Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης, μίλησε στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για την σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού και το υπερταμείο. {{{ audio1 }}}


Για την σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού

«Δεν πιστεύουμε στο ξεπούλημα και την εκποίηση του Δημόσιου πλούτου, προς εξόφληση του χρέους, πιστεύουμε στην αξιοποίηση του Δημόσιου πλούτου, ως δημιουργία πλούτου, οποίος με τη σειρά του θα αποπληρώσει το χρέος. Νιώθουμε μια ικανοποίηση γιατί πετύχαμε κάτι περισσότερο από τα προηγούμενα.

Τα υπογεγραμμένα, Ελληνικό, αεροδρόμια τα 19, καταρχάς τα συγκεκριμενοποιήσαμε, τα ονομαστικοποίησαμε, ξέρουμε ότι αυτό αφορά 6,2 δις, αυτά θα ολοκληρωθούν ως πρόβλημα, από την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Μα μου λέτε, «ξεπουλήσατε». Σας εξηγώ το ξεπούλημα, ξεκινάει από τον εμπνευστή που κάνει τη δουλειά. Μα τη συμφωνία, τη βρήκαμε υπογεγραμμένη, ολοκληρωμένη. Το χρέος το κληρονομήσαμε, δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Το ότι κληρονομείς το χρέος και ψάχνεις να βρεις λύση για της διεκπεραίωσή του. Δεν σημαίνει ότι το δημιουργήσαμε εμείς, ότι είμαστε οι πνευματικοί του ηγέτες. Είναι μία πολιτική ευθύνη το κράτος έχει συνέχεια.

Πάρα πολλά ξέραμε, πολλά δεν ξέραμε».

Για το υπερταμείο

«Υπάρχει ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, σε βάθος 100νταετίας, με συγκεκριμένους κανόνες και ρυθμίσεις και ότι δεν έχει ρυθμιστεί, ως λεπτομέρεια θα έρθει στη συνέχεια.

Ενδεχομένως να πουλάει κιόλας(το Υπερταμείο), όταν κρίνει ότι πρέπει να πουλήσει. Δεν έχει καμία σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι πώληση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και απευθείας, στο χρέος, από το Υπερταμείο, το οποίο, σε βάθος 100νταετίας, από τον ισολογισμό του, με βάση δηλαδή, τις δυνατότητές του αν έχει ή δεν έχει έσοδα θα δίνει το 50% των κερδών του στην αποπληρωμή του χρέους».