Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό, για την απόφασή του να υπερψηφίσει τη διαταξή του Πολυνομοσχεδίου για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τις ΔΕΚΟ που μπήκαν στο Υπερταμείο και την τιμολογιακή πολιτική στη ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. {{{ audio1 }}}

Για την απόφασή του να υπερψηφίσει τη διαταξή του Πολυνομοσχεδίου για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ερωτ: «Εσείς γιατί είπατε, δεσμευτήκατε ότι θα καταψηφίσετε;»

«Επειδή μου το είπε το κόμμα μου.

Άκουσα την άποψη του κόμματός μου, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό, παρακάλεσα να γίνει μια συνάντηση, να δοθούν αναγκαίες διευκρινίσεις

Το τονίζω δεν υπήρξαν διαφωνίες σε αυτό το διάλογο ούτε κράτησε δύο ώρες, προς θεού. (Κράτησε) λιγότερο από 3 τέταρτα, καταρχάς, ο υπόλοιπος χρόνος ήταν για να ενημερώσουμε το πανελλαδικό μας συμβούλιο και να χρειαστεί να αλλάξει απόφαση. Ήταν δική μας εσωτερική διαδικασία.

Ερωτ: Διαφωνούσατε εξαρχής με την απόφαση των Οικολόγων;

Όχι δεν διαφωνούσα εξαρχής. Όχι δεν είπα ποτέ αυτό το πράμα. Είπα ότι θα πειθαρχούσα στην απόφαση των Οικολόγων-Πράσινων γιατί είμαι μέλος του κόμματος και σέβομαι το κόμμα μου.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι εγώ σέβομαι απόλυτα τη δέσμευση του κυρίου Τσακαλώτου, ότι δεν πρόκειται να πουληθεί, επί των δικών μας ημερών η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ και να γίνουν ιδιωτικές.

Ερωτ: Δεν συμμετέχετε εσείς σε μια κουβέντα και κάποιοι αποφασίζουν τι θα ψηφίσετε εσείς; Σωστά;

Βεβαίως, βεβαίως. Τόσο απλά. Καινοφανές σας φαίνεται; Είναι πάρα πολύ απλό για μας. Πολύ λογικό μου φαίνεται και γι’αυτό είμαι σε αυτό το κόμμα. Εσείς μπορεί να μη θέλετε να είστε σε αυτό το κόμμα, αλλά εγώ είμαι».

Για τις ΔΕΚΟ που μπήκαν στο Υπερταμείο

«Δεν θυμάμαι ποτέ να ελέχθη, να δεσμευτήκαμε, ότι αυτές οι εταιρείες δεν θα μπαίνανε στο Υπερταμείο, εγώ θυμάμαι το χρονοδιάγραμμα από το Μάιο, είχε αυτή την ενέργεια που λέμε τώρα, από το Μάιο.

Ξεπούλημα ξέρετε τι σημαίνει, ξεπούλημα; Ξεπούλημα σημαίνει να πουλήσω το σπίτι μου για 100 ευρώ. Αυτό είναι ξεπούλημα. Ξεπούλημα δεν είναι να βάλω το σπίτι μου σε ένα χαρτοφυλάκιο διαχείρισης. Το αν θα πουληθεί και πόσο θα πουληθεί και αν είναι ξεπούλημα ή δεν είναι θα το δούμε στην πράξη»

Για την τιμολογιακή πολιτική στη ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ

«Το νερό συγκεκριμένα που είναι της αρμοδιότητάς μου, γιατί η ενέργεια δεν είναι, ρωτήστε τον κύριο Σκουρλέτη, το νερό, ειδικά, σήμερα είμαστε σε διαπραγμάτευση και έντονη διαπραγμάτευση, με τους θεσμούς για ένα άλλο κεφάλαιο που είναι ακριβώς αυτό που λέτε για τον regulator, για τον ρυθμιστή, τη ρυθμιστική αρχή που θα καθορίσει την τιμολογιακή πολιτική του νερού. Πριν από λίγες μέρες βγάλαμε στη διαβούλευση την Άρχή τιμολόγησης-κοστολόγησης νερού και είναι αυτή η καινούρια Αρχή, την οποία διαπραγματευόμαστε, που δεν έχει καμία σχέση με το Υπερταμείο, η οποία Αρχή είναι η ΕΓΥ, ειδική γραμματεία υδάτων, η οποία θα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική του Νερού».

Ερωτ: «Οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ δεν θα αλλάξουν;»

Οι διοικήσεις αυτών των ΔΕΚΟ δεν έχουν καμία σχέση με την τιμολογιακή πολιτική του νερού, που μόλις αναφέρατε.