Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλά στους Νότη Παπαδόπουλο και Μάκη Προβατά, για τη δικαιοσύνη, την κ. Θάνου και τον κυβερνητικό σχηματισμό. {{{ audio1 }}}

Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ζούμε μια επιστροφή στο παρελθόν. Βλέπεις παντού αφίσες του Τσίπρα, και χαρτιά του Σώρα που χαρίζει δάνεια. Πάνε μαζί αυτά. Είναι οι συνέπειες της κατρακύλας στο λαϊκισμό. Ο Τσίπρας είπε θα σας κόψω τα δάνεια και τώρα λέει ο Σώρας θα σας τα χαρίσω».

Για τον μπλόγκερ που δούλευε στο Μαξίμου

«Υπήρχαν και στο παρελθόν άνθρωποι που έπαιρναν ένα μεροκάματο από κάποιο υπουργικό γραφείο για να κάνουν τη βρόμικη δουλειά, αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περηφανεύονται γι’ αυτό. Ακροδεξιοί με αισχρή και ακραία ρητορική στο παρελθόν σήμερα μέσα από υπουργικά γραφεία, επώνυμα, πολεμάνε όσους θεωρούν αντιπάλους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτό είναι το παρακράτος. Κάποιος που πληρώνεται από το κράτος για να κάνει τη βρόμικη δουλειά. Δεν θα δεχτώ αντιπαράθεση με έναν κουκουλοφόρο του κράτους που το παίζει ελεύθερος πολίτης που λέει τη γνώμη του. Λέμε ναι στην επώνυμη αντιπαράθεση αλλά όχι με υπάλληλους του κράτους που κάνουν πολεμική σε όσους θεωρούν αντιπάλους τους».

Για τη δικαιοσύνη

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα του παλιού πολιτικού συστήματος και εξαγόρασε ένα σύστημα του παρελθόντος. Βρήκε τον κ. Παπαγγελόπουλο, πρώην αρχηγό της ΕΥΠ, διαλέγοντας έναν ταγμένο άνθρωπο, ένα σκληρό δεξιό. Υπάρχει μια αγωνιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες στη δικαιοσύνη».

Για την κ. Θάνου

«Η κυρία Θάνου δεν μπορεί να πραγματοποιεί πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ της Κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα ενός δικαστή. Η δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των φτωχών. Ο απλός κόσμος είναι εκείνος χρειάζεται την αστυνομία και τη δικαιοσύνη για να νιώσει ασφάλεια απέναντι σε όσους τον απειλούν αλλά απέναντι και στον ισχυρότερο, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμη και το κράτος. Αν το κράτος ελέγχει τη δικαιοσύνη ψαλιδίζει τις δυνατότητες του κόσμου να στραφεί στη δικαιοσύνη για να λύσει το πρόβλημα του».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

«Όταν προσπαθείς να περάσεις νόμο αντίθετα σε όσα λέει το Σύνταγμα τότε σίγουρα είσαι και ανίκανος. Υπάρχει απόλυτη παραβίαση λογικής και Συντάγματος όταν δίνεις 4 τηλεοπτικές άδειες και είναι ξεκάθαρα απολυταρχικό να έχει 3 κρατικά και 4 ιδιωτικά κανάλια, όταν για παράδειγμα στην Κύπρο έχουν 7. Υπήρξαν προβλήματα στα ΜΜΕ κατά το παρελθόν. Υπήρξε διαπλοκή, υπήρξαν θαλασσοδάνεια τα οποία πρέπει να σταματήσουν αλλά εδώ οδηγούμαστε σε ένα πολύ χειρότερο σκηνικό διαπλοκής».

Για τη στάση που θα κρατήσει ο κυβερνητικός σχηματισμός μπροστά στα όσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το προσεχές διάστημα

«Oι 153 κυβερνητικοί βουλευτές έχουν γίνει μια γροθιά, ένα πιάνο, μια σαμπάνια, μια παρέα. Τους ενώνουν πολύ περισσότερα από το απλό βουλευτιλίκι καθώς έχουν βάλει και τους φίλους ή συγγενείς τους στο δημόσιο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή πολυεπίπεδη εξάρτηση και έτσι είναι αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι τέλους. Ξέρουν ότι έχουν πει ψέματα, ότι έχουν ξεγελάσει την κοινωνία και ότι ο κρότος τους όταν θα πέσουν θα είναι πολύ μεγάλος και θέλουν να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτοί που πίστεψαν στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάρα πολλοί και θα τους βρουν απέναντι τους όταν πάψουν να είναι βουλευτές. Αυτό συσπειρώνει τους 153 ακόμη περισσότερο και θα το πάνε μέχρι τέλους».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να έχουμε μια συνεργασία γιατί οι άνθρωποι ζουν βαθιά μέσα σε μια πολιτική του παρελθόντος. Δεν έχουμε καμιά σημεία επαφής, είναι φανερό. Κομματικό κράτος, δικά μας παιδιά, όλα τα κακά του παρελθόντος που τα έχουμε πολεμήσει, επιστρέφουν μ’ ένα ένδυμα αριστεροδεξιάς».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ

«Είναι ένα συντηρητικό κόμμα και αυτό αποδεικνύεται και από την αμηχανία που την διακρίνει σε πολλά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και ζητούν απάντηση. Δεν αφήσαμε τις δουλειές μας για να μπούμε στην πολιτική ώστε να καταλήξουμε στη ΝΔ».

Για την συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαπλοκή

«Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή δεν μπόρεσε να πει για το Ποτάμι ούτε μια λέξη. Τον προκάλεσα δύο φορές να εξηγήσει όλα αυτά που έλεγε παλιότερα για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το Ποτάμι. Του είπα πρόσωπο με πρόσωπο, ότι είπατε είμαστε το κόμμα των εργολάβων. Αποδεικνύεται ότι εσείς είστε το κόμμα των εργολάβων, αλλά αυτό το ξεχνάω, δώστε μας ένα στοιχείο που να αποδεικνύει μετά από 20 μήνες ότι το Ποτάμι με μία πράξη του στη Βουλή, με μία απόφαση, με μία ψήφο, υποστήριξε κάποια συμφέροντα είτε οικονομικά είτε άλλα. Δεν είπε τίποτα, ούτε μία λέξη».

Για τα Εξάρχεια

«Είναι θλιβερό το ότι δεν κατορθώσαμε να προφυλάξουμε τα Εξάρχεια απ’ όλους αυτούς τους διάφορους χουλιγκάνους. Νομίζω ότι μεγάλες ευθύνες βρίσκονται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης που αγνοεί τι πάει να πει ασφάλεια για τον πολίτη. Και όταν λέω ασφάλεια δεν εννοώ διμοιρίες των ΜΑΤ. Προφανώς κάποια κτίρια θα φυλαχτούν αλλά σημασία έχει να νιώσει ασφάλεια ο απλός άνθρωπος», ενώ ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση με τον κ. Καμίνη ώστε ο Δήμος της Αθήνας να αναλάβει μια πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τους κατοίκους της περιοχής ώστε να επανέλθει η ζωή και η κανονικότητα στα Εξάρχεια».

Για την κυβέρνηση

«Δεν περίμενα το ψέμα πάνω στο ψέμα. Ήταν λογικό με βάση τη λογική που τους διακρίνει να πουν ψέματα για να εκλεγούν αλλά με ξαφνιάζει το ότι μετά από 1.5 χρόνο ο κ. Τσίπρας πάει στη ΔΕΘ και λέει κάναμε όλα όσα σας υποσχεθήκαμε. Δεν μπορεί να κοιτάς τον άλλον στα ματιά και να λες ψέματα. Είναι όμως πάγια τακτική του. Δεν απαντά στο δικό του αδίκημα και στο επιστρέφει ως δικό σου. Το έχει κάνει και στη Βουλή όσες φορές του επισημαίνουμε τα λάθη του και όσες φορές έχουν επιβεβαιωθεί οι προειδοποιήσεις μας».