Κύριε Διευθυντά,

Στο ΒΗmagazino της 9.12.2012 δημοσιεύθηκε κάτω από τον υπέρτιτλο: «Περιπαικτικά» άρθρο της κυρίας Λώρης Κέζα με τίτλο: «Σύγκρουση πνευματικών συμφερόντων» και υπότιτλο «Πώς η Ελλάδα των διανοούμενων δεν διαφέρει από την Ελλάδα των πολιτικών».

Το παραπάνω άρθρο της κυρίας Λώρης Κέζα είναι γραμμένο με τρόπο ώστε να δημιουργείται η εντύπωση πως οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν εκμεταλλευτεί τη συνεργασία τους με δύο μέλη της επιτροπής η οποία επέλεξε τίτλους παιδικών βιβλίων προς αγορά από το ΕΚΕΒΙ και αποστολή στα σχολεία μέσω του προγράμματος Φιλαναγνωσία για τα σχολεία, προκειμένου να επιλεγούν εκατόν είκοσι τρεις (123) τίτλοι των Εκδόσεων Πατάκη, που αποτελούν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνόλου των επιλεγέντων τίτλων. Μάλιστα καταλήγει το κείμενο της κυρίας Λώρης Κέζα με τους εξής δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, η Ελλάδα των συντεχνιών, των κομπιναδόρων, των παρατρεχάμενων».

Τα παραπάνω αποτελούν δυσφήμιση για τον εκδοτικό μας οίκο. Οι Εκδόσεις Πατάκη δεν είχαν ούτε έχουν καμία ανάμειξη στο έργο της επιτροπής, όπως αφήνει η κυρία Κέζα να εννοηθεί. Οι Εκδόσεις Πατάκη αγνοούσαν μάλιστα την ύπαρξη του καταλόγου μέχρι τη στιγμή που εκφράστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις σχετικά με αυτόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της εταιρείας απέστειλε αμέσως (15.11.2012) επιστολή προς την Ενωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), της οποίας είναι μέλος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ζητώντας να δραστηριοποιηθεί η ένωση για οποιαδήποτε μη κανονική διαδικασία. Πέντε ημέρες αργότερα (20.11.2012), όταν πληροφορήθηκε ότι η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα», κυρία Λαμπρινή Κουζέλη, παρουσίαζε σε ρεπορτάζ το γεγονός ότι είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των επιλεγέντων τίτλων ανήκουν στις Εκδόσεις Πατάκη απέστειλε δεύτερη επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. Το πνεύμα της δεύτερης επιστολής προς την ΕΝΕΛΒΙ εκφράζει το ήθος το οποίο διακρίνει τις Εκδόσεις Πατάκη και το οποίο η κυρία Κέζα, με αυθαίρετο τρόπο, θέτει σε αμφισβήτηση. Γράφαμε τότε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για να μπω στην ουσία. Εγώ δεν θα κρίνω τον κατάλογο αυτό, γιατί, εφόσον το πρόβλημα αφορά τις Εκδόσεις Πατάκη, υπάρχει ο κίνδυνος είτε να ευνοήσω είτε να αδικήσω τον εαυτό μου. Προτείνω όμως πρώτον να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι σχετικά, να γίνει μια μικρή επιτροπή η οποία να ερευνήσει τον κατάλογο, να εντοπίσει τα προβλήματα, να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο ΕΚΕΒΙ, να ζητήσει άμεσα διόρθωση του καταλόγου (να διορθωθούν τα λάθη, να αρθούν όλες οι αδικίες όπου υπάρχουν, να υπάρξει αναλογική κατανομή των βιβλίων που θα προμηθευτεί το ΕΚΕΒΙ). Το σπουδαιότερο όμως, πρέπει αυτή η επιτροπή και ο σύλλογός μας γενικότερα να συζητήσει θέματα αρχών και διαδικασίας που πρέπει να τηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις».

Πέραν αυτού όμως, για να διευκολύνουμε τους αναγνώστες της εφημερίδας σας προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιλογές της επιτροπής αυτής, σας αναφέρουμε τα εξής:

Οι Εκδόσεις Πατάκη από το 1990 (το παλαιότερο έτος για το οποίο έχουμε στοιχεία) μέχρι το 2011 έχουν εκδώσει 3.202 νέους τίτλους παιδικών βιβλίων.

Περισσότερα από εκατόν είκοσι (120) παιδικά βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη έχουν βραβευτεί. Το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε οκτώ βραβεία και διακρίσεις για τα παιδικά βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη. Στις βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία παιδικού βιβλίου 2011 που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού περιλαμβάνονται δώδεκα (12) βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη επί συνόλου τριάντα ενός (31) βιβλίων (δηλαδή ποσοστό 38,7%). Οι Ελληνες συγγραφείς των παιδικών βιβλίων των Εκδόσεων Πατάκη είναι εκατόν τριάντα (130), ενώ οι ξένοι συγγραφείς υπερβαίνουν τους εκατόν ογδόντα (180).

Αυτά είναι μερικά στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη της η κυρία Κέζα πριν διατυπώσει τους ανυπόστατους, προκλητικούς και δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς με τους οποίους καταλήγει το κείμενό της.

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε από το περιοδικό σας να επανορθώσει την προσβολή που μας έγινε και να δημοσιεύσει την παρούσα επιστολή στο επόμενο φύλλο του.

Για τη «Σ. Πατάκης Α.Ε.Ε.Δ.Ε.»

Εκδόσεις Πατάκη

Στέφανος Αλ. Πατάκης,

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος