Προφανώς ζούμε την χρυσή εποχή της τηλεόρασης και επειδή μιλάμε για την αμερικάνικη, της καλωδιακής τηλεόρασης. Η τηλεοπτική σειρά έχει γίνει ένα μέσο στο οποίο, όπως και στο θέατρο ο συγγραφέας είναι στο κέντρο του, χωρίς όμως τους περιορισμούς του χώρου ή του χρόνου. Οι παραγωγές είναι πια συγκρίσιμες με αυτές των ταινιών και ο αριθμός των επεισοδίων επιτρέπουν στους showrunners και τις ομάδες τους να αναπτύξουν όπως φαντάζονται τους χαρακτήρες και τα θέματα. Πολλοί είναι αυτοί που πλέον θεωρούν ότι είναι για την γενιά μας ό,τι ήταν τα μυθιστορήματα για τις προηγούμενες, τουλάχιστον όταν γίνεται όπως πρέπει, όπως δηλαδή στα κλασικά πλέον Wire, Sopranos, Deadwood και Mad Men. Αυτές είναι οι φετινές καινούργιες σειρές για τις οποίες μιλάνε όλοι.

Homeland

Ο Ντέμιαν Λούις (θυμάστε που είχε παίξει στις Νύφες του Βούλγαρη😉 επιστρέφει στην πατρίδα, μετά την απελευθέρωσή του στο Αφγανιστάν όπου ήταν 8 χρόνια αιχμάλωτος της Αλ Κάιντα. Δεν είναι και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Ούτε όμως και η Κλερ Ντέινς που υποπτεύεται ότι είναι διπλός πράκτορας και ξεκινάει να τον παρακολουθεί. Αυτοί οι δύο είναι οι κύριοι χαρακτήρες αυτής της σειράς που προφανώς χαρακτηρίζεις πολιτικό θρίλερ. Η ίντριγκα, η σταδιακή αποκάλυψη της αλήθειας και οι σχέσεις των χαρακτήρων είναι αυτό που θα σε κρατήσει.

 

American Horror Story

Αυτή είναι μια περίεργη σειρά. Και είναι αυτό που λέει: μια οικογένεια μετακομίζει σε ένα στοιχειωμένο σπίτι στο οποίο κατά καιρούς έχουν συμβεί οτιδήποτε συμβαίνει στις ταινίες τρόμου. Σχεδόν ολοκληρωμένες ιστορίες είναι τα επεισόδια που γράφουν οι δημιουργοί του που είχαν συνεργαστεί ξανά στο Nip/Tuck και το Glee. Το καστ είναι επίσης καλό, πλέον η καλωδιακή μπορεί να προσελκύσει κανονικό Χολιγουντιανό ταλέντο. Ο σύζυγος είναι ο Ντύλαν ΜακΝτέρμοτ, η γυναίκα του είναι η Κόνι Μπρίτον (από το Friday Night Lights) και η Τζέσικα Λανγκ έχει έναν μυστηριώδη ρόλο. Και τρομακτικό είναι, και αστείο μερικές φορές όπως τα κλασικά horrors.   

 

Boss

 

Ο Γκας Βαν Σαντ είναι ο πιο γνωστός από την δημιουργική ομάδα του Boss που έχει τη φιλοδοξία να είναι το νέο Wire. Ο Boss είναι ο Kelsey Grammer που παίζει τον δήμαρχο του Σικάγο. Στο πρώτο επεισόδιο μαθαίνει ότι δεν θα ζήσει για πολύ ακόμα. Προφανώς υπάρχει ίντριγκα, διαφθορά, διαπλοκή, παιχνίδια δύναμης που έχουν διαβρωτικά αποτελέσματα στις προσωπικές σχέσεις των χαρακτήρων, τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Προφανώς ως κινηματογραφικό δημιούργημα είναι υποδειγματικό και αν δραματουργικά κάνει τα μισά από όσα υπόσχεται θα έχει όσες σεζόν χρειάζεται.