«Οι τραυματίες φθάνουν ακατάπαυστα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας. Φτάνουν κατά κύματα. Ο αριθμός τους εξαρτάται από την ένταση των βομβαρδισμών. Πολλοί από τους τραυματίες έχουν πολλαπλά τραύματα, εγκαύματα και πληγές από οβίδες. Φροντίζουμε τους τραυματίες σε συνεργασία με τις ομάδες του παλαιστινιακού πουργείου Υγείας. Από τους τραυματίες στο Αλ Σίφα, θα έλεγα ότι περίπου το 30% είναι παιδιά και άλλο ένα 30% γυναίκες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να δώσουμε ακριβή στοιχεία λόγω του χάους που επικρατεί. Προτεραιότητα για εμάς έχει η παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Χθες το βράδυ στα επείγοντα περιστατικά, μας έφεραν δύο μικρά κορίτσια, αδελφές, ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών. Και τα δύο σε σοβαρή κατάσταση. Βρίσκονταν κοντά σε μέρος που βομβαρδίστηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Οταν έφθασαν, είχαν πολλαπλά τραύματα στα πόδια και στο πρόσωπο, κατάγματα και κακώσεις στο κεφάλι και στο θώρακα. Στην ηλικία τους, ο θώρακας δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως και η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που οι πνεύμονές τους έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Ηταν στο χειρουργείο όλη τη νύχτα και σήμερα τους παρείχαμε μετεγχειρητική φροντίδα. Τα τραύματά τους είναι τόσο σοβαρά που δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Οι ασθενείς είναι πάρα πολλοί. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο επείγουσες περιπτώσεις, για να σώσουμε τις ζωές των πιο σοβαρά τραυματισμένων. Οι ομάδες μας δουλεύουν ασταμάτητα. Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε επτά άτομα προσωπικό – χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές – που εργάζονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, το χειρουργείο και τη μονάδα εγκαυμάτων μαζί με παλαιστίνιους συναδέλφους.

Το παλαιστινιακό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας κάνει εξαιρετική δουλειά. Είναι έμπειρο στη χειρουργική πολέμου και στην αντιμετώπιση της μαζικής εισροής τραυματιών. Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε ορισμένες περιπτώσεις σταθεροποιεί τους ασθενείς στα επείγοντα, οι οποίοι στη συνέχεια θα εγχειριστούν από τους χειρουργούς του Υπουργείου Υγείας, ενώ σε άλλες συμβαίνει το αντίστροφο με τις δικές μας ομάδες να αναλαμβάνουν τα χειρουργεία. Διαχωρίζουμε μεταξύ μας τη δουλειά με στόχο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί και να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».

Μισέλ Μπεκ, ιατρική συντονίστρια της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για βοήθεια στη Γάζα:
Κάντε μια δωρεά σήμερα στον ειδικό λογαριασμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα:

Μέσω τράπεζας
Alpha Bank: IBAN GR87 0140 1040 1040 0278 6014 374

Μέσω internet (http://support.msf.gr/gaza)

Μέσω σταθερού τηλεφώνου ΟΤΕ : 901 11 153 153
(€3,69 / κλήση, ΟΤΕ Γραμμή βοήθειας : 801 11 16 500)

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Γάζα για περισσότερα από 10 χρόνια, παρέχοντας ιατρικές, χειρουργικές και ψυχολογικές υπηρεσίες. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν ως αποτέλεσμα της έκκλησης αυτής θα διατεθούν σε όλα τα υπάρχοντα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Πληροφορίες στο τηλ. 210 5200 500 και στο www.msf.gr