Στην Ελλάδα κάποιοι ονειρεύονται οι… μνημόνια φέροντες να τραπούν σε φυγή με ελικόπτερο εν μιά νυκτί. Και κάποιοι άλλοι φοβούνται ότι το «να γίνουμε Αργεντινή» προϋποθέτει ανέχεια που δεν έχουμε ξαναδεί. Αυτό είναι η Αργεντινή, ιδωμένη από την Ελλάδα της κρίσης. Αλλά για τους έλληνες τουρίστες στην πρωτεύουσα της χώρας του νοτίου ημισφαιρίου, στο Μπουένος Αϊρες φυσούν μόνο «καλοί άνεμοι» που μπλέκονται με τα αρώματα του «μάτε» (του παραδοσιακού ροφήματος από μείγμα βοτάνων), αναμειγνύονται με τις μυρωδιές της (κρεατοφαγικής κυρίως) αργεντίνικης κουζίνας και συνοδεύουν ζωηρές ημέρες και παθιασμένες νύχτες που ξεκινούν με ένα τανγκό – παραδοσιακό ή ερασιτεχνικό.

«Αθάνατη» μπελ επόκ

«Don’t cry for me, Argentina / The truth is I never left you». Πόσοι και πόσοι τουρίστες θα έχουν σταθεί ως άλλοι Αντριου Λόιντ Βέμπερ μπροστά στην τελευταία κατοικία της Εβίτα Περόν, του θηλυκού προσώπου της Αργεντινής! Και όμως, το μνημείο της είναι μόνο ένα από τα πολλά γλυπτά κομψοτεχνήματα του κοιμητηρίου Recoleta, το οποίο θεωρείται το «Père Lachaise της Αργεντινής»: εκεί αναπαύονται εν ειρήνη πρόεδροι, συγγραφείς, καλλιτέχνες και όλες οι προσωπικότητες που ιστορικά αποτελούν σημείο αναφοράς της χώρας. Εξάλλου, το Recoleta δεν συγκαταλέγεται απλώς ανάμεσα στα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα του Μπουένος Αϊρες, αλλά βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, η οποία κάποτε υπήρξε το «καταφύγιο» των αστών που θέλησαν να προφυλαχθούν από τους «καταραμένους» του κίτρινου πυρετού.

Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί το λεγόμενο «μικρό Παρίσι» του Μπουένος Αϊρες, με κτίρια που διατηρούν την αργεντίνικη «μπελ επόκ», με το εμπορικό κέντρο Patio Bullrich (ναός της σύγχρονης μόδας και στέγη των ανά τον κόσμο brands), ακριβά εστιατόρια, café που φέρουν κάτι από γαλλική διανόηση και νυχτερινά κλαμπ για τις εξόδους των γόνων της «καλής κοινωνίας» – και όχι μόνο.

Στην… Μπόκα του λιμανιού

Στον αντίποδα της Recoleta βρίσκεται η γοητεία του (παλαιού) λιμανιού στη γειτονιά La Boca: σε αυτή την πολιτικά φορτισμένη συνοικία, μεταξύ άλλων, θα φωτογραφίσετε πολλάκις τα χαρακτηριστικά, πολύχρωμα, βαμμένα σε έντονες αποχρώσεις, σπίτια των γενοβέζων μεταναστών, θα συναντήσετε ατμόσφαιρα που αναβιώνει περασμένες δεκαετίες, θα γευματίσετε σε ιταλικές ταβέρνες και, το κυριότερο, θα βολτάρετε στον περίφημο πεζόδρομο Caminito («μονοπατάκι» στα ισπανικά – αποτέλεσε σημείο έμπνευσης για το διάσημο ομώνυμο τανγκό του 1926), με τους υπαίθριους χορευτές, τους πλανόδιους ζωγράφους και τα τουριστικά καταστήματα με σουβενίρ.

Στη συνέχεια, έχετε δύο επιλογές: ή θα κατευθυνθείτε προς τη λεγόμενη «La Bombonera», το δημοφιλές στάδιο του αργεντίνικου ποδοσφαιρικού θρύλου που δεν είναι άλλος από την Boca Juniors (για τους άνδρες της παρέας, δεν χωράει συζήτηση επί τούτου) ή θα ξαποστάσετε σε ένα από τα πολλά café της περιοχής. Στην τελευταία περίπτωση, αν πιάσετε κουβέντα με ντόπιους, θα ακούσετε τις αυθεντικές ιστορίες για τη λαϊκή εξέγερση του 2001 και θα καταλάβετε γιατί οι κατσαρόλες των «Αγανακτισμένων» του Συντάγματος δεν ήταν εξίσου ηχηρές. Στο τέλος, θα κατευθυνθείτε προς τη λεγόμενη «Γέφυρα των γυναικών» (Puente de la Mujer), που είναι τυπικό δείγμα της φουτουριστικής πατέντας του Σαντιάγκο Καλατράβα, για να ανακαλύψετε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του Μπουένος Αϊρες, να χαθείτε ανάμεσα στους ουρανοξύστες και να κατανοήσετε τι εστί «ανάπτυξη» και αστικοποίηση.

Οπερα και Ροζ Σπίτι

Δυτικά του Ρίο ντε λα Πλάτα, θα περπατήσετε στη μεγαλύτερη σε πλάτος λεωφόρο του κόσμου, την Avenida 9 de Julio, που έχει πάρει το όνομά της τιμώντας την ημέρα ανεξαρτησίας της Αργεντινής (το 1816). Θα κατευθυνθείτε δυτικά της λεωφόρου, και συγκεκριμένα στην οδό Cerrito, όπου σήμερα στεγάζεται το ιστορικό Teatro Colón, ένα από τα σημαντικότερα (λυρικά) θέατρα του κόσμου, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 1908 και ως σήμερα φιλοξενεί εξαιρετικές παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και κονσέρτα – σε γενικές γραμμές, από τον Μάρτιο ως τον Δεκέμβριο. Αξίζει, όμως, να το επισκεφθείτε σε κάθε περίπτωση, έχοντας κάνει εκ των προτέρων ηλεκτρονική κράτηση για ξενάγηση (www.teatrocolon.org). Η λυρική σκηνή του Μπουένος Αϊρες είχε κάνει το ντεμπούτο της στην ιστορική Plaza de Mayo, όπου θα πάτε αφενός για να δείτε πού χτυπά η καρδιά της αργεντίνικης πρωτεύουσας και αφετέρου το εμβληματικό Casa Rosada (Ροζ σπίτι) – τα μπαλκόνια του οποίου φέρουν βαριά πολιτική Ιστορία, βλέπε Χουάν και Εβίτα Περόν.

San Telmo και ΜΑΜΒΑ

Οταν οι αριστοκράτες του 19ου αιώνα εγκατέλειψαν το San Telmo πριν από την επιδημία του κίτρινου πυρετού, τα αρχοντικά τους έμειναν εκεί για να φιλοξενήσουν τους μη έχοντες. Ιστορικά καλλιτεχνική περιοχή, το San Telmo αποτελεί σήμερα την πιο μποέμ συνοικία του Μπουένος Αϊρες, την οποία ακόμη προτιμούν εικαστικοί για να στεγάσουν τα ατελιέ τους, οι νέοι για τα café της και οι επισκέπτες για τα πλακόστρωτα δρομάκια και το μεγάλο κυριακάτικο παζάρι με αντίκες στην Plaza Dorrego. Στα συν ότι θα επισκεφθείτε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΑΜΒΑ) που άνοιξε το 2010 έπειτα από χρόνια ανακατασκευής και στεγάζεται σε μια παλιά αποθήκη του εργοστασίου τσιγάρων Piccardo.