Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Κέντρου για το προσφυγικό και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης μιλά στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο για το προσφυγικό, την επίσκεψη Ομπάμα, την ΕΡΤ και τον ανασχηματισμό. {{{ audio1 }}}

Για το προσφυγικό

«Πρώτα και κύρια, διότι έχει να κάνει με την αυστηρότητα των αριθμών και του πλήθους, είναι αυτή η συμφωνία με την Τουρκία, η οποία με τα καλά της και με τα κακά της, εν πάση περιπτώσει, έχει περιορίσει τις ροές, από χιλιάδες την ημέρα σε δεκάδες, πράγμα το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα, έστω, να προσπαθούμε να τρέξουμε και να συντονίσουμε, να διεκπεραιώσουμε και να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Εάν η ΕΕ έκανε όχι το άπαν, αλλά αν έκανε τα μισά από όσα έπρεπε να κάνει, η κατάσταση δεν θα ήταν αυτή την οποία βλέπουμε σήμερα. Αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα 60.000 ανθρώπους. Τους μισούς να είχαν ξεκινήσει να παίρνουν, είναι προφανές ότι η κατάσταση στη χώρα θα ήταν τελείως διαφορετική».

Για την επίσκεψη Ομπάμα

«Δεν ξέρω αν η επίσκεψη Ομπάμα θα μπορούσε να τουμπάρει αυτό το σκηνικό (του προσφυγικού) διότι οι ΗΠΑ δεν είναι από τα συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης. Όμως, μπορεί ενδεχομένως να πιέσει και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι αρκετά ευεπίφορες στις προτιμήσεις και στα γούστα των Αμερικάνων, να δουν την κατάσταση πιο ψύχραιμα και να μην βρίσκονται σε ξενοφοβικό παροξυσμό. Από όλες τις πλευρές, αν κάποιος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα».

Για την αποπομπή Καπάκου από την ΕΡΤ

«Δεν μου έκανε καθόλου καλή εντύπωση. Τον θεωρώ εξαιρετικό δημοσιογράφο, θεωρώ ότι οπουδήποτε έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, οπότε δεν συμφωνώ με το γεγονός, ότι δεν θα είναι αυτός ο διευθυντής ειδήσεων (της ΕΡΤ)».

Για τον ανασχηματισμό

«Είναι λογικό να δηλώνουν τις προθέσεις τους (Φίλης και Σκουρλέτης), είναι απόλυτα θεμιτό για έναν υπουργό να λέει «εγώ θέλω να μείνω ή να φύγω». Οι δύο άνθρωποι στους οποίους αναφερθήκατε κατά την άποψή μου, πρέπει να μείνουν στη θέση τους.

Γενικά δεν είμαι της άποψης ότι τα ζητήματα της κυβέρνησης λύνονται με ανασχηματισμούς. Έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα, θεωρώ ότι η κυβέρνηση προχωρά και δεν έχει ζητήματα αλλαγής σε πρόσωπα. Τα προβλήματα λύνονται στη βάση των πολιτικών αποφάσεων και των σχεδίων. Προβλήματα τα οποία λύνονται με αντικατάσταση ενός προσώπου, είναι προβλήματα τα οποία έχουν οργανωθεί σε προσωπική βάση. Και δεν νομίζω ότι αυτήν την στιγμή έχουμε κάποια προβλήματα σε προσωπική βάση».