημαντικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και εξέχοντες έλληνες πολιτικοί και εκπαιδευτικοί όπως οι Μιχάλης Οικονομάκης (AG Leventis Group), Ολγα Σταυροπούλου (MILITOS SA), Μιχάλης Σπανός (Global Sustain), Δημήτρης Νανόπουλος (Φυσικός/ Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών), Αντώνης Μπαρτζώκας (Ευρωπαϊκή Τράπεζα για Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη), Παναγιώτης Μίχαλος (Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών), Agni Vlavianos- Arvanitis (Πρόεδρος Biopolitics International Organization).

Στόχος του Carnegie Council είναι το συγκεκριμένο συνέδριο να γίνει ετήσιος θεσμός για το δίκτυο Global Ethics Fellows με μόνιμο σημείο συνάντησης και συζητήσεων την Αθήνα.

Μπορείτε να δείτε την ατζέντα και την πλήρη λίστα των ομιλητών εδώ.

——————————————————————————————————————

Το Global Thinkers Forum (GTF) είναι ένα διεθνές think tank, μία πλατφόρμα που παράγει διάλογο και φέρνει κοντά τους σημερινούς αλλά και μελλοντικούς ηγέτες για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση, την κοινωνία, την πρόοδο και το μέλλον. Δημιουργήθηκε για να επανατοποθετήσει την αντίληψη για την διακυβέρνηση μέσα από μία παγκόσμια οπτική γωνία. Περισσότερα στο www.globalthinkersforum.org

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Carnegie Council ιδρύθηκε από τον Andrew Carnegie το 1914 και παράγει διαλέξεις, δημοσιεύσεις και υλικό σχετικά με τις ηθικές προκλήσεις του να ζει κανείς σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Περισσότερα στο www.carnegiecouncil.org