Έξι προσωπικές συναντήσεις είχε πριν από ένα χρόνο με τον πρωθυπουργό ο Βασίλης Λεβέντης. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, οι συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν κύριο θέμα το ζήτημα της απλής αναλογικής, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ιάσωνα Πιπίνη και η οποία θα μεταδοθεί από τον ΒΗΜΑ FM 99,5, το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι στόχος των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό το καλοκαίρι του 2016 για την απλή αναλογική ήταν να «τελειώνουν με τον Μητσοτάκη» και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον σχηματισμό μιας Κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του κόμματος του με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που αποχωρούσαν οι ΑΝΕΛ, υποστήριξε πως αν του το ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας «θα έτρωγε χαστούκι» και απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Για τη νέα αποχώρηση βουλευτού από την Ένωση Κεντρώων τονίζει πως αυτή τη στιγμή η Κ.Ο. του ομάδα «είναι συμπαγής».

Για τις επαφές με τον Τσίπρα περί απλής αναλογικής

«Υπήρξαν συχνές επαφές την εποχή της απλής αναλογικής. Ήταν μέγα θέμα η απλή αναλογική. Επέβαλε να γίνουν και πέντε και έξι συναντήσεις, ακόμη και με τον πρωθυπουργό. Συναντήσεις στις οποίες συζητείτο το θέμα, πως θα ανευρεθούν οι 200, γιατί δεν θέλαμε και οι δυο τη Χρυσή Αυγή. Ελπίζαμε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν το κρύβουμε ότι μέχρι τελευταία του έλεγα (του πρωθυπουργού): Μα θα τολμήσει να ψηφίσει υπέρ του Μητσοτάκη να πάρει 50 έδρες μπόνους;

Και έλεγε και αυτός, ο Τσίπρας δηλαδή, ότι το ΠΑΣΟΚ όφειλε να δώσει ψήφο υπέρ της απλής αναλογικής. Θεωρήσαμε προδοσία αυτό που έκανε η κ. Γεννηματά .

Έγιναν πέντε, έξι συναντήσεις και λέγαμε για τους 200. Αυτό ήταν το ζητούμενο. Εγώ έβλεπα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους έβλεπα κατά της απλής αναλογικής και έλεγα πως είναι δυνατόν, δεν βλέπετε πως δια αυτού του τρόπου θα βγει ο Μητσοτάκης;

Το ΠΑΣΟΚ όμως εγώ πιστεύω είχε ήδη κάνει προσυμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει ήδη δεθεί με τη Νέα Δημοκρατία. Με αυτούς θα πάει. Ο Τσίπρας κάνει φλερτ με το ΠΑΣΟΚ για να τους εκθέσει. Ο Τσίπρας δεν θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Έχει κλείσει για μένα το ενδεχόμενο συνεργασίας με όλους. Στην επόμενη Βουλή, ούτε τότε δεν θα μπούμε σε καμία κυβέρνηση, μόνο αν τα ποσοστά μας είναι άνω του 15%. Είναι συγκεκριμένη απόφαση… ».

«… Θα πετυχαίναμε να τελειώνουμε με τον Μητσοτάκη. Αν ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του μηδέν μπόνους, και 35% να πάρει θα έχει 95 βουλευτές. Τελείωσε ο Μητσοτάκης. Αν τελειώνουμε με τη Δεξιά, εκεί όντως μπορεί να γίνει μια Κεντροαριστερή κυβέρνηση».

{{{ audio1 }}}

Δημοψήφισμα για την απλή αναλογική

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε πως στις συζητήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα για την απλή αναλογική, έπεσε η ιδέα ενός δημοψηφίσματος.

«Όταν η Βουλή ψήφισε με 179 και χρειάζονταν 200, έφθασα σε αδιέξοδο. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν κάνουμε την απλή αναλογική θα συνεχίσουμε με δικτάτορες πρωθυπουργούς. Θα συνεχίσουμε με νταβατζήδες και με δικτάτορες.

Ηθικά για να είναι ένας πρωθυπουργός πρέπει να έχει το 51% του ελληνικού λαού.

Υπάρχει το χαρτί, όταν υπάρχει το αδιέξοδο σε ένα θέμα, να κατεβούμε στον λαό να τον ρωτήσουμε. Να ηγηθώ εγώ της καμπάνιας για την απλή αναλογική σε όλη τη χώρα. Του είπα, έχουμε τη λύση του λαού, γιατί φοβάσαι. Όταν κατέβηκες για εκείνη την ηλιθιότητα στο λαό, γιατί φοβάσαι τώρα για κάτι υπέρτατο; Δεν μου απάντησε. Το κατέγραψε. Ελπίζω ότι θα το κάνει. Γιατί αν δεν το κάνει θα έχει κακό τέλος και ο ίδιος. Θα είναι εκείνος που θα παραδώσει στον Μητσοτάκη, που θα πάρει 50 έδρες.

Ένας σατράπης θα είναι ο Μητσοτάκης. Θα κυβερνήσει με την Γεννηματά, και οι δυο είναι μαθημένοι σε πελατειακές σχέσεις και θα καταστρέψουν τη χώρα».

{{{ audio2 }}}

Για την προοπτική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την ΔΗΣΥ προσέγγισε και τον ίδιο για κυβερνητική συνεργασία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απαντά:

«Καμία δεν υπήρξε ποτέ. Ποτέ δεν μου είπε ο Τσίπρας: Κύριε Λεβέντη, αν μου φύγει ο Καμμένος διατίθεσαι; Ποτέ. Γιατί θα του έριχνα και χαστούκι. Επειδή έχω συζητήσει ότι είμαστε ένα κόμμα που 40 χρόνια καθίσαμε στην αντιπολίτευση υπό χλεύη και αντέξαμε, και μας έβαλε η νεολαία μέσα. Το να μου ζητήσει την ψήφο είναι σαν να θέλει να με εξοντώσει. Γιατί όσοι ακούμπησαν μνημόνιο εξοντώθηκαν. Σας λέω ειλικρινώς, αν τολμούσε ο Τσίπρας και μου έλεγε κύριε Λεβέντη μου δίνεις τους βουλευτές σου, μπορεί να έτρωγε και χαστούκι. Θα ήταν αυθάδεια σε έναν άνθρωπο που 40 χρόνια άντεξε να πάω τώρα να δώσω στον Τσίπρα ή στον Μητσοτάκη αντιστοίχως. Τελεία και παύλα».

{{{ audio3 }}}

Για τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη

«Εγώ πιστεύω ότι δεν κινδυνεύει η Δημοκρατία και οι δικαστές δεν χρειάζεται αν τους κάνεις κριτική να το θεωρούν τορπίλη κατά της Δημοκρατίας. Να κάνουν τη δουλειά τους και να μην επηρεάζονται από τις απόψεις των κομμάτων».

Για την ανάμιξη Καμμένου στην υπόθεση Noor1

«Ο υπουργός κακώς απεδέχθη να μιλήσει αλλά δεν είναι και απαγορευμένο να μιλήσεις. Το τι συζητήθηκε είναι το διακύβευμα. Αν υπέδειξε στον υπόδικο να προχωρήσει σε ενοχοποίηση αθώου, με την κατάθεση του είναι σοβαρό αδίκημα και δεν μπορεί να μένει στην κυβέρνηση. Αν όμως, όπως λέει ο ίδιος, του είπε πες την αλήθεια, αυτό δεν είναι αδίκημα. Πρέπει να γίνει άμεση δικαστική διερεύνηση για να δούμε αν συντρέχουν λόγοι να κάνουμε Εξεταστική αμέσως».

{{{ audio4 }}}

Για την αποχώρηση Μεγαλοοικονόμου

«Όποιος φεύγει από τον Λεβέντη τελειώνει την ίδια στιγμή. Όπου και να αναζητούν στέγη δεν θα μπορέσουν να εκλεγούν.

Για παράδειγμα, ένας που φεύγει από την Ένωση Κεντρώων και μπαίνει στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ έχει μηδενική ελπίδα να βγει.

Είναι συμπαγής η Κ.Ο. Αυτές οι δυο περιπτώσεις ήταν περιπτώσεις που μας είχαν ξεφύγει. Αλλά η Ομάδα είναι συμπαγής και βλέπουν και οι βουλευτές ότι αυτοί που έφυγαν είναι ξέμπαρκοι και αδέσποτοι. Βλέπεις και την τύχη αυτών που φεύγουν και γίνονται ερημίτες και αποθαρρύνονται.

Αν κάνω συνεργασία με τον Τσίπρα έχασα τους μισούς οπαδούς μου. Αν κάνω συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία έχασα τους άλλους μισούς. Επομένως εκ των πραγμάτων εγώ δεν μπορώ να κάνω. Έχουμε αποφασίσει όμως στην Ένωση Κεντρώων ότι αν το κόμμα πάρει 14% με 20% μελλοντικώς τότε είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να μετάσχουμε σε μια κυβέρνηση».